Startpagina Actueel

HOGENT zet in op ‘smart farming’ met bouw privaat 5G-netwerk

HOGENT bouwt samen met telecomoperator Citymesh het eerste private 5G-netwerk op 3 van haar campussen, waaronder Proefhoeve Bottelare. Hiermee is HOGENT de eerste hogeschool in België die een 5G-netwerk breed zal inzetten om impact te maken op tal van sectoren, waaronder landbouw.

Leestijd : 3 min

HOGENT en Citymesh slaan de handen in elkaar voor de implementatie van hun eigen private 5G-netwerk. HOGENT zet een belangrijke stap naar de toekomst van onderwijs en onderzoek door de implementatie van de nieuwste draadloze technologie, 5G en is de eerste hogeschool in België die een 5G-netwerk breed zal inzetten om impact te maken op tal van sectoren.

Als voorloper op het gebied van digitale innovatie erkent HOGENT de cruciale rol van 5G in het uitbouwen van een toekomstbestendig onderwijs- en onderzoekslandschap.

Het 5GENIUS-project, ontwikkeld in samenwerking met toonaangevend technologiebedrijf Citymesh, belooft een transformatieve impact te hebben op alle betrokken partijen. HOGENT is ervan overtuigd dat 5G een enorme meerwaarde biedt voor studenten, onderzoekers, medewerkers en externe bedrijven die willen profiteren van de ongekende mogelijkheden die deze technologie met zich meebrengt.

Dit heeft geleid tot een gezamenlijke indiening van een projectvoorstel bij de Europese Commissie, waarbij HOGENT en Citymesh zich inzetten voor de realisatie van een privaat, campus breed 5G-netwerk. Het is dan ook met trots dat we kunnen aankondigen dat het 5GENIUS-project het enige Belgische initiatief is dat is goedgekeurd voor financiële ondersteuning in de tweede fase van de oproep.

Operationeel netwerk

Het doel van dit project is om een privaat 5G-netwerk te ontwikkelen en uit te rollen dat 3 campussen zal beslaan. Dit netwerk zal dienen als fundament voor een bloeiend digitaal ecosysteem dat zowel het onderwijs, het onderzoek als de interne operaties van HOGENT zal ondersteunen.

Het is belangrijk op te merken dat dit geen beperkte laboratorium implementatie is, maar een volledig operationeel netwerk dat de grenzen van innovatie verlegt. 5GENIUS streeft ernaar om de specifieke voordelen van 5G-technologie, zoals bv. network slicing en lage latentie, te benutten om nieuwe en innovatieve digitale diensten en toepassingen te onderzoeken en te implementeren op Proefhoeve Bottelare, campus Vesalius en Schoonmeersen.

De scope van deze toepassingen omvat diverse gebieden zoals gezondheidszorg, landbouw, logistiek, mobiliteit en industrie. Door de krachten te bundelen met Citymesh, versterkt HOGENT haar positie als voortrekker van digitale innovatie. Het 5GENIUS-project belooft niet alleen de grenzen van technologische vooruitgang te verleggen, maar zal ook bijdragen aan het oplossen van maatschappelijke uitdagingen door middel van geavanceerde digitale oplossingen.

Smart farming

5G biedt op de eerste plaats grote troeven in een context waar wifi niet kan worden voorzien. Bij wifi heb je altijd bekabeling nodig die draadloze communicatie mogelijk maakt. Bij 5G is dat veel minder het geval, waardoor het grote meerwaarde biedt op locaties met veel buitenactiviteiten, zoals de Proefhoeve Bottelare. De proefhoeve doet baanbrekend onderzoek op het vlak van gewasbescherming en duurzame landbouw en is een speelveld voor het onderzoekscentrum AgroFoodNature van HOGENT en onderzoeksgroepen van UGent.

Het is niet toevallig dat dit een van de locaties is waar HOGENT een 5G-netwerk wil uitbouwen. Sensorgebaseerde toepassingen op de akkers om bijvoorbeeld de droogte van de grond te meten of veel gerichter gebruik te maken van chemische gewasbeschermingsmiddelen - die daardoor kunnen worden gereduceerd – zijn met een wifinetwerk zeer moeilijk te realiseren, aangezien daarvoor zeer veel kabels nodig zouden zijn. 5G laat dat veel gemakkelijker toe.

“Een 5G-netwerk zorgt ervoor dat de proefhoeve Bottelare niet alleen beschikt over de meest geavanceerde sensoren en technologie, maar ook volop kan inzetten op de precisielandbouw van de toekomst waar ‘slim datagebruik’ essentieel is”, zegt onderzoeker Kevin Dewitte (UGent/HOGENT). “En uiteraard is dat ook op onderwijsvlak een enorme troef: we kunnen onze studenten opleiden in smart farming. Het opent ook een opportuniteit om een nieuw type dienstverlening aan te bieden waarbij we startups ondersteunen bij sensorintegratie in de landbouw.”

De installatie van het private 5G-netwerk zal zo’n 3 jaar in beslag nemen. Intussen zullen er brainstorm- en infosessies worden georganiseerd om de mogelijkheden van 5G toe te lichten en zo veel mogelijk mensen te betrekken en in te spelen op de noden van potentiële gebruikers.

HOGENT

Lees ook in Actueel

Fedagrim reageert op opiniestuk BBL luchtwassers

Uw stem Machine- en stallenbouwerfederatie Fedagrim zegt dat er een aantal onjuistheden staan in het opiniestuk van milieuvereniging Bond Beter Leefmilieu over ammoniakreducerende maatregelen. “AEA-technieken zijn een tool in de gereedschapskist van landbouwers, essentieel om hun circulariteit te bevorderen en de afhankelijkheid van externe inputs te verminderen.”
Meer artikelen bekijken