Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

12 heta trender! Så ska du inreda ditt hem i vår

Att återskapa och ta vara på minnen, nostalgi, är en av de trender som märks tydligast på inredningsproffsens egen mässa, Formex 2018.

Färgerna är fortsatt pastelliga men drar också åt jordtoner och rostrött.

Vi har spanat efter nya färger, former och idéer bland alla prylar på helgens mässa i Stockholm. 

På inredningsmässan Formex visades massor av trender upp.
Foto: Kristina Arvline
Att återskapa och ta vara på minnen är en av de trender som märks tydligast.
Foto: Kristina Arvline
Färgerna är fortsatt pastelliga, men drar också åt jordtoner och rostrött.
Foto: Kristina Arvline
Grönt och mönster fortsätter vara hett.
Foto: Kristina Arvline

1. Terrazzo och rosa krukor

Foto: Nina Sederholm

Marmor har länge varit hett men nu har den, åtminstone i montrarna på Formex, flyttat från soffborden till andra föremål, som till exempel Alexander Lerviks hantlar. Marmorn på bordskivorna har bytts ut mot sten i olika former, som på terrazzobordet, från Reis Pettersson. Krukor, som ett designföremål i sig med sin uttrycksfulla yta, är också en tydlig trend. Rosa kruka, från Isa Deco. 

 

LÄS OCKSÅ: 12 saker du måste sluta inreda med i år

2. Naturgrönt

Foto: Nina Sederholm

Den mer nedtonade trenden, med naturliga material, och lugna färgtoner representeras av det danska designföretaget Broste Copenhagen. Träborden har rundade kanter, vaserna ser ut som frökapslar, blommorna är ofta torkade, färger i kuddar och textilier är grå, beige och dämpat gröna. 

 

3. Färgglatt på insidan

Foto: Nina Sederholm

Bland nyheterna på Formex finns dessa skålar och muggar med grå stengodsyta och ljust pastellfärgad insida. Även det räfflade dricksglaset och skålen är nyheter. Från Raw Crafted Concept, Aida. 

 

4. Råa träväggar

Foto: Nina Sederholm

Masonit och andra väggar med en rå träkänsla syntes i många montrar på Formex. På hyllan förgyller de fortfarande älskade monsterabladen vaser och andra prylar från danska företaget Speedtsberg. 

 

LÄS OCKSÅ: Här är prylarna och stilen som alla vill ha 2018

5. Spegel på väggen där

Foto: Nina Sederholm

Mörka färger, nostalgi och jaktromantik finns med även 2018. Att göra arrangemang med flera speglar, gärna upphängda bakom soffan, är definitivt en inredningstrend som kommer! Soffa, fyrkantig puff/bänk och speglar, från Interstil interior. 

 

6. Avancerad återvinning

Foto: Nina Sederholm

Varför slänga purjolöken, eller romansallaten? Många grönsaker kan växa upp igen på 14 dagar om de sätts i vatten, upphängda i Regrow. Madeleine Nelson är den unga designern bakom Regrow, en av de smarta nyheterna på temat återbruk. 

 

7. Miljövänlig städning

Foto: Nina Sederholm

Ett annat tydligt tema på Formex var faktiskt städning, i en estetisk och miljövänlig tappning. Juryns pris Formex Formidable gick till den handgjorda borsten från Iris hantverk. ”Den maffiga borsten är funktion och tradition i perfekt förening. Ett välbalanserat redskap för sommarens uteliv – en brödsmulornas och lövens betvingare”, lyder juryns motivering. 

 

8. Kul i rosa

Foto: Nina Sederholm

Vaserna i betong har en enkel form men är ändå svåra att glömma tack vare de små utsmyckningarna i form av kulor och gropar. Designern Tove Adman har gjort perfekt imperfekta vaser och dessutom färgat dem rosa, två starka trender som bara fortsätter.

 

LÄS OCKSÅ: Skamfläckarna som finns i allas hem – men som ingen vill kännas vid

9. Tanterna kommer igen

Foto: Nina Sederholm

Tant Grön, tant Brun och tant Gredelin fyller hundra år och det firas i år med nytryck av sagoskatten av Elsa Beskow. På Formex syns också färgtanterna och deras Farbror Blå på tändsticksaskar och bokstöd i mässing, från Bonnier Brands. Även Design House Stockholm och Borås tapeter gör muggar och tapeter med motiv från de älskade barnböckerna.

 

10. Kvalitetsdetaljer

Foto: Nina Sederholm

Läder har naturligtvis alltid funnits med. Men på årets Formex-mässa syns massor av läderdetaljer på möbler och småprylar. Nyckelringar, fodral till minneskort, musmattor i läder och dessa underlägg i skinn från Ox Denmarq. 

 

11. Nästan som konsthantverk

Foto: Nina Sederholm

Ny teknik har gjort det möjligt för formgivare Anette Gullmander att göra de vackra akvarellfläckiga kuddarna med sin handgjorda, improviserade karaktär. Nu finns kuddarna, som nominerats till Formex Formidable-priset, även i mer jordnära färger med prickar och ränder på mörkare botten, från Villagatan 1.

 

LÄS OCKSÅ: Inredningsmissarna som gör dig stressad

12. Naturfärgerna får konkurrens.

Foto: Nina Sederholm

Himla bryter sitt dämpade mönster och slösar med färg i sina nya textilier med solskensgula och orangeröda toner på bomull och linne. Färgställningen ”Fire” vinkar hejdå till både murriga och bleka trender. 

 

Av: Nina Sederholm