Direct naar artikelinhoud
LiveblogMidden-Oosten

Lees hier het liveblog over de crisis in het Midden-Oosten van woensdag 27 maart terug

Live

  1. Dit liveblog is afgesloten

    Lees hier verder in het liveblog van donderdag 28 maart.

  2. ‘Joodse moeder Israëlische soldaat thuis in Amstelveen geïntimideerd’

    Een Joodse vrouw wier dochter in het Israëlische leger dient is vanmiddag thuis in Amstelveen lastiggevallen door drie vrouwen, vertelt ze aan De Telegraaf en de NOS. De vrouwen zouden de Amstelveense onder meer hebben verweten dat ze de ‘moeder van een kindermoordenaar’ is.

    Eerder zouden er ook al mensen met Palestijnse vlaggen langs zijn geweest op haar werk. Bovendien worden de vrouw en haar dochter al wekenlang online bedreigd en zijn er in de buurt posters verspreid met naam en adres van de twee.

    Op de posters worden buurtbewoners ‘gewaarschuwd’ dat er een ‘kindermoordenaar’ in de buurt woont. Daarmee doelen ze op de dochter. De moeder wordt op de poster als medeplichtig omschreven omdat ze haar dochter naar Israël zou hebben gestuurd ‘om baby’s te vermoorden’.

    De dochter heeft naast de Nederlandse ook de Israëlische nationaliteit en heeft haar dienstplicht doorlopen, zegt haar moeder. Na 7 oktober is ze weer opgeroepen. Waar ze nu gestationeerd is, zegt haar moeder niet te weten.

    Tegen De Telegraaf en de NOS zegt de politie dat ze op de hoogte zijn van een incident. Er staat een afspraak om aangifte op te nemen. ‘Mijn deurbel heeft die vrouwen gefilmd en ze staan herkenbaar op beeld. De politie heeft die beelden al, dus ik ga er vanuit dat ze ze vinden en berechten’, aldus de vrouw.

    Joram Bolle

  3. Al achttien Palestijnen omgekomen door ongelukken met voedseldroppings

    In een bericht aan de nabestaanden heeft het Witte Huis zijn condoleances uitgesproken voor de Palestijnen die zijn verdronken toen ze uit de lucht afgeworpen noodhulp uit het water probeerden te halen. Volgens Palestijnse hulpdiensten zijn maandag zeker zes Gazanen in zee verdronken toen ze de voedselpakketten wilden veiligstellen.

    De VS zijn een van de landen die per vliegtuig noodhulp droppen in Gaza. Dat is niet zonder gevaar voor de bevolking. De Palestijnen zeggen dat er bij het neerkomen van de voedselpakketten in totaal al zeker achttien mensen zijn omgekomen. Sommigen kregen pakketten op hun hoofd, of gebouwen werden geraakt door pakketten die normaal gesproken zacht moeten landen door een parachute.

    Een deel van de pakketten komt ook in zee terecht, waarna Gazanen proberen erbij te komen. Dat ging dinsdag fout. Een probleem is ook dat er soms pakketten terechtkomen over de grens met Israël.

    Internationale hulporganisaties zijn niet te spreken over de noodhulp die per vliegtuig wordt afgeleverd. Een vrachtwagen kan veel meer voedselpakketten afleveren en is veiliger, zeggen zij. Ze beklagen zich dat Israël niet meer vrachtwagens tot het gebied toelaat. Als dat het geval zou zijn, waren droppingen uit de lucht niet nodig.

    Bovendien speelt toeval een grote rol bij wie uiteindelijk een pakket krijgt. Voedsel dat over land wordt aangevoerd kan veel preciezer worden verdeeld.

    Joram Bolle

  4. Tientallen demonstranten bij De Balie om deelname aan Israëlisch filmfestival

    Bij debatcentrum De Balie in Amsterdam demonstreren enkele tientallen mensen tegen de vertoning van Israëlische films, meldt persbureau ANP. De demonstranten vinden onder meer dat De Balie bijdraagt aan Israëlische oorlogsmisdaden, door onderdeel te zijn van het Seret International Film Festival. De komende maanden trekt het filmfestival ook langs andere landen.

    Politie in gesprek met demonstranten bij De Balie. Beeld ANP

    In het kader van het festival vertoont De Balie deze week drie Israëlische films. Er was afgelopen week ook een vertoning van een film in Maastricht. Demonstranten blokkeerden toen drie uur lang de ingang van bioscoop Lumière.

    Acties rondom culturele evenementen die te maken hebben met Israël of Joodse artiesten liggen sinds afgelopen weekend onder een vergrootglas. In Waalwijk verstoorden actievoerders een optreden van de Joodse zangeres Lenny Kuhr en maakten haar daarbij uit voor terrorist. Naar eigen zeggen deden ze dat vanwege ‘haar opinie rondom de aanval op Gaza en haar twee kleinkinderen die in het Israëlische leger dienen’.

    Dertien partijen in de Tweede Kamer hebben naar aanleiding van de verstoring van Kuhrs optreden opgeroepen op te staan tegen antisemitisme. Organisatoren van concerten en culturele podia hebben de regering vandaag gevraagd met een veiligheidsprotocol te komen, omdat er in de culturele sector ‘in toenemende mate sprake is van incidenten die door polarisatie zijn ingegeven’, waaronder antisemitische incidenten.

    Bij De Balie zijn beveiligers en politieagenten aanwezig om te voorkomen dat de demonstratie uit de hand loopt. Binnen wordt vandaag de film All I Can Do van regisseur Shiri Nevo Fridental gedraaid. Er is ook een vragensessie met Fridental, waar De Balie het met haar zal hebben over ‘de mogelijkheid om onafhankelijke kunst te maken in het huidige Israël’. Ook zal ze worden gevraagd naar het ‘ontbreken van Palestijns perspectief in het Film Festival’.

    Joram Bolle

    Lees ook het commentaar van de Volkskrant over de incidenten van afgelopen weekend: Sommige betogers tegen Israël kunnen moeilijk volhouden dat ze het níet antisemitisch bedoelen

  5. Israël wil afgezegde ontmoeting in Washington toch binnenkort door laten gaan

    Op verzoek van Israël komt er alsnog een ontmoeting tussen hooggeplaatste Israëlische en Amerikaanse functionarissen over het naderende offensief in Rafah. Mogelijk vindt dat begin volgende week al plaats, melden anonieme bronnen aan internationale persbureaus.

    Eigenlijk zou het bezoek van minister van Publieke Diplomatie Ron Dermer en nationaal veiligheidsadviseur Tzachi Hanegbi aan Washington deze week plaatsvinden. Premier Netanyahu zegde de afspraak echter af, nadat de VN-Veiligheidsraad een resolutie had aangenomen die opriep tot een staakt-het-vuren. De VS hielden die resolutie, tot woede van Netanyahu, niet tegen met een veto.

    Israël is door de resolutie verder internationaal geïsoleerd geraakt. Er is Netanyahu veel aan gelegen om de VS als bondgenoot te behouden; Israël ontvangt het merendeel van zijn wapens van de VS. De Israëlische premier heeft echter ook gezegd sowieso een offensief in Rafah te beginnen, ongeacht of hij steun heeft van de VS.

    Hoewel de ontmoeting van Netanyahu’s getrouwen in Washington werd afgezegd, was de Israëlische minister van Defensie Yoav Gallant vandaag en gisteren wel in de Verenigde Staten. Hij had meermaals overleg met de Amerikaanse nationaal veiligheidsadviseur Jake Sullivan. Daarbij ging het ook over het offensief in Rafah.

    Joram Bolle

  6. Netanyahu noemt afzeggen trip naar Washington een ‘signaal aan Hamas’

    Dat de Israëlische premier Netanyahu het twee getrouwen verbood naar de VS af te reizen voor overleg na het uitblijven van een Amerikaans veto in de VN-Veiligheidsraad, is volgens Netanyahu geen signaal aan de VS zelf. De Israëlische premier beweert dat de afzegging juist een signaal is aan Hamas.

    Afgelopen maandag nam de Veiligheidsraad voor het eerst een resolutie aan waarin een staakt-het-vuren werd geëist. De VS hadden hun veto kunnen gebruiken, maar deden dat niet en onthielden zich van stemming. Daarop zei premier Netanyahu dat minister van Publieke Diplomatie Ron Dermer en nationaal veiligheidsadviseur Tzachi Hanegbi niet meer voor een geplande afspraak naar Washington mochten afreizen.

    Volgens Netanyahu moedigt de gewraakte VN-resolutie ‘Hamas aan de hakken in het zand te zetten en te geloven dat internationale druk Israël ervan zal weerhouden de gijzelaars te bevrijden en Hamas te vernietigen.’ Daarom was de afzegging ‘allereerst en vooral een boodschap aan Hamas: reken niet op deze druk, het gaat niet werken. Ik hoop dat ze de boodschap snappen’, aldus Netanyahu na een gesprek met Republikeinse senator Rick Scott, die op bezoek is in Israël.

    Hoewel twee van Netanyahu’s getrouwen dus niet naar Washington gingen, is minister van Defensie Yoav Gallant wel in de VS. Daar heeft hij onder meer de Amerikaanse minister van Defensie Lloyd Austin bijgepraat over het geplande Israëlische offensief in Rafah.

    Joram Bolle


    De Israëlische minister van Defensie Gallant (links) is wel met een delegatie naar Washington gereisd. Beeld ANP / EPA
  7. Drie doden bij Israëlische aanvallen op Jenin

    Bij Israëlische aanvallen op Jenin, op de bezette Westelijke Jordaanoever, zijn drie Palestijnen gedood. Dat meldt het Palestijnse nieuwsagentschap Wafa. Bij een inval in de stad schoten Israëlische soldaten een 19-jarige man neer. Een droneaanval op het vluchtelingenkamp in Jenin kostte twee Palestijnse mannen het leven.

    Het Israëlische leger heeft de doden bevestigd, meldt The Times of Israel. Het slachtoffer van de schietpartij zou volgens het leger een explosief naar soldaten hebben gegooid, die vervolgens het vuur op hem openden. Bij de droneaanval zouden twee gewapende mannen het doelwit zijn geweest.

    Rouwende familieleden van de 19-jarige doodgeschoten Palestijn.Beeld ANP / EPA

    Jenin is sinds het begin van de Gaza-oorlog steeds vaker het doelwit van Israëlische aanvallen. Geregeld slopen Israëlische bulldozers daarbij ook huizen en straten in de stad. Volgens Israël gebruiken Hamas en Islamitische Jihad het vluchtelingenkamp van Jenin als uitvalsbasis. In totaal zijn er sinds 7 oktober 434 Palestijnen op de bezette Westoever gedood, voor een groot deel door Israëlische soldaten.

    Thom Canters

    Lees hier de reportage van buitenlandredacteur Sacha Kester: Leven tussen de zwartgeblakerde gevels en blubberige stegen

  8. Marineschip Tromp aangekomen in Rode Zee

    Het marineschip Zr. Ms. Tromp is aangekomen in de Rode Zee. Dat meldt generaal Onno Eichelsheim, commandant der strijdkrachten, op X. Het schip zal daar tot eind april een bijdrage leveren aan internationale missies om de internationale scheepvaart beschermen tegen aanvallen door de Jemenitische Houthi’s.

    Twitter bericht wordt geladen...

    De Tromp neemt deel aan de door Amerikanen geleide missie Prosperity Guardian en levert steun aan de EU-operatie Aspides, meldt het ministerie van Defensie. In beide gevallen gaat het om defensieve missies. De Tweede Kamer steunde gisteren met een overgrote meerderheid de inzet van het schip in het gebied, nadat het demissionaire kabinet daar begin maart al toe besloten had.

    Door de aanvallen van de Houthi’s is het vrachtverkeer op de Rode Zee en de Golf van Aden verstoord geraakt. Begin maart vielen voor het eerst ook dodelijke slachtoffers bij een aanval. Aanvallen van de VS en het VK op doelen van Houthi’s in Jemen hebben de beweging tot dusver niet weten af te schrikken.

    Thom Canters

    Lees hier ook de analyse van buitenlandredacteur Stieven Ramdharie: Houthi’s blijven Westen tarten: VS bezorgd dat ook oorlogsschepen worden geraakt

    Marineschip Zr.Ms. Tromp in thuishaven Den Helder.Beeld ANP
  9. Zeker één dode bij vergeldingsaanval Hezbollah op Noord-Israël

    Hezbollah heeft tientallen raketten afgevuurd op de stad Kiryat Shmona in Noord-Israël. De militante beweging zegt in een verklaring dat het een vergelding is voor de eerdere Israëlische aanval in Zuid-Libanon. Bij de aanval van Hezbollah is zeker een dode gevallen, meldt The Times of Israel.

    Afgelopen nacht voerde het Israëlische leger een luchtaanval uit op het dorp Hebbariyeh in Zuid-Libanon. Het doelwit was een militaire basis van Al-Jamaa Al-Islamiya, een islamitische groepering die aanvallen heeft uitgevoerd op Israël, zegt het Israëlische leger. 

    Anonieme Libanese veiligheidsbronnen melden aan persbureau Reuters dat het ging om een noodcentrum van deze groepering. Ten minste zeven mensen zouden zijn gedood. 

    Israël en Hezbollah bestrijden elkaar sinds het begin van de Gaza-oorlog met lucht- of raketaanvallen, voornamelijk in het grensgebied. De aanvallen van Israël reiken de laatste tijd echter ook steeds verder landinwaarts. Gisteren voerde Israël nog een aanval uit in de streek rondom Baalbek, in het noordoosten van Libanon.

    Thom Canters

    Lees hier ook de analyse van Midden-Oostencorrespondent Jenne Jan Holtland: In Libanon maakt de sluimerende oorlog tussen Hezbollah en Israël dagelijks nieuwe slachtoffers

    Mensen zoeken naar slachtoffers in het puin van het geraakte gebouw in Hebbariyeh.Beeld AP
  10. Wafa: Meerdere doden na Israëlische bombardementen op huizen in Rafah

    Bij bombardementen door Israël op twee woonhuizen in de stad Rafah, in het zuiden van de Gazastrook, zijn woensdagochtend minstens drie doden en verscheidene gewonden gevallen. Dat meldt het Palestijnse persbureau Wafa.

    Israëlische troepen bestormden ook het Nasser-ziekenhuis in de stad Khan Younis, eveneens in het zuiden van de Gazastrook, aldus Wafa.

    Dinsdagavond werden twaalf mensen, onder wie volgens Al Jazeera ook kinderen, gedood bij een Israëlische luchtaanval op een tentenkamp ten westen van Khan Younis.

    Maandag riep de VN-Veiligheidsraad in een bindende resolutie op tot een onmiddellijk staakt-het-vuren in de Gazastrook.

  11. Minstens zeven doden bij Israëlische aanval op Zuid-Libanon

    Bij een Israëlische aanval in Zuid-Libanon zijn minstens zeven mensen gedood. Dat meldt persbureau Reuters op basis van twee veiligheidsbronnen in Libanon.

    De aanval leek gericht te zijn op een nood- en hulpcentrum van Hezbollah, een bondgenoot van Hamas, in het dorp Hebbariyeh in Zuid-Libanon. Lokale Libanese media melden zelfs tien doden.

    Dinsdag werden bij Israëlische luchtaanvallen nabij twee steden in het noordoosten van Libanon drie Hezbollah-strijders gedood, berichtte de groep op Telegram. Israël bevestigde die aanvallen, maar heeft nog niet gereageerd op berichten over de aanval op Hebbariyeh.

  12. Welkom in het liveblog van woensdag 27 maart

    Dit was het belangrijkste nieuws over de crisis in het Midden-Oosten van dinsdag 26 maart:

    • De VN-rapporteur voor de bezette Palestijnse gebieden, Francesca Albanese, zegt dat er ‘redelijke gronden’ zijn om aan te nemen dat Israël genocide pleegt in de Gazastrook. Die boodschap verkondigde zij aan de VN-Mensenrechtenraad. In een rapport concludeert Albanese dat Israël de gehele Gazaanse bevolking als ‘terroristisch of terrorisme-steunend’ behandelt, ‘waardoor alles en iedereen is veranderd in een doelwit of nevenschade’. Zij roept lidstaten op een wapenembargo in te stellen tegen Israël.

    • Een vrijgelaten Israëlische gijzelaar zegt dat zij tijdens haar gevangenschap seksueel is misbruikt door een Hamasstrijder. In een interview met The New York Times zegt de 40-jarige Amit Soussana dat haar bewaker haar bedreigde met een vuurwapen en dwong tot seksuele handelingen. Het is voor het eerst dat een gijzelaar openlijk spreekt over seksueel geweld door Hamas

    • De onderhandelingen over een staakt-het-vuren in de Gazastrook liggen voorlopig stil. Israël heeft zijn onderhandelaars teruggeroepen uit Doha. Volgens een Israëlische functionaris zitten de onderhandelingen op ‘een dood spoor’. Een gevechtspauze in de Gazastrook is daarmee voorlopig van de baan, ondanks de resolutie van de VN-Veiligheidsraad die daartoe oproept.

    Lees hier het volledige liveblog van dinsdag 26 maart terug.

Ontheemde Gazanen delen een iftarmaaltijd in een kamp in de buurt van Rafah.Beeld ANP / EPA