Whisky vagy Whiskey?Mi a különbség?

2024. feb 25. 7:21
Megosztás Küldés Messengeren Küldés e-mailben
Több különbség is van whisky és whiskey között / Fotó: Shutterstock

Több különbség is van whisky és whiskey között / Fotó: Shutterstock

Nem, nem elírás, ha egy cikkben whiskey-ként írják, egy másikban pedig whiskynek. Pontosabban nem feltétlenül elírás, hiszen sokan nem tudják, hogy mi a különbség. Pedig van, több is!

Bár hazánkban alapvetően az e-betű nélküli variáció a használatos és elfogadott, számos országban ezen sokan fennakadnának. Amennyiben ugyanis az ital dobozán ez az írásmód olvasható, úgy biztosak lehetünk benne, hogy eredeti skót, vagy kanadai whisky található a palackban. Míg a whiskey felirattal ellátott palackok zömébe amerikai és ír whiskey-t töltenek.

A whisky egy desztillált likőr, amelyet gabonafélék, például árpa és kukorica erjesztésével készítenek, majd fahordókban érlelik. Feljegyzések a 9. századra datálják a whisky megjelenését, Skóciát és Írországot egyaránt származási helyként megjelölve. Bár az ital azóta világszerte elterjedt, és az idők során különféle regionális különbségek jelentek meg. Ezek közé tartozik a felhasznált gabona típusa, a lepárlási eljárás, és még az alkohol helyesírása is.

Skót kontra ír

A skót whiskyt és az ír whiskey-t nem csak az írásmód különbözteti meg. A skót általában árpamalátából vagy gabonából készül, és két lepárláson esik át, míg az ír whiskey-t jellemzően gabonaszemek kombinációjából készítik, és háromszor desztillálják, így olyan szeszes italt kapnak, amelyet sokan könnyedebbnek tartanak.

A terroir is szerepet játszik, mivel bizonyos skót whisky-k készítéséhez helyi tőzeget használnak a malátaárpa kemencéinek tüzelésére, ami füstös jegyeket ad. Mindkét szeszes italnak legalább három évig kell érlelődnie a tölgyfahordóban.

A whisk(e)y egyéb globális stílusai és helyesírásuk

Amerikai whiskey

(beleértve a Bourbont, a Rye-t, a Tennessee-t és az American Single Maltot)

A whiskey-t az Egyesült Államokban az 1700-as évek vége óta, az ír és skót bevándorlók érkezése óta desztillálják, és a kezdeti időkben a whiskey mindkét írásmódját elfogadták, de az írek nagyibb jelenléte miatt inkább a whiskey terjedt el.

Van azonban kivétel: a Maker's Mark Bourbon Whisky híresen kihagyja az „e” betűt az üvegén.

Indiai whisky

A skót whisky a 19. században vált népszerűvé Indiában, amikor az ország brit gyarmati uralom alatt állt.

Japán whisky

A japán whisky írásában – és sok más tulajdonságában – hasonló a skót whiskyhez, és ez nem véletlen. Masataka Taketsuru 1918-ban Skóciába utazott, hogy szerves kémiát tanuljon, és újabb szenvedélyt talált a skót whiskyben. A skót lepárlási eljárás ihlette az első whisky-lepárló, a Suntory Yamazakinak az építését 1929-ben. Ezt az indulást saját lepárlójával, a Yoichival követte 1934-ben.

A skóthoz hasonlóan a japán whiskyt is jellemzően kétszer desztillálják réz edényben, és fahordókban érlelik. A japán éghajlat miatt lassabb ütemben érik.

BLIKK DOSSZIÉ mappa mappa

whisky

Megosztás Küldés Messengeren Küldés e-mailben
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Blikk friss híreit a Google hírfolyamához

Neked ajánljuk

Iratkozz fel hírlevelünkre, legyél képben!
blikk tablet
Nem akarsz lemaradni?
Azonnal tudni szeretnél mindenről, ami fontos? Csatlakozz, mi mindenről értesítünk, ami tényleg számít!
Miért jó ez Neked? 1. Mert képben leszel a nap legfontosabb sztorijait illetően 2. Megkapsz mindent, hogy nagyon jól szórakozz 3. Nem maradsz le a hírekről, nem szalasztod el a lényeget
whisky whiskey skót ír amerikai alkohol Bourbon