Uutiset

Apulaisprofessori Ewald Kiblerin tutkimusryhmälle Suomen Akatemian erityisrahoitus

Ryhmä aikoo tutkia koronakriisin vaikutuksia yli 50-vuotiaisiin yrittäjiin, joille kriisi aiheuttaa monia riskejä.
The photo shows the School of Business main staircase. The photo was taken by Unto Rautio.
Kauppakorkeakoulun portaikko. Kuva: Unto Rautio.

Suomen Akatemia on myöntänyt COVID-19 -erityisrahoituksen yrittäjyyden apulaisprofessori Ewald Kiblerin tutkimushankkeelle Yrittäjyys ja väestön ikääntyminen.

Kiblerin tutkimusryhmä tutkii yli 50-vuotiaita yrittäjiä, joille koronakriisi on muita vakavampi paitsi suurempien terveysriskien myös välittömien eläkkeisiin kohdistuvien vaikutusten takia. Lisäksi keskimääräisen eliniän näkökulmasta heillä on lyhyempi aika elvyttää yritystoimintaansa kriisin jälkeen.

”Tutkimushankkeessa selvitetään, kuinka ikääntyvät pienet ja keskisuuret yrittäjät, joihin koronakriisi vaikuttaa eniten, pärjäävät olemassaoloon kohdistuvan uhan edetessä Suomen, Saksan, Italian ja Britannian erilaisissa alueellisissa konteksteissa ja verrattuna nuoriin yrittäjiin”, Ewald Kibler kertoo.

The photo shows Assistant Professor Ewald Kibler and it was taken by Roope Kiviranta from Aalto University.
Apulaisprofessori Ewald Kibler. Kuva: Roope Kiviranta / Aalto-yliopisto.

”Hankkeessa tutkitaan myös sitä, miten ikääntyvien yrittäjien toiminta tukee lyhyellä ja pitkällä aikavälillä sosioekonomista elpymistä paitsi organisaatioiden sisällä, myös alueellisella ja kansallisella tasolla. Projekti antaa aivan uutta tutkimustietoa ikääntyvien yrittäjien tilanteesta kriisin keskellä, kun se tuottaa tietoa Suomessa toimivien ikääntyvien yrittäjien selviytymisstrategioista ja vertaa niitä muihin koronakriisistä kärsiviin ikääntyviin yhteiskuntiin.”

Tutkimushanke auttaa välittömästi yrityksiä ja päätöksentekijöitä vähentämään koronakriisistä yrittäjille aiheutuvia sosioekonomisia vahinkoja ja vahvistamaan yritysten valmiuksia selvitä mahdollisista tulevista poikkeustilanteista.

”Projektin tavoitteena on tuottaa perusteltuja suosituksia siitä, miten nuoria ja ikääntyviä yrittäjiä voitaisiin tukea tehokkaasti sekä aineellisesti että henkisesti. Haluamme antaa myös johtamiseen liittyviä suosituksia siitä, miten yrittäjät voisivat hallita uhan aiheuttamaa ahdistusta ja selvitä mahdollisimman hyvin sekä kansallisista että maailmanlaajuisista kriiseistä”, Kibler sanoo.

"Lisäksi tutkimusprojektimme antaa uutta teoreettista tietoa yrittäjyyden paineensietokyvystä maissa, joissa väestö ikääntyy. Tavoitteenamme on tarjota käytännön tietoa, ja aiomme välittää tulokset nopeasti tärkeille sidosryhmille, kuten päätöksentekijöille, yrittäjiä tukeville organisaatioille ja medialle.”

Ewald Kiblerin tutkimusryhmän aiemmat tutkimukset ovat lisänneet merkittävästi ymmärrystä ikääntyvien henkilöiden yrittäjyyden taustasta, haasteista ja seurauksista.

Esimerkiksi Kiblerin, Teemu Kautosen ja tutkimusryhmän tutkimuksessa yksilöitiin keinoja, joilla ikääntyvät yrittäjät voivat vastata ikään perustuvaan syrjintään. Tuoreemmassa tutkimuksessaan he osoittivat, että ikääntyvillä henkilöillä yrityksen perustaminen muuttaa elämänlaatua positiiviseen suuntaan. Yrittäjäksi ryhtymisen havaittiin parantavan ikääntyvien henkilöiden elämänlaatua huomattavasti enemmän kuin samassa työpaikassa pysymisen tai toiseen palkkatyöhön siirtymisen. Yrittäjäksi ryhtyminen tarkoittaa kuitenkin keskimäärin merkittävää tulotason laskua.

Lisätiedot:

Apulaisprofessori, Suomen Akatemian akatemiatutkija Ewald Kibler
Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu, johtamisen laitos
+358 40 353 8442
[email protected]

Lue myös

Henkilön käsi asettelemassa laboratoriovälinettä.

Neljä koronaan liittyvää tutkimushanketta sai Suomen Akatemian erityisrahoituksen

Hankkeet tutkivat koronavirusta, pandemiaa ja sen vaikutuksia yhteiskunnassa. Neljälle Aallon hankkeelle myönnetty kokonaissumma on 730 000 euroa.

Uutiset
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

kuva pikku finlandian puupilarista ja teksti time out
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Aalto-yliopisto ravistelee rakentamisen käytäntöjä New European Bauhaus -festivaaleilla Brysselissä

Koko eurooppalaista rakennusalaa kestävään muutokseen kirittävä näyttely Time Out! on esillä Brysselissä 9.–13.4.2024 osana NEB-festivaalia.
Two of the awardees and their robotic arm all holding colorful mugs. Aalto Open Science Award, Honorary mention.
Palkinnot ja tunnustukset, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Aalto-yliopiston avoimen tieteen palkinnon 2023 kolmas sija – Älykkään robotiikan ryhmän Robotic Manipulation of Deformable Objects -projekti

Haastattelimme Aallon ensimmäisen avoimen tieteen palkinnon kolmannen sijan saavuttaneita Älykkään robotiikan ryhmän jäseniä.
Nanoselluloosaa
Yhteistyö, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Aalto panostaa sellututkimukseen edistääkseen siirtymää kohti vähähiilistä taloutta

Useat yliopistot, tutkimusorganisaatiot ja yritykset perustavat uraauurtavan EFP-tutkimusohjelman (Emission Free Pulping) perinteisten sellunvalmistusprosessien uudistamiseksi. Ohjelman teollisen mittakaavan merkityksellisyys edellyttää tutkijoiden ja teollisuuden kansainvälistä yhteistyötä.
Kolme iloista ihmistä verkostoitumassa.
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Monilla suomalaisilla yrityksillä olisi paljon opittavaa japanilaisesta palvelukulttuurista

Tuoreessa tietokirjassa ”Omotenashi – Mitä voimme oppia japanilaisesta vieraanvaraisuudesta?” kerrotaan, millä tavoin luodaan ylivoimainen asiakaskokemus arkisissakin kohtaamisissa.