Direct naar artikelinhoud
Geldstromen

Kamer wil snel debat over Russisch geld naar Nederlandse politici

Geert Wilders riep op tot een debat over de geldstromen. ‘Man en paard moeten worden genoemd’Beeld ANP

De Tweede Kamer heeft ingestemd met een verzoek van PVV-leider Geert Wilders om in debat te gaan over Russische geldstromen naar Nederlandse politici.

Parlementariërs willen ook dat het kabinet vrijdag, maar het liefst donderdag al, een brief stuurt waarin wordt verteld of de berichtgeving hierover in de media klopt.

Een pro-Russische nieuwssite zou het afgelopen jaar honderdduizenden euro’s hebben gestuurd naar onder anderen Nederlandse politici om zich uit te spreken tegen Oekraïne en de Europese Unie, schrijven media op gezag van de Tsjechische geheime dienst. Volgens het Tsjechische nieuwsplatform dat de zaak onthulde, zijn onder anderen FvD-voorman Thierry Baudet en FvD-Europarlementariër Marcel de Graaff erbij betrokken.

‘Zeer zorgelijk’

Demissionair minister-president Mark Rutte noemt de berichten van de Tsjechische geheime diensten over Russische geldstromen naar politici uit EU-landen “zeer zorgelijk”. Hij kon niet zeggen of deze signalen ook bij Nederland bekend waren, omdat dit bij de geheime diensten ligt. “Maar uiteraard zal Nederland doen wat nodig is.”

“Dit laat wel zien hoe groot het risico op buitenlandse beïnvloeding is”, zei Rutte voorafgaand aan de ministerraad, die deze week op donderdag plaatsvindt. “Dat is een bedreiging voor onze democratie, voor onze vrije verkiezingen, voor onze vrijheid van meningsuiting, voor alles. Het is dus goed als die berichten naar buiten komen.”

Bedreiging

“Man en paard moeten worden genoemd. Welke politici zijn dat en welke partijen zijn dat?”, vraagt Wilders. Hij hoopt dat het kabinet hier in een brief duidelijkheid over kan geven. Volgende week wil hij vervolgens in debat hierover als de berichten blijken te kloppen. Alle bij het debat aanwezige partijen staan achter dit verzoek.

Partijleider Thierry Baudet heeft Jesse Klaver van GroenLinks-PvdA woensdag bedreigd toen hij vroeg om financiële stukken openbaar te maken. De linkse politicus wilde weten of de stichting die voorloper is van de politieke partij FVD geld heeft ontvangen uit het buitenland.

Pro-Russische nieuwssite Voice of Europe is niet meer bereikbaar 

De pro-Russische nieuwssite Voice of Europe is niet meer bereikbaar sinds Tsjechië woensdag bekendmaakte het Russische propagandanetwerk achter de site te hebben opgerold. Sindsdien heeft het platform ook niets meer geplaatst op X, waar het daarvoor zeer actief was. Tsjechië zegt Voice of Europe niet uit de lucht te hebben gehaald en vermoedt een aanval van tegenstanders.