Pressmeddelande -

Seminarium om hur barns inlärning och hälsa påverkas av datorer, paddor och mobiler

Lördagen den 28 oktober föreläser och diskuterar experter inom hälsa, pedagogik och datavetenskap om hur barn påverkas av användning av datorer, mobiler och ”paddor”. Rubriken är: Hur mår våra barn? Hur skärmtid kan påverka barns beteende, lärande och hälsa.

Bland experterna finns skol- och barnläkaren Åse Victorin som kommer att berätta om det hon observerar i sitt arbete. Hon träffar många barn som är stressade och deprimerade, har sömn- eller inlärningsproblem etcetera och som blir symtomfria när de slipper skärmarna.

Från Finland kommer professor emeritus i pedagogik Rainer Nyberg. Han talar under seminariet om för- och nackdelar med datorer i elevers lärande. Professor Nyberg var tidigare en ivrig anhängare av datorer som hjälpmedel i undervisningen, men efter att ha studerat vad forskningen säger har han nu ändrat inställning.

Mikko Ahonen är forskare och fil. dr i datavetenskap som kommer att ge råd om hur man kan minska riskerna.

Initiativtagare till seminariet och en av föreläsarna är fil. dr i pedagogik och författaren Gunilla Ladberg som talar om påverkan av mikrovågor på hjärnan. Hon har skrivit bland annat boken Den mänskliga hjärnan – en upptäcktsfärd, 2006.

Tid: Lördagen 28 oktober kl 10.00-15.30

Plats: ABF-huset, Sveavägen 41, Stockholm

Program:

Vågbrytarens ordförande hälsar välkommen.

Åse Victorin: “Hur påverkar digitala medier barns utveckling?

Rainer Nyberg: ”Vilka för- och nackdelar har datorer för skolelevers lärande?”

Lunchpaus

Gunilla Ladberg: ”Hur påverkar mikrovågor hjärnan?”

Mikko Ahonen: "Riskhantering - hur väljer och använder man mobila teknologier för att minimera hälsoriskerna?"

Avslutning: Panel då föreläsarna svarar på frågor, samt allmän diskussion.

Presskontakt:

Gunilla Ladberg, telefon: 08 767 61 18, e-post: gunilla@ladberg.se

Ämnen

  • Skola

Vågbrytaren – mot hälsovådlig elektromagnetisk strålning – är en rikstäckande ideell och obunden förening som har bildats för att bryta den aningslösa fartblindheten i den skenande utvecklingen mot det trådlösa samhällets oöverskådliga hälsokonsekvenser. Föreningen verkar för att all elektromagnetisk strålning ska anpassas till nivåer som inte medför skada eller olägenheter för någons hälsa eller miljön som helhet. Vi vill vara en väckarklocka i en värld som tycks sova gott, medan hoten mot vår livsmiljö växer sig allt större och alla larmrapporter förtigs.

Kontakter

Gunilla Ladberg

Presskontakt fil. dr i pedagogik och författare