background branding

QR-code scannen? Zo check je of deze betrouwbaar is

Qr Code

Op reclamefolders, in restaurants of op de collectebus voor als je geen contant geld hebt: QR-codes vind je tegenwoordig overal. Hoe weet je eigenlijk zeker of de code die je scant wel betrouwbaar is? Radar zet de belangrijkste aandachtspunten op een rij. 

Check het webadres en gebruik een veilige scanner

Een veilige scanner controleert vóór je op de link klikt, naar welke URL of naar welk domein je wordt gestuurd. Dit komt dan ook klein in beeld te staan, voor je erop kunt klikken. Herken je het webadres niet of past het niet bij de code die je hebt gescand? Klik dan niet verder.

Scan je bijvoorbeeld een menukaart in een restaurant, maar wordt je niet naar de website van het restaurant gestuurd? Klik dan niet op de link. 

Zet vraagtekens bij een verkorte link

Komt er een verkorte link (zoals bit.ly) in beeld te staan? Dan is het goed om hier je twijfels bij te hebben. Er is bij het scannen van een QR-code immers genoeg ruimte om het volledige webadres te tonen, waardoor jij precies weet waar je naartoe wordt gestuurd. 

Wees voorzichtig met openbare QR-codes

Wees voorzichtig met het scannen van QR-codes die op openbare plaatsen, zoals winkelcentra en stations, zijn opgehangen en waarvan niet duidelijk is van welk merk of welke organisatie ze zijn. 

Controleer ook of de code op de poster of afbeelding is gedrukt en niet als sticker is opgeplakt. Heb je het idee dat je de QR-code er makkelijk af kunt halen? Scan deze dan niet. Misschien heeft iemand namelijk een sticker op de poster, menukaart of folder geplakt, die je heel ergens anders naartoe stuurt. 

Scan geen losse QR-codes

Bij QR-codes zie je vaak een afbeelding of tekst als toelichting. Is er geen sprake van zo’n toelichting? Scan de code dan niet.  

Heb je toch een foute code gescand?

Het hoeft niet meteen erg te zijn als je toch een foute QR-code hebt gescand. Het scannen op zich is namelijk niet waar het gevaar schuilt. Je kunt op de website waar je naartoe bent gestuurd namelijk ook nog controleren of je wel goed zit door de adresbalk te bekijken.

Controleer de webpagina bijvoorbeeld via de ScamCheck. Deze website schat in hoe betrouwbaar de website is. 

Bronnen: Consumentenbond, Digital Trust Center

Meer over