tisdag16 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsbyggnad

Regeringens linje förvärrar bostadskrisen

Svenska byggföretag är beroende av arbetskraft från andra EU-länder för att ha en chans att hinna med alla jobb som kommer in. Trots det försöker Socialdemokraterna med hjälp av Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna göra det svårare för medborgare i andra EU-länder att komma till Sverige. Det riskerar att förvärra bostadsbristen.

Publicerad: 19 september 2017, 05:30

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Inget tyder heller, enligt skribenten, på att utländsk arbetskraften leder till sämre löner eller villkor för svenska arbetstagare. Foto: Martin Lahousse, EPP Group


Ämnen i artikeln:

BostäderRegeringenEU

Sverige har ett akut behov av fler bostäder. Enligt beräkningar från Boverket behöver över 700 000 bostäder byggas fram till 2025. Det innebär i genomsnitt 88 000 nybyggda bostäder per år. Så många har inte byggts sedan 70-talet och behovet av arbetskraft inom byggsektorn är följaktligen skriande. 

Snart kommer EU att fatta beslut om nya regler för personer som tillfälligt arbetar i ett annat medlemsland, inom ramen för det så kallade utstationeringsdirektivet. Socialdemokraterna försöker påskina att de skyddar utstationerade arbetare från att utnyttjas och stoppar lönedumpning, men det är bara svepskäl för att slippa utländsk konkurrens och befästa LO:s hegemoni på svensk arbetsmarknad.

Sanningen är att utstationeringsdirektivet har existerat i drygt 20 år och säkerställer att den som jobbar i ett annat EU-land åtnjuter samma rättigheter som de inhemska minimikraven föreskriver. I Sverige innebär det att EU-medborgare har rätt till den hårda kärnan i kollektivavtalen. Hälften av de 50 000 EU-medborgare som var utstationerade i Sverige förra året arbetade inom byggsektorn. För en polsk byggnadsarbetare innebär det en lön på mellan 25 000 och 28 900 kronor. Det är mer än vad en svensk polis eller sjuksköterska har som ingångslön och det är definitivt mer än vad samme byggnadsarbetare tjänar hemma i Polen.

Inget tyder heller på att utländsk arbetskraft leder till sämre löner eller villkor för svenska arbetstagare. Tvärtom är efterfrågan på arbetskraft i byggsektorn stor. Arbetslösheten ligger under fyra procent och genomsnittslönen har de senaste 20 åren ökat med nästan 90 procent, tio procentenheter mer än den generella löneutvecklingen. Ingen kan på allvar hävda att de utländska byggarbetarna hotar svenska jobb.

Det stora trycket på nya bostäder borde i ärlighetens namn vara tillräckligt för att få Socialdemokraterna att inse det orimliga i att göra det ännu svårare att hitta byggarbetare. Men om den krassa verkligheten inte får dem att ändra uppfattning borde det faktum att de försöker stoppa utländska arbetare från att jobba i Sverige med hjälp av Sverigedemokraterna göra det.

Det har länge diskuterats hur de andra partierna ska förhålla sig till SD. Det borde kanske inte vara så kontroversiellt att göra upp med SD om hur en motorväg ska dras. Men om det är någon fråga det är tveksamt att göra gemensam sak med SD i är det regler för invandring och utländsk arbetskraft.

Sverige är redan nu det dyraste landet i Europa att bygga bostäder i. Det är 50 procent dyrare att bygga i Sverige än i Frankrike och 30 procent dyrare än i Danmark och då är inget av dem lågkostnadsländer. Men att det till och med blivit dyrare att bygga i Sverige än vad det är i Norge säger det mesta om hur akut situationen är. Att i det här läget göra det svårare för människor från andra länder att komma till Sverige och hjälpa till att bygga bort bostadsbristen är både obegripligt och oansvarigt. Det kommer knappast att göra det billigare eller lättare att bygga 700 000 nya bostäder. Tvärtom riskerar det att förvärra bostadskrisen ytterligare.

Christofer Fjellner, Europaparlamentariker (M)

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

BostäderRegeringenEU

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev