Pomôžu Ukrajine dva milióny dronov poraziť Rusko? Bezpilotné systémy majú limity

Ukrajina potrebuje peniaze na drony. Minister pre digitálnu transformáciu Mychajlo Fedorov vraví, že Kyjev by si chcel objednať viac bezpilotných systémov, ale chýbajú mu na to financie. Podpora by mohla prísť z USA a od iných západných vlád, no aj od súkromných podporovateľov. Fedorov to povedal pre britský denník Guardian.

23.03.2024 06:00
Ukrajina, drony Foto: ,
Ukrajinský vojak v dielni, kde sa na vojenské účel prerábajú FPV drony, ktoré zobrazujú operátorovi bojisko z kamery stroja.
debata (7)
Vypočujte si audioverziu článku - číta Lukáš, hlas umelej inteligencie.
Našli ste chybu? Dajte nám vedieť.

Kvalitatívna prevaha?

Minister tvrdí, že momentálne to vyzerá tak, že Ukrajina dokáže v roku 2024 vyrobiť viac ako milión dronov, ale vedela by ich vyprodukovať aj dva milióny.

Roj ukrajinských dronov verzus ruský tank
Video
Zdroj: Ukrajinské ministerstvo obrany

Fedorov pre Guardian uviedol, že čo sa týka bezpilotných lietadiel, pracuje na nich ako 200 miestnych spoločností, ktoré vyrábajú najrôznejšie typy strojov. "Zo systémov používaných na bojisku sa viac ako 90 percent produkuje na Ukrajine,“ povedal minister.

Väčší počet dronov pre armádu požaduje veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Olexander Syrskyj. "Mojou prioritou je rozvoj využívania bezpilotných systémov. Hľadáme asymetrické riešenia, aby sme získali kvalitatívnu prevahu nad početnejším súperom,“ uviedol tento týždeň Syrskyj na komunikačnej platforme Telegram. Z jeho vyhlásenia citovala agentúra Reuters. Podľa nej obe strany vo zvýšenej miere používajú drony, čoho dôkazom sú útoky na vojenskú, energetickú a dopravnú infraštruktúru mimo hlavného bojiska.

Mauro Gilli, expert na vojenské technológie z zürišského Centra pre bezpečnostné štúdie, hovorí, ako v tejto chvíli fungujú vo vojne na Ukrajine bezpilotné systémy.

Americké vrtuľníky Black Hawk v nasadení na Ukrajine
Video
Zdroj: Ukrajinské ministerstvo obrany

"Skutočne by som rozlišoval medzi tým, čo sa dá nazvať raketami, a dronmi. Ukrajinskí vojaci hovoria o jednosmerných dronoch, ktoré napríklad vysielajú na útoky proti ruským rafinériám. V podstate sú to rakety dlhého doletu. Môžeme ich takto opísať, hoci ide o pomerne jednoduché systémy,“ uviedol pre Pravdu Gilli.

Odborník pripomenul, že pri týchto zbraniach, bez ohľadu na to, ako ich nazveme, je otázkou ich účinnosť.

"Ak ich aj budeme pokladať za drony, tu môžeme hovoriť napríklad o iránskych šahídoch, tieto stroje sa pomerne dobre darí obrane zachytávať. Okolo 40 percent z nich neprejde. Dá sa teda dospieť k záveru, že buď je účinnosť ukrajinských jednosmerných bezpilotných lietadiel výsledkom istej zaujatosti, teda vieme len o úspešných útokoch, a o neúspešných sa nedozvieme, alebo má Rusko vážne problémy s protivzdušnou obranou. Oba scenáre sú možné a potrebovali by sme viac údajov, aby sme ich vedeli analyzovať,“ vysvetlil Gilli.

ropa, Rusko Čítajte viac USA sa zľakli. Ukrajincom hovoria, aby neútočili na ruské ropné ciele, píše Financial Times

Podľa experta drony, ktoré sa používajú v zákopovej vojne či proti pohyblivým cieľom na bojisku, sú niečo úplne iné.

„Písali o tom aj Michael Kofman a Rob Lee (známi vojenskí analytici, ktorých často citujú najväčšie svetové médiá, Lee poskytol rozhovor aj pre Pravdu, pozn. red.). Nedávno viac ráz pripomenuli problémy týkajúce sa týchto bezpilotných strojov. To, čo hovoria, odráža aj moje argumenty. Po prvé sa dá povedať, že protiopatrenia vrátane elektronického boja výrazne zhoršujú operácie bezpilotných lietadiel. A po druhé, tieto drony nedokážu nahradiť delostrelectvo, pretože sa nedajú použiť tak masovo,“ skonštatoval Gilli.

Limity bezpilotných strojov priznáva aj minister Fedorov. Ako napísal Guardian, väčšinu dronov používaných v prvej línii tvoria lacné a ľahké stroje, ktoré stoja 400 dolárov alebo i menej. Sú ovládané na diaľku a operátorovi poskytujú priamy pohľad na bojisko.

Ako objasnil Fedorov, tieto drony sú schopné niesť len malé množstvo výbušniny, približne do veľkosti dvoch granátov. "Nemôžeme povedať, že vedia naplno nahradiť delostrelectvo,“ reagoval minister. Fedorov si však myslí, že dôležitá je i skutočnosť, ako na úspechy dronov reaguje svet. Najmä príbehy o námorných bezpilotných strojoch sa podľa ministra dajú považovať za efektívny spôsob, ako verejnosti pripomenúť pokračujúci boj Ukrajiny v čase, keď existujú obavy, že sa na Západe začína prejavovať únava z vojny.

Aj týmito zbraňami pomáha Západ Ukrajine v boji

Ukrajina potrebuje na boj s Ruskom zbrane zo Západu. Prichádzajú húfnice, tanky, protivzdušné systémy či drony.

Fotogaléria
Tank Leopard 2 v akcii počas návštevy nemeckého...
V novembri si prevzala Ukrajina už siedmu z...
+11Americká húfnica M777.

Evolúcia, nie revolúcia

Riaditeľka Programu obrany v Centre pre novú americkú bezpečnosť Stacie Pettyjohnová tvrdí, že drony skutočne zmenili dianie na bojisku, lebo poskytujú dôležité a cenovo dostupné vojenské spôsobilosti v doteraz neexistujúcom rozsahu.

"Sťažujú snahu o koncentráciu síl, úsilie o dosiahnutie momentu prekvapenia a vedenie útočných operácií. Aj keď drony nemajú v boji dlhšiu životnosť ako lietadlá s posádkou, je ľahšie akceptovať ich stratu, najmä keď sú lacné a je ich veľa. Napriek tomu je celkový vplyv dronov skôr evolučný ako revolučný. Drony spojené s pozemnými palebnými jednotkami vytvorili z bežných delostreleckých granátov presné zbrane. Kamikadze drony dokážu presne zasiahnuť mobilné ciele, vďaka čomu sú frontové línie pre vojakov ešte nebezpečnejšie. Ale ani veľké množstvo malých dronov sa nemôže vyrovnať silou delostreleckej paľbe, a preto nemôžu nahradiť húfnice. A ani nedokážu vytvoriť prevahu vo vzduchu. Vzhľadom na túto skutočnosť by mal Washington naďalej pomáhať Ukrajine zlepšovať jej flotilu bezpilotných lietadiel, pričom by však mal byť realistický, pokiaľ ide o vplyv, ktorý to bude mať,“ napísala Pettyjohnová v analýze pre portál War on the Rocks.

Olexandra Matvijčuková Čítajte viac Ukrajinská nobelistka: Smrť už u nás zaklopala takmer na všetky dvere

"Drony rôznych typov zohrali dôležitú úlohu v jednotlivých fázach vojny a určite je vždy lepšie mať ich viac ako menej. No netreba robiť predčasné závery z videozáznamov a informácií, ktoré rozhodne nie sú štatisticky reprezentatívne. Ako som povedal, vidíme iba úspechy. Mali by sme mať na pamäti, že každý systém či technológia majú svoje silné stránky aj obmedzenia,“ dodal Gilli.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Ukrajina #drony #vojna na Ukrajine #Putinova vojna