Alegerile locale, faza pe Bucureşti. Ce indică sondajele?

Alegerile locale au loc anul acesta pe 9 iunie. Ele vor fi comasate cu alegerilor pentru Parlamentul European.

Lupta pentru Primăria Generală a Capitalei tocmai s-a încins, după ce alianţa PNL-PSD a anunţat că va susţine un candidat unic. Este vorba despre medicul Cătălin Cîrstoiu.

Potrivit unui sondaj realizat de Sociopol, institutul lui Mirel Palada, în perioada 21-24 martie, intenţiile de vot ar arăta în felul următor:

În schimb, un alt sondaj, realizat de către Avangarde, condus de Marius Pielenu, oferă nişte date foarte diferite.

  • Cristian Popescu Piedone – 44%;
  • Nicușor Dan – 27%;
  • Cătălin Cîrstoiu – 16%.

Invitat în podcastul de miercuri, 27 martie, Mirel Palada a explicat că nu are încredere decât în sondajele realizate de institutul său.

„Nu pot să vorbesc de rău confrații din meserie, deși uneori mă mănâncă pielea rău de tot”, a afirmat acesta.

palada 27 martie
Cele două sondaje de opinie / SURSA FOTO: captura YouTube

Piedone şi Cîrstoiu se adresează aceluiaşi electorat, spune Mirel Palada

Alegerile locale, faza pe Bucureşti. În continuare, sociologul a explicat că Piedone (PU-SL) şi Cătălin Cîrstoiu (PNL şi PSD) îşi impart cam acelaşi bazin electoral.

„Să vă uitați un pic la suma celor două bazine. Piedone și Cîrstoiu fiind din zona, să-i spunem, pro-PSD, conservatoare, antiprogresistă, ziceți-i voi cum vreți. 56 (Piedone+Cîrstoiu în sondajul Sociopol – n.r.), 44 și cu 16 fac 60 (Piedone+Cîrstoiu în sondajul Avangarde – n.r.).

Cam pe acolo, în marja de eroare, plus minus. În consecință, singura discuție este în ce măsură acest bazin, care este unul generos, se distribuie, se împarte”, a indicat el.

Mirela Palada a explicat de ce pot apărea diferenţe între sondajele de opinie care sunt realizate în aceeaşi localitate, în acelaşi interval de timp. Ar fi două probleme care pot apărea aici, spune sociologul.

„Una, într-adevăr, componenta de intervenție voită, acea falsitate a sondajului, dar mai este încă una, metodologia. Poate nu a făcut eșantionul cum trebuie.

Poate din grabă sau din atenție sau dintr-o manieră diferită de a face eșantionul, nu a fost atent la reprezentativitatea structurii de eșantion. N-am de unde să știu până când nu văd datele brute”, spune el.

Cine câştigă alegerile dintre cei trei, în opinia sociologului

Alegerile locale, faza pe Bucureşti. Întrebat de jurnalistul Dan Andronic cine urmează să câştige, de fapt, Primăria Capitalei, Mirel Palada a înclinat spre Nicuşor Dan.

„Eu cred că atâta timp cât ai două candidaturi pe un același bazin, să-i spunem pro-PSD, antiglobalist, va câștiga Nicușor Dan, va trece pe lângă amândoi, undeva în zona lui 30 si un pic la sută, probabil”, a răspuns şeful Sociopol.

El a mai comentat şi posibilitatea ca medicul Cătălin Cîrstoiu, cel ales de PNL şi PSD drept candidat comun, să urce de la 26% la 30%.

„Cătălin Cîrstoiu, atâta timp cât Piedone candidează, este posibil să împartă voturile jumătate-jumătate, după cum ies lucrurile acum.

Au fost și situații, pe parcursul istoriei electorale, când un independent care împărțea inițial voturile, când s-au apropiat alegerile, s-a dus în cap, și mă gândesc la alegerile naționale, prezidențiale, când Oprescu, cu un an înainte, era peste Geoană, care era candidatul formal PSD, și pe urmă, încetul cu încetul a scăzut, a ajuns la 3%.

Dar mă gândesc de asemenea și la situații în care un candidat independent, culmea același Oprescu, la București, și-a păstrat ponderea de vot independent și a câștigat alegerile, deși era un candidat PSD-ist. N-ai de unde să știi cum se întâmplă lucrurile.

Depinde foarte mult de perechea de candidați, depinde foarte mult de atitudinea oamenilor la momentul respectiv istoric. Nu poți să compari 2008-ul cu 2024, cu 2014.

E un pericol, pentru că între timp lumea și-a schimbat părerile, lumea poate își dorește mai mult independenți, alții poate nu își doresc independenți. Habar n-ai!”, a spus Mirela Palada.

Cătălin Cîrstoiu
SURSA FOTO: Facebook, Cătălin Cîrstoiu

Dacă Piedone se retrage, calculele se schimbă complet

Alegerile locale, faza pe Bucureşti. Dan Andronic l-a chestionat pe Mirel Palada ce s-ar întâmpla la alegerile locale din Capitală în cazul în care Cristian Popescu Piedone s-ar retrage.

Atunci ne-am apropia cu adevărat de o finală, spune Palada. Totul s-ar transforma aproape într-un fel de turul doi, în care doar primii doi candidaţi ar conta cu adevărat la vot. Reamintim că alegerile locale au loc într-un singur tur de scrutin.

Mirel Palada a oferit drept exemplu cifrele înregistrate în alţi ani. În 2020, a fost totuşi o excepţie în Bucureşti, pentru că a existat şi un al treilea candidat care a adunat voturi consistente – Traian Băsescu, cu 10,99%.

„Dacă se retrage Piedone, atunci este posibil să avem o variantă de finală, aproape tur 2. Cum s-a întâmplat și în 2016 și cum s-a întâmplat și în 2020.

Când amândoi candidații principali, Nicușor și cu cine rămâne, în cazul de față Cîrstoiu, să se apropie de 40%, iar ceilalți să nu conteze atât de mult. Aduceți-vă aminte, Nicușor Dan a câștigat alegerile cu 4 sau 5 puncte procentuale, a fost un 43 la 38, dacă nu mă înșel. Deci 40 şi un pic la aproape 40.

Cu o tură înainte, Gabriela Firea la fel, a luat 40 și ceva. Și atunci Nicușor Dan a luat mai puțin. Dar tot în zona spre 40 aproape.

Lucrurile, în cazul în care rămân doar ăștia doi principali, se vor transforma într-un cvasi tur 2, în care ceilalți nu contează atât de mult. Deși Băsescu a contat acum patru ani de zile când a luat 10% de la Nicușor Dan și l-a apropiat de Firea”, a mai spus sociologul.

Poţi urmări chiar aici întregul podcast difuzat exclusiv pe canalul de YouTube „HAI România!” în data de 27 martie 2024.