I dag har Atletica runt 1000 kunder, varav 800 har årskort. – Det roligaste med jobbet är att träffa alla människor, säger Conny Thom. Bild: Jennie Persson
I dag har Atletica runt 1000 kunder, varav 800 har årskort. – Det roligaste med jobbet är att träffa alla människor, säger Conny Thom. Bild: Jennie Persson

Conny har gjort varbergarnas hälsa bättre i tjugo år

Sedan Conny Thom startade som gymägare har konkurrensen hårdnat år för år. I dag driver han Atletica - en av få träningsställen i Varberg som inte ingår i en större kedja.

ANNONS
|

Det var en ren tillfällighet som gjorde att Conny Thom hamnade i träningsbranschen. På grund av rygg - och axelskador började han för tjugo år sedan att träna på det dåvarande City Gym som låg i Stadshotellets lokaler.

– Jag styrketränade där och efter tre månader blev jag tillfrågad om att bli delägare. Det kändes kul, så jag sa ja, säger Conny Thom.

Det blev tre och ett halvt år med City Gym innan han och en vän bestämde sig för att 2001 starta Atletica på Otto Torells gata. Då var det ett av få träningsställen i centrala Varberg och den första tiden var tuff.

ANNONS

– Jag tror att det var vi, Friskvågen och Motionscentrum som fanns då. Det var inte lika inne med träning då som det är i dag och det var jättesvårt att starta ett gym. Det var mycket investeringskostnader och jag dubbeljobbade i fem år för att jag var tvungen att ha en lön. Så jag körde taxi på helger och nätter, det var tufft, säger han.

Ökad konkurrens

2006 tog han över som ensam ägare men sedan Atletica för första gången såg dagens ljus har det hänt en hel del på träningsfronten i Varberg. Fler träningsställen har öppnat och utbudet av olika träningsformer har breddats.

– För oss har det märkts en del. Men vi har en såpass bra grund och har inte tappat jättemycket. Jag tycker det är bra med konkurrens, man skärper sig och utvecklas. Men jag är stolt över att jag har lyckats stå emot konkurrensen. Nu är det nästan bara stora kedjor i Varberg med stora ekonomiska resurser. Vi är egna, men vi började i tid och har ett bra läge och bra medarbetare.

I dag har Atletica runt 1000 kunder och cirka 800 av dem har årskort. Conny Thom kan namnen på majoriteten av kunderna och tycker att det bästa med jobbet är att träffa människor och ta del av deras erfarenheter. Men det finns baksidor med att driva ett gym. En del kunder får en osund inställning till träning och det finns tillfällen då Conny har behövt lägga sig i för att stoppa kunder från att komma till gymmet.

ANNONS

– Ibland får man ta samtal med kunder som man märker tränar för hårt eller äter för lite. Där får man gå extremt försiktigt fram. Det var jobbigt i början men man lär sig. Det är många som till en början blir förnärmade och slår ifrån sig, men ofta kommer de tillbaka och tackar för att man har hjälpt dem. Jag har ett nätverk som jag kan kontakta, till exempel på ätstörningsenheten, säger han.

Bredare inriktning

De senaste åren har han breddat inriktningen på Atletica. Sedan två och ett halvt år tillbaka finns butiken Spira Kostcenter och de arbetar även med hälsorådgivning och föreläsningar.

– Vi vill förmedla en helhetssyn. Det handlar inte bara om träning - det är väldigt viktigt att äta näringsrik mat och att man jobbar med sin stress. Jag tror det är en stor utmaning inför framtiden. I Varberg är många duktiga på att träna, men man måste tänka på sin kost också och hitta en balans i livet. Det är farligt att träna om man inte äter tillräckligt.

För att fira tjugoårsjubileet erbjöds under en veckas tid de priser som gällde år 1997. Conny Thom skrev ett inlägg på Atleticas facebooksida där han bland annat tackade alla medarbetare och kunder han mött genom åren. Gensvaret blev större än vad han hade trott.

ANNONS

–Jag hade aldrig förväntat mig sådan respons! Många tackade för en trevlig anläggning med bra personal och önskade oss grattis. Det kändes fantastiskt roligt och var väldigt rörande.

Vad är nästa mål med Atletica?

– Jag vill fortsätta att jobba med att göra folk mer medvetna om sin hälsa och kost. Det är så viktigt och behövs för vårt välmående.

Artikeln har tidigare varit publicerad i Varbergsposten.

FAKTA: Conny Thom

Ålder: 44 år.

Familj: Sambo och tre barn.

Bor: I Rolfstorp.

Intressen: Familjen, träning, hälsokost, golf, fiske.

ANNONS