Huijaukset ja kiusaaminen näkyvät somepoliisin arjessa

Kansalaiset ottavat poliisiin yhteyttä aktiivisesti sosiaalisessa mediassa. Neuvoa somepoliisilta kysyvät sekä nuoret että aikuiset.

Vanhempi konstaapeli Senni Kokko on univormu yllään Yle Hämeenlinnan studiossa kuvattavana 21.syyskuuta 2022.
Senni Kokolla on somepoliisin työssään tilit Facebookissa, Instagramissa, Snapchatissä ja Tiktokissa nimellä konstaapelikokko. Kuva: Kati Turtola / Yle
Kati Turtola

Viime aikoina Hämeen poliisin vanhemman konstaapelin Senni Kokon työssä somepoliisina ovat nousseet esille erityisesti huijaustapaukset ja kiusaaminen.

Aikuisia huiputetaan nyt somessa tyypillisesti esimerkiksi lähettämällä viesti ystävän kaapatulta sometililtä. Viestissä pyydetään ilmoittamaan puhelinnumero. Tämän jälkeen aletaan kalastella muita henkilökohtaisia tietoja, kuten pankkitunnuksia. Lasten ja nuorten kohdalla kiusaaminen on siirtynyt sosiaaliseen mediaan.

– Jaetaan toisista ikäviä videoita, kuvia ja tietoja. Sinne päätyy nuorten keskuudesta myös väkivaltaista materiaalia, kertoo Kokko.

Konstaapeli Kokko on läsnä somessa - "Kysyttävät aihepiirit on tosi laajoja"
Vanhempi konstaapeli Senni Kokko toimii Hämeen poliisissa somepoliisina. Hän kävi Radio Suomen Hämeen aamun vieraana. Kati Turtola haastattelee.

Ihmiset ottavat nykyään somen kautta poliisiin yhteyttä vilkkaasti. Kokko kokee, että hänen työnsä on nimenomaan neuvoa, ohjeistaa ja muistuttaa ihmisiä ajankohtaisista asioista poliisin näkökulmasta sekä tehdä poliisin työtä näkyväksi.

Ihmisiä kiinnostavat varsin monenlaiset aiheet, kuten ase- tai ajokorttiasiat tai esimerkiksi, miten epäillystä huumaisainerikoksesta voi tehdä ilmoituksen.

– Ihmiset haluavat poliisin näkemyksen esimerkiksi siitä, onko jostakin aiheesta syytä tehdä rikosilmoitus vai ei, sanoo Senni Kokko.

Nettihuijauksista on aina aiheellista tehdä rikosilmoitus

Kokon mukaan esimerkiksi huijaustapausten lähde on monesti ulkomailla, mutta siitä huolimatta nettihuijauksista olisi syytä aina tehdä rikosilmoitus.

– Me Suomen poliisissa emme välttämättä pääse niihin kiinni, mutta ilmoitus silti olisi syytä tehdä, jotta tulemme tietoiseksi, että tälläisia huijaustapauksia on olemassa, sanoo Kokko.

Hämeen poliisin somepoliisi, vanhempi konstaapeli Senni Kokko kertoo sometileillään ajankohtaisista asioista sekä aikuisille että nuorille.

Suosittelemme