Unik rättegång mot polis i Norge

2:13 min

I Norge står en välkänd tidigare polischef inför rätta, åtalad för att ha hjälpt en narkotikasmugglare att ta in tonvis med hasch i Norge.

På fredagen fortsätter slutpläderingen i årets mest omtalade rättsfall i Norge. 

Eirik Jensen var polischefen som blev hyllad för sin hårda kamp mot organiserad brottslighet i Osloområdet. Nu står han själv inför rätta, åtalad för att i åratal ha hjälpt en av Norges största narkotikasmugglare att ta in totalt nästan 14 ton hasch.

Aldrig förr har en polis i Norge stått inför rätta för så allvarlig brottslighet.

– Specialenheten har aldrig haft ett liknande fall, om man tänker på allvarligheten, säger Guro Glærum Kleppe på specialenheten för polisärenden, som agerar åklagare i det här fallet, till Ekot.

En man kallad "Haschbaronen" har erkänt att han under en 20-årsperiod har smugglat in mycket stora mängder hasch i Norge.

Smugglingen blev möjlig, hävdar han, bland annat genom att den tidigare polischefen skickade kodade meddelanden om när man kunde skicka in nya knarkleveranser till Norge med liten risk för upptäckt av polis eller tull.

Under den mer än fyra månader långa rättegången har åklagarsidan målat upp en historia som lätt kunde ha platsat i en tung kriminalroman.

Bland de tyngsta bevisen mot Jensen finns runt 1 500 sms-meddelanden mellan honom och haschbaronen.

Dessutom pekar åklagaren på att Jensen ska ha haft stora mängder kontanter som påstås vara betalning från haschbaronen. Till exempel hittades 30 000 kronor inne i väggen i Jensens garage. Det finns uppgifter om att han ska ha fått 500 kronor per kilo hasch som smugglades in.

Fast den tidigare polischefen nekar till brott och hävdar att haschbaronen ljuger för att möjligen själv få ett mildare straff.

Försvarsadvokat John Christian Elden hävdar att åklagarsidans bevisning har visat sig vara svagare än väntat.

– Många av de vittnen och skriftliga bevis som man trodde skulle indikera skuld har visat sig vara mycket mer osäkra. Vi menar att hans oskuld har stärkts under rättegången, säger Elden till Ekot.

På tisdag avslutas den mycket uppmärksammade rättegången i Oslo tingsrätt. Dom väntas i juni. Eirik Jensen riskerar upp till 21 års fängelse.