Gå direkt till innehåll
Inbjudan till konferens med temat ”Blå bioekonomi – så förverkligar vi potentialen”

Pressmeddelande -

Inbjudan till konferens med temat ”Blå bioekonomi – så förverkligar vi potentialen”

Svenska regeringskansliet, Nordiska ministerrådet och Jordbruksverket bjuder in till en konferens med temat ”Blå bioekonomi – så förverkligar vi potentialen” den 29-30 maj i Malmö. 

Sverige är 2018 ordförandeland i det Nordiska ministerrådet och anordnar konferensen som en del i det Nordiska samarbetet för att utveckla konceptet ”blå bioekonomi”.

Blå bioekonomi handlar om hur vi kan använda biomassa från havet, sjöar och älvar samt från landbaserade odlingar på ett så hållbart och intelligent sätt som möjligt.

- När vi fiskar i samma vatten och på samma bestånd är det tvunget att samarbeta för att det ska bli hållbart. Vi behöver varandras kompetenser och resurser för att kunna utveckla de nya hållbara produkter som hjälper oss att gå från en fossilbaserad till en biobaserad ekonomi. Ingen nation kan lösa det själv, säger Veronica Andrén, vattenbrukssamordnare på Jordbruksverket.

Fokus på hållbara produkter och tjänster 
Konferensen kommer fokusera på nya produkter och tjänster, producerade utifrån ett hållbart perspektiv, både från havet, sjöar och älvar och från landbaserade odlingar. Man önskar även lyfta frågan om hur digitaliseringen kan skapa företagsutveckling, vidareutveckling av produkter och tjänster som samtidigt skapar attraktivitet inom fiskerinäringen och vattenbruket. På konferensen kommer den blå bioekonomin diskuteras utifrån både näringslivets, forskningens och myndigheternas perspektiv.

Alla nordiska länder representerade
Under konferensen kommer det hållas ett flertal föreläsningar, seminarier och panelsamtal med deltagare från alla nordiska länder. Bland andra kommer landsbygdsminister Sven-Erik Bucht, Jordbruksverkets generaldirektör Christina Nordin samt Havs- och vattenmyndighetens generaldirektör Jakob Granit att tala på konferensen. Se hela programmet via länken nedan.

Mer information
Anmälan och praktisk information hittar du här Sista anmälningsdag är den 15 maj 2018 (konferensen är avgiftsfri).

Program för konferensen

Kontaktperson för journalister
Veronica Andrén 
Vattenbrukssamordnare, Jordbruksverket
veronica.andren@jordbruksverket.se
Telefon 036-15 61 61

Ämnen


Jordbruksverket är regeringens expert- och förvaltningsmyndighet inom jordbruk, fiske och landsbygdsutveckling. Vi arbetar för ett konkurrenskraftigt jordbruk, en levande landsbygd och ett hållbart samhälle.

Kontakter

Jordbruksverkets pressjour

Jordbruksverkets pressjour

Presskontakt Vi svarar alltid! Vi hjälper dig som är journalist med information om Jordbruksverket och att få kontakt med våra experter. 036-15 63 36

Om Jordbruksverket

Jordbruksverket är regeringens expertmyndighet på det jordbruks- och livsmedelspolitiska området och har ett samlat sektorsansvar för jordbruk och trädgård. Det innebär bland annat att vi följer, analyserar och informerar regeringen om utvecklingen inom näringarna och att vi genomför de politiska besluten inom vårt verksamhetsområde. Administrationen av EU:s jordbrukspolitik är en huvuduppgift. Distriktsveterinärorganisationen ingår i Jordbruksverket.