Citymesh installeert privaat 5G-netwerk op Hogeschool Gent

hogeschool gent

Hogeschool Gent werkt met Citymesh aan de uitrol van een privaat 5G-netwerk op de campussen. Het project is een primeur voor een hogeschool in België.

B2B-telecomoperator Citymesh en de Hogeschool Gent, kortweg HOGENT, kondigen een strategische samenwerking aan onder de naam ‘5Genius’. Het project is gericht op het creëren van een digitaal ecosysteem dat onderwijs, onderzoek en interne operaties ondersteunt over drie campussen. Het bindweefsel van dat digitaal ecosysteem is het private 5G-netwerk. Hogeschool Gent wordt de eerste hogeschool in België die 5G op dergelijke schaal inzet.

Slim boeren

De introductie van private 5G maakt nieuwe onderzoeksprojecten mogelijk op de campus van Hogeschool Gent. De hogeschool zal het onder meer gebruiken voor zijn ‘smart farming’-project Proefhoeve Bottelare, een belangrijk onderzoek naar gewasbescherming en duurzame landbouw. Sensor-gebaseerde toepassingen meten de droogte van de grond op de akkers en voorzien ook gegevens om gerichter gebruik te maken van gewasbeschermingsmiddelen.

Omwille van het beperkte bereik op de site, is het niet mogelijk om dit project met enkel Wifi te realiseren. Private 5G geraakt daar waar het bereik van wifi op zijn limieten botst. Hogeschool Gent wil ook drones met sensoren verbinden met het netwerk en ziet ook algemene opportuniteiten voor IT.

“Een 5G-netwerk zorgt ervoor dat de Proefhoeve Bottelare niet alleen beschikt over de meest geavanceerde sensoren en technologie, maar ook volop kan inzetten op de precisielandbouw van de toekomst waar ‘slim datagebruik’ essentieel is. En uiteraard is dat ook op onderwijsvlak een enorme troef: we kunnen onze studenten opleiden in smart farming”, zegt HOGENT-onderzoeker Kevin Dewitte.

Meer dan ‘betere wifi’

Een privaat 5G-netwerk, ook wel standalone 5G genoemd, wordt gedragen door infrastructuur die op locatie zelf wordt geïnstalleerd. Het voordeel voor de gebruiker van een privaat 5G-netwerk is dat die dat met niets of niemand hoeft te delen, in tegenstelling tot publieke netwerken. Hierdoor worden de troeven van 5G, zoals network slicing en lage latency ten volste benut.

lees ook

Na de veiling: is private 5G de toekomst voor België?

Citymesh benadrukt dat private 5G niet gewoon ‘betere en snellere wifi is’. Het illustreert dat punt met een metafoor van een snelweg. Wi-Fi kan je vergelijken met een autosnelweg waar iedereen op mag. Als er te veel auto’s op hetzelfde moment de snelweg oprijden, vertraagt het verkeer. Op een privaat 5G-netwerk beslis je als gebruikers zelf hoeveel auto’s je op je snelweg toelaat. Dit reduceert de kans op verstoppingen op het netwerk aanzienlijk, wat resulteert in een sneller en betrouwbaarder netwerk.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home