Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Evijärvi ennakkoäänestää nyt – järvestä riittää ammennettavaa

Tämän luettuasi tiedät, mikä Evijärvellä on kiinnostavaa kuntavaaleissa ja miksi yhdelläkin äänellä on merkitystä.

Voitto-robotti

Evijärvellä keskusta on perinteisesti pitänyt lujasti kiinni vallankahvasta, mutta kuluneella valtuustokaudella kokoomus ja SDP ovat haastaneet ykköspuoluetta harvinaiset ärhäkästi. Järven tila on puhuttanut kuntalaisia ja keskustalle on tarjottu syntipukin roolia. Kuntavaalien lähestyessä äänenpainot ovat taas koventuneet. Äänestäjiä on muistutettu, ketkä ovat jarruttaneet järven veden pinnan nostoa. Turvepitäjässä myös valtakunnan politiikka puhuttaa. Evijärvellä seurataan myös mielenkiinnolla, saavatko vihreät jalansijaa päätöksenteossa, kun puolueella on ensimmäistä kertaa ehdokas kuntavaaleissa.

Miksi minun kannattaa äänestää?

Kuntavaaleissa yksittäisen äänestäjän äänen merkitys korostuu, koska ääniä annetaan vähemmän kuin muissa vaaleissa.

Tiukimmillaan vaalitulos perustuu arvontaan keskusvaalilautakunnassa jos äänet tai vertailuluvut menevät tasan. Vuoden 2017 kuntavaaleissa melkein joka kolmannessa kunnassa jouduttiin turvautumaan arpaan eli 94 kunnassa yhteensä 295:tä.

Kuinka pienellä äänimäärällä olisi siis ollut vaikutusta? Tässä jutussa lasketuilla lisä-äänillä joku varasijalle jäänyt ehdokas olisi tullut valituksi valtuustoon tai ainakin päässyt tasaääniin ja arvontaan.

Yleensä arvonnassa tai pienellä äänten erolla vaihtuu saman puolueen tai vaaliliiton tai valitsijayhdistyksen viimeinen valittu edustaja toiseen. Mahdollista on, että lisä-äänet johtavat joissakin tapauksissa myös viimeisen valtuustopaikan saaneen puolueen tai valitsijayhdistyksen vaihtumiseen.

Vuoden 2017 kunnallisvaalien tulos oli tiukka myös Evijärvellä. Valtuuston kokoonpano olisi voinut olla erilainen, jos yhdeksän nukkuvaa äänestäjää olisi äänestänyt tätä ehdokasta: Marita Huhmarsalo (kok.). Tapauksesta riippuen ehdokas olisi päässyt vähintään arvontaan valtuustopaikasta tai olisi voinut nousta suoraan valtuustoon toisen ehdokkaan sijaan.

Tältä valtuusto näyttää nyt

Tällaisen valtuuston Evijärvi sai viime vaaleissa. Näyttääkö mielestäsi hyvältä? Kannattaa äänestää, jos haluat vaikuttaa valtuuston kokoonpanoon.

Evijärvi: Valtuustopaikat
Keskusta: 9 paikkaa
Kokoomus: 5 paikkaa
Kristillisdemokraatit: 1 paikkaa
SDP: 1 paikkaa
Vasemmistoliitto: 1 paikkaa

Evijärven ääniharava edellisissä kuntavaaleissa oli keskustan Terhi Kultalahti 88 äänellä.

Mitä kunnalle kuuluu?

Jos Evijärvi olisi 10 hengen kylä, kolme asukkaista olisi yli 64-vuotiaita, viisi 15-64 -vuotiaita ja kaksi lapsia.

Väkiluku

Evijärvellä asui 2 408 ihmistä vuonna 2020. Vuodesta 2011 lähtien asukasluku on pienentynyt 339 ihmisellä.

Työllisyysaste

Evijärven työllisyysaste on kasvanut vuodesta 2011. Vuonna 2019 75,5 prosenttia työikäisistä kävi töissä.

Kuuntele kunnan tilanteesta kertova Kuntarundi-keskustelu Yle Areenassa.

Miten voin äänestää?

Voit äänestää ennakkoon 26.5.-8.6. välisenä aikana tai vaalipäivänä 13.6. Ennakkoon voit äänestää missä tahansa äänestyspaikassa ja vaalipäivänä omassa äänestyspaikassasi. Katso lisätietoja virallisista ohjeista.

Koronavuoden erikoisuus on ulkoäänestys.

Tämän artikkelin on tehnyt Ylen Voitto-robottijournalisti yhteistyössä paikallistoimitusten kanssa. Paikallistoimitukset ovat kirjoittaneet otsikon ja alun analyysin, viime vaalitulosten analysoinnista ja tilastoista vastaa Voitto. Kuntatilastojen lähde: Tilastokeskus, kuntien avainluvut.

Suosittelemme