Foto: TT

Ligan hackade Kriminalvården – data skickades till Polen

Publicerad

Ligan som åtalas för det jättelika dataintrånget mot svenska företag, myndigheter och kommuner hackade även Kriminalvården som ansvarar för bland annat fängelser och häkten. En skärmdump från en av Kriminalvårdens datorer skickades till en server i Polen. Kriminalvården ser allvarligt på det inträffade men bedömer att skadorna är begränsade.

I augusti förra året fick flera anställda på Kriminalvården e-post som såg ut att komma från IKEA men bakom utskicket gömde sig ligan som nu utreds för grova dataintrång.

– Vi ser naturligtvis allvarligt på det, säger Niklas Bellström, ställföreträdande säkerhetsdirektör på Kriminalvården.

Jättelik dataintrångshärva

LÄS MER: Liga åtalas för enoprm dataintrångshärva

I meddelandet som Kriminalvårdens anställda fick stod det ”Hej Kan du hjälpa mig att ta fram en offert till oss. Jag bifogar underlag i wordfilen. Tack”.

Skadlig kod installerades

När en av de anställda laddade ned det som såg ut att vara en offert installerades skadlig kod på dennes dator.

– Då öppnades en tunnel till en extern server i utlandet. Det var ett sätt att transportera ut information från Kriminalvårdens interna it-miljö, säger Niklas Bellström.

Servern som informationen skickades till finns enligt polisens utredning i Polen och kan kopplas till den huvudman som nu misstänks för en rad grova dataintrång.

– Det vi kan se är att en skärmdump (avbildning av datorns skrivbord, reds. anm.) har skickats via tunneln, säger Niklas Bellström.

LÄS MER: Detta är hackerligan

”Begränsade skador”

Intrånget bedöms som allvarligt eftersom Kriminalvården bland annat hanterar uppgifter om var landets fångar är placerade och när de har permission.

Kriminalvården har utrett händelsen internt och menar att skadorna varit begränsade.

– Det finns inget som indikerar att något annat än skärmdumpen ska ha gått ut ur kriminalvårdens it-miljö, säger Niklas Bellström.

Kan ni garantera att så inte är fallet?

– Helt säker kan man aldrig vara, men vi har gjort en noggrann utredning och det finns inget som tyder på att mer information ska ha skickats iväg, säger Niklas Bellström.

LÄS MER: Kan ha fått tillgång till SD:s medlemsregister

LÄS MER: Storbanker svindlade på miljoner i härvan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jättelik dataintrångshärva

Mer i ämnet