• Mustin ja Mirrin mukaan lemmikkien massasairastumisen syynä oli Smaak-ruuan perunahiutaleessa ollut korkea glykoalkoloidin pitoisuus.
    • Musti Group ei kuitenkaan kerro tarkempia lukuja pitoisuuksista.
    • Perunan ja perunahiutaleen toimittajaa Musti Group ei suostu nimeämään.

    Musti Groupin talousjohtaja Toni Rannikko ei kerro, kuinka paljon koholla glykoalkaloidipitoisuudet olivat Smaak-tuotteissa, joita on vedetty marraskuun aikana pois myynnistä. Yritys ei myöskään kerro tarkemmin hollantilaisen toimittajan nimeä.

    Musti Group tiedotti torstaina, että laboratoriotuloksista varmistui lemmikkien sairastumisien syiksi ulkomaalaisen perunahiutaleen korkea taso. Lemmikkienomistajat ovat kertoneet lemmikkiensä saaneen halvausoireiden kaltaisia oireita tietyistä Smaak-kuivanappuloista.

    Lue myös
    Musti ja Mirri: Syy lemmikkien sairastumisiin varmistui

    Kuinka paljon koholla glykoalkaloidin pitoisuudet olivat?

    – Se oli selvästi koholla. Me olemme myös tutkittaneet näitä näytteitä vielä kahdessa muussa yksityisessä laboratoriossa, ja sitten myöskin Ruokavirasto tutkii asiaa. Mutta tästä ensimmäisestä [kokeesta] jo nähtiin, että se glykoalkaloidi oli selvästi koholla.

    Muut tehdyt testit olivat Rannikon mukaan negatiivisia, kuten esimerkiksi salmonellatesti ja listeriatesti.

    – Tämä oli ainoa, minkä mahdolliset oireet sitten sopivat näihin kuvattuihin oireisiin.

    Myynnistä on poistettu Smaak herkkä kala viljaton -koiranruoka ja viljaton kana -kissanruoka. Tiina Somerpuro

    Onko mahdollista saada nähtäväksi näitä tuloksia?

    – Ei valitettavasti. Ruokavirasto jatkaa vielä heidän omia tutkimuksiaan.

    Perunan toimittajaa ei nimetä

    Rannikko kertoo, että peruna ja siitä tehdyt perunahiutaleet tulivat Hollannista. Hän ei kuitenkaan nimeä yritystä, vaan vetoaa siihen, että kyseinen yritys vastaa itse omasta tiedottamisestaan. Musti on lopettanut yhteistyön kyseisen yrityksen kanssa.

    – Meillä ei ole tietoa siitä, että kenelle he toimittavat raaka-aineitaan. Heidän täytyy itse sitten vastata toiminnastaan ja tiedottamisestaan. En usko missään nimessä, että me olemme heidän ainoita asiakkaitaan. Kyse on kuitenkin niin pienestä osasta tuotantoa.

    Tullaanko nyt näihin tiettyihin teidän tuotteisiinne käyttämään sitten enää ulkomaalaista perunaa tai perunahiutaleita ollenkaan?

    – Meillä on nyt nämä kaksi tuotetta, jotka ovat ainoat, joissa meillä käytetään perunahiutaleita. Niiden tuotanto on tällä hetkellä pysäytetty. Jatkossa tuotteet, joissa käytetään perunahiutaleita, niin me tulemme itse mittaamaan ne glykoalkaloidipitoisuudet. Ja pyrimme aina suosimaan kotimaista tuotetta silloin, kun sitä on saatavilla.

    Glykoalkaloidille ei ole Euroopan unionissa asetettuja rehurajoja.

    Musti Group ei kerro, kuinka paljon korvausvaatimuksia heille on tullut. Tiina Somerpuro

    Onko siis mahdollista, että jatkossakin käytetään ulkomailta tuotua perunahiutaletta?

    – Siihen en nyt ehkä vielä osaa sanoa. Me katsomme, mitä näille tuotteille tehdään ja miten niitä kehitetään.

    Rannikko myös kertoo, että asiakkailta on myös tullut ”aika paljon” kyselyitä, milloin takaisinvedettyjen tuotteiden tuotanto alkaa uudestaan.

    Reseptiä pohditaan uudelleen

    Rannikko myöntää, että yhtiöllä on varmasti paljon tehtävää, jotta asiakkaiden luottamus saadaan palautettua. Rannikko esimerkiksi kertoo, että omavalvonnan lisäksi tuotteen reseptiä tullaan pohtimaan uudelleen.

    – Perunahiutale on sellainen sidosaine tässä viljattomassa tuotteessa, että tarvitsemme jotain, joka pitää sen koiran nappulan kasassa. Tutkimme, onko mahdollista tehdä pienemmällä perunan määrällä tai sitten jollain vaihtoehtoisella raaka-aineella.

    Rannikko ei kerro, kuinka paljon heille on tullut asiakkailta reklamaatioita ja vaatimuksia eläinlääkärikustannusten korvaamiseen.

    – Emme sano tästä mitään numeroa, se on meidän ja asiakkaidemme välinen keskustelu sitten, ja ne me tulemme kaikki hoitamaan.

    Kuka teillä on viime kädessä tästä tapauksesta vastuussa?

    – Me totta kai olemme yrityksenä vastuussa sinne meidän asiakkaille, että meidän tuotteet on turvallisia ja terveellisiä. [...] Kyllä me yrityksenä yhteisesti vastuu kannetaan. Ei syytellä ketään yhtä henkilöä meillä. Tämä oli yhteen raaka-aineeseen ja sen erään liittyvä hyvin valitettava tapahtuma.