Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nervgiftsattacken i Salisbury

EU:s ambassadör i Moskva kallas hem efter nervgasattacken

EU markerar mot Putin och nervgasattacken mot mot ex-agenten Sergej Skripal, 66, och hans dotter Yulia, 33. 

Nu kallar de hem den Europeiska unionens ambassadör i Moskva för att rådfråga om situationen, skriver nyhetsbyrån AP. 

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: YURI KADOBNOV / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: YURY SENATOROV / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Efter att den ryske ex-agenten Sergej Skripal hittats medvetslös på en parkbänk i staden Salisbury i södra Storbritannien, tillsammans med sin dotter Yulia, har en diplomatisk kris mellan Storbritannien och Ryssland trappats upp.

I tisdags tvingades 23 ryska diplomater och deras familjer lämna Storbritannien. 

Nu rapporterar AP att EU kallar hem sin ambassadör i Moskva för konsultation efter nervgasattacken. 

Alla EU-ledare sluter upp bakom Storbritannien

EU, som tydligt tagit Storbritanniens sida i konflikten beslutade att ta hem ambassadören under toppmötet för ledande EU-politiker på torsdagen, skriver AP.

Holländska premiärministern Mark Rutte sa att ambassadören "återkallas för samråd till Bryssel." Han insisterade på att det var en "åtgärd" och inte en "sanktion" och att sändebudet inte drogs tillbaka från den ryska huvudstaden.

De 28 europeiska ledarna har under mötet kommit fram till att det inte ”finns någon sannolik alternativ förklaring" till nervmedelsattacken i Salisbury, förutom att Ryssland "högst sannolikt" är ansvarig.


LÄS MER: Ryska diplomater körs ut i bussar efter nervgasattacken


”Skyldig till mordförsök”

Efter att Storbritannien uttryckt tydliga misstankar kring rysk inblandning i nervgasattacken, svarade Putin med ett krav på att få ett prov på nervgasen, för att Ryssland skulle kunna genomföra egna tester på substansen.


LÄS MER: Löfven: ”Vi är bekymrade över nervgasattacken”


Moskva har förnekat all inblandning i dådet men Storbritannien är övertygad om det är lögn. 

– Den ryska staten är skyldig till mordförsök på den spiondömde dubbelagenten Sergej Skripal och hans dotter. Vi tolererar inte hot mot människors liv på brittisk mark från Ryssland, har premiärminister Theresa May tidigare sagt till Sky News.  

onsdagen sa Storbritanniens utrikesminister Boris Johnson att han höll med en partikamrat som sade att Rysslands president Vladimir Putin kommer att utnyttja fotbolls-VM i Ryssland i propagandasyfte på samma sätt som Hitler gjorde under OS i Berlin 1936 – för att glorifiera "en brutal, korrupt regim". Ett uttalande som mötts av skarp kritik från ryskt håll.

– Det här är ett fullständigt vidrigt uttalande. Det är ovärdigt en utrikesminister oavsett land. Det är givetvis kränkande och oacceptabelt, säger Dmitry Peskov enligt AFP. 

Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.