Maalahden suomenkielisen koulun lakkauttamista käsitellään tänään kunnanhallituksessa

Oppilaita on koulussa alle kymmenen, eikä trendin odoteta muuttuvan. Ehotuksena on tarjota opetusta naapurikunnista. Kustannussäästö olisi noin 100 000 euroa vuodessa.

Maalahden kunnantalon julkisivu.
Maalahden kunnanhallitus käsittelee tänään kunnan ainoan suomenkielisen koulun lakkauttamista. Kuva: Merja Siirilä / Yle
Sebu Björklund

Maalahden kunnanhallitus käsittelee tänään 3.10. kunnan ainoan suomenkielisen koulun lakkauttamista syksystä 2023 lähtien.

Koulussa on tällä hetkellä kahdeksan oppilasta luokilla 1-5. Kuudennella luokalla ei ole yhtään oppilasta. Ennusteen mukaan koulussa ei tule olemaan yli kymmentä oppilasta vuoteen 2029 asti.

Lakkautusta perustellaan taloudellisilla syillä. Oppilaille, jotka asuvat eri puolilla kuntaa, tarjotaan vaihtoehdoksi käydä koulua joko Vaasassa, Mustasaaressa tai Jurvassa.

Koulun ylläpitokustannus on noin 220 000 euroa vuodessa. Oppilaiden siirtäminen naapurikuntien kouluihin tulisi maksamaan arviolta 130 000 euroa vuodessa.

Asiasta on tehty kysely myös huoltajille. Kysely lähetettiin viidelletoista, joista seitsemän vastasi. Näistä valtaosa, eli viisi haluaisi, että koulu säilytetään ja kehitetään entuudestaan.

Lain mukaan kunta on velvollinen tarjoamaan opetusta sekä ruotsiksi että suomeksi, mikäli tarvetta on. Palvelu voidaan ostaa toiselta kunnalta, edellyttäen että lain vaatimukset koulumatkan pituuden sekä keston osalta täyttyvät.

Suosittelemme