Den årliga Prideparaden i Rom passerar förbi Colosseum.
Den årliga Prideparaden i Rom passerar förbi Colosseum. Bild: Andrew Medichini

Ny resesajt ska ge säkrare resor för hbtq-personer

På den nya sajten med namnet "Unequal Travel" går det att jämföra priser på resor inom Europa. Dessutom ges besked om vilket juridiskt skydd man har som hbtq-person på det aktuella resmålet.
– Syftet är att väcka diskussion. Det behöver förankras hos folk att lagarna inte hänger med i många länder, säger Alf Kjeller, projektledare för Europride.

ANNONS

Bakom sajten ligger Europride, som i en enkät har fått svar som visar att sju av tio personer hbtq-personer har upplevt diskriminering och otrygghet när de reser utomlands. För att uppmärksamma det lanseras resesajten Unequal Travel som baseras på hbtq-rättigheter i Europa.

Sajten bygger på en sökmotor där man fyller i datum och mellan vilka städer man vill resa. Resultatet av sökningen blir alternativ på flygresor till olika priser – men även statusen kring fyra olika typer av juridiskt skydd för hbtq-personer.

Underkänt i samtliga kategorier

Flera populära resmål hos svenskarna visar sig inte hålla måttet, enligt sajtens algoritm.

ANNONS

Storbritannien håller inte måttet för rätten att uttrycka sin könstillhörighet, grannlandet Danmark ligger efter när det kommer till diskrimineringslagar och Turkiet får underkänt i samtliga kategorier.

Den som söker på Sverige möts däremot enbart av gröna lampor. Även om Sverige uppfyller de fyra grundkriterierna är syftet med sajten inte att skryta med hur långt landet har kommit inom hbtq-rättigheter.

– Vi visste inte det när vi tog fram det här. Men Sverige ligger faktiskt efter Norge och det är Malta som hamnar bäst av alla i Europa, säger Alf Kjeller.

Prideparaden i Kiev 2018, som inte varade mer än 20 minuter – trots skydd från kravallpolis.
Prideparaden i Kiev 2018, som inte varade mer än 20 minuter – trots skydd från kravallpolis. Bild: Evgeniy Maloletka

Vanligt att man låtsas vara straight

De pengar som sajten tjänar genom förmedlingen av bokade flygbiljetter går till att främja hbtq-personers rättigheter, bland annat genom att personer som annars inte har råd att resa till Europride får hjälp att finansiera resan.

För många är resor den ultimata friheten, men enligt enkäten som Europride har gjort är det långt ifrån alla som upplever sig fria när de reser.

– Jag tror att det vanligaste är att man låtsas vara straight, för att inte någon ska titta snett på en. Jag vet också att folk har använt taxitjänster där förare och passagerare lämnar betyg på varandra, där man har blivit spärrad efteråt av föraren, för att passageraren var homosexuell.

ANNONS

Fotnot: Källan till informationen om ländernas juridiska status kommer från organisationen ILGA (International Lesbian, Gay, Bisexual, Trans and Intersex Association) som har kartlagt de europeiska ländernas lagar och rättigheter för hbtq-communityt.

I sommar arrangeras Europride tillsammans av Stockholm Pride och West Pride i Göteborg mellan 27 juli och 19 augusti. Det är första gången två städer arrangerar detta tillsammans och tredje gången som Stockholm Pride är med som arrangör. Stockholm Pride har tidigare arrangerat EuroPride 1998 och 2008.

ANNONS