När vi tar våra djur i dag finns möjlighet att göra en mängd olika saker som inte gick för tjugo år sedan. Till exempel har tandvården blivit mer avancerad. Foto: TT

Vi lägger allt mer pengar på våra husdjur

Uppdaterad
Publicerad

Pacemakers, rotfyllning av tänder och strålning för cancersjuka katter och hundar. Djursjukvården kan i dag ge våra husdjur behandlingar som för tjugo år sedan bara var tänkbara för människor. Och vi lägger allt mer pengar på vården för våra fyrfotade vänner, enligt statistik från svenska försäkringsbolag.

Förra året betalade svenska husdjursägare 3,1 miljarder i försäkringspremier, enligt statistik från branschförbundet Svensk Försäkring. Det är mer än dubbelt så mycket som för tio år sen – då siffran var 1,3 miljarder.

Men det är inte allt, vi betalar även självrisk och står för de kostnader som försäkringarna inte täcker. Siffror från två av de stora djurförsäkringsbolagen, Folksam och Sveland, visar dessutom att vi oftare går till veterinären med våra djur i dag än vi gjorde för bara några år sen.

– För fem år sen utnyttjade var fjärde hundägare sin försäkring, i dag är det var tredje, säger Anette Henriksson, vd på Sveland Djurförsäkringar.

– Man tar sig väldigt snabbt till veterinären när något är fel. Man är mer rädd om djuren i dag och vill dem väl. Men det är också något som gör att det kostar pengar.

”Vi åker rätt ofta”

På golvet i väntrummet på Djursjukhuset Västerort ligger hunden Egon med en stor plast-tratt runt huvudet. Han har blivit biten i örat, och är här med husse Jesper Lindqvist. Det är inte första gången de är här, Egon har fått komma in för både hjärtproblem och en skadad nagel.

Han är lite otursdrabbad, säger husse Jesper, och familjen åker hellre till djursjukhuset en gång för mycket än en gång för lite.

– Vi åker rätt ofta. Man går ju så långt man behöver för att han ska må bra.

Tvekar du någon gång?

Nej, det gör jag inte. Vi åker om vi märker att han har ont.

En ny tids djurägare

Maria Lundvall är veterinär och generalsekreterare på branschorganisationen Svensk Djursjukvård, som representerar cirka 80 procent av alla djursjukhus i Sverige.

Hon menar att man ser en ”ny tids djurägare”, som dels har mindre kunskaper kring hur man själv kan hjälpa sitt djur om det blir sjukt – och samtidigt ständigt vill det bästa för sin fyrfotade vän.

– Jag tror att vi älskade våra djur lika mycket för 20 år sen. Möjligen är vi lite mer benägna att förmänskliga djuren mer idag, säger hon.

– Den nya tidens djurägare har kanske inte det mer traditionella förhållningssättet som vi minns sen förr i tiden, att djuren levde så länge de levde. 

”Blir frustrerade”

Förutom mer avancerad utrustning, fler behandlingar och möjligheter att göra bättre diagnostik menar Maria Lundvall att de ökade kostnaderna inom djurvården också beror på att vi i dag gör fler återbesök med våra djur, och lämnar kvar dem för eftervård i samband med operationer.

Djurvården är för avancerad i dag, säger hon, för att lämna över det ansvaret till djurägarna.

– Förr skickade man hem en hund med ett gipsat brutet ben och sa till matte och husse att 'du kan klippa upp det om 14 dagar så blir det bra'. Det gör vi inte i dag. Vi tar tillbaka och kollar så att det sitter som det ska. Det är ett typexempel på där det kommit in fler moment i vården, och det är bland annat det försäkringsbolagen ser i sina siffror.

Vissa djurägare upplever att vården är för dyr, vad säger du om det?

– Det är inte den bild vi har av hur vården upplevs. Däremot vet vi att en del djurägare blir frustrerade för att de inte vet vad det ska kosta. Det vet vi, det är en svaghet och där måste vi bli bättre. Men det är svårt att veta vad det kommer kosta när ett djur först kommer in.

Viktigt att läsa villkor

Även försäkringarna för våra djur har blivit dyrare i takt med att vården stigit i pris, säger Anette Henriksson på Sveland Djurförsäkringar.

Som nybliven djurägare gäller det att ha koll på vilken ras man skaffar, eftersom vissa är med skadebenägna än andra och därmed kostar mer att ha försäkrade. Man bör också veta vilka luckor som kan finnas i försäkringen – där man kan tvingas betala själv.

– En heltäckande försäkring är just ganska heltäckande. Men visst, det finns saker som inte täcks. Det bör man vara medveten om innan man går till veterinären och kommer ut med en stor faktura och inser att man måste betala den själv, säger Anette Henriksson på Sveland Djurförsäkringar.

– Och ibland kanske man ska tänka sig för, om man kanske kan vänta med att gå till veterinären och se hur det utvecklas först.

Nya behandlingar för husdjur

* Pace-maker sätts in på hundar med vissa hjärtproblem

* Proteser kan opereras in i höftleder på mindre hundar och katter

* Cellgifter och strålbehandling för hundar och katter

* MRI (magnetkameraundersökning) och DT (datortomografi)

* Titthålskirurgi för smådjur

Borttagning av tandsten med ultraljud

* Många klinker har speciell tandröntgen och rotfyller skadade tänder

* Bortoperation av tumörer i hjärnan och ryggmärgen

* Mer avancerade smärtstillande vid operationer

Källa: Sveland, Svensk djursjukvård, Vetaid

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.