23948sdkhjf

Trög utveckling för statens e-handel

Myndigheterna blir bättre på e-handel, men utvecklingen går för sakta. Det konstaterar ESV i sin uppföljning.

Myndigheterna blir all bättre på e-handel, men inte tillräckligt snabbt. Det konstaterar Ekonomistyrningsverket (ESV) i sin uppföljning av statens e-handel. ESV:s uppföljning av den elektroniska handeln bygger på två årliga enkätundersökningar till statliga myndigheter. Resultatet från hösten 2017 visar att andelen e-fakturor är 63 procent bland myndigheterna, en ökning mot tidigare. En ökning som dessutom gått i snabbare takt jämfört med tidigare mätningar, men utvecklingen går fortfarande för långsamt.

Stora skillnader mellan myndigheter

Framför allt är antalet e-ordrar fortsatt lågt för staten som helhet och det är stora skillnader i resultaten mellan olika myndigheter.
- 
E-handel är ett viktigt utvecklingsområde i staten och bidrar till att effektivisera myndigheternas inköpsprocess, vilket leder till såväl tids- och kostnadsbesparingar som ökad kvalitet och bättre kontroll. ESV konstaterar dock att många myndigheter behöver öka takten i arbetet, säger Clara Wadman, utredare på ESV.

"En god prognos"

ESV kommer att arbeta för att främja e-handeln under hela 2018, genom att bland annat ge information och stöd inför den nya lagen om krav på e-faktura och om det europeiska e-handelsnätverket PEPPOL, där 78 procent av myndigheterna är anslutna som fakturamottagare i dag.
- 
Det är en god prognos inför den 1 november 2018 då myndigheterna ska vara anslutna till PEPPOL. Det är även ett bra resultat med tanke på lagförslaget om krav på e-faktura till följd av offentlig upphandling, som är planerat till den 1 april 2019, säger Clara Wadman.

Som PEPPOL-myndighet har ESV i uppdrag att säkerställa att samtliga myndigheter är anslutna den 1 november 2018. Man lämnar den 1 september över verksamheten inom e-handelsområdet till den nybildade Myndigheten för digital förvaltning.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078