Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

 24hod.sk    Z domova

21. marca 2024

Začalo platiť volebné moratórium, za jeho porušenie môže dostať kandidát pokutu až 50-tisíc eur



O polnoci začalo platiť volebné moratórium pred prvým kolom prezidentských volieb, ktoré sa uskutoční v sobotu 23. marca. Volebné moratórium za začína 48 hodín pred voľbami a platí aj v deň volieb, až ...



Zdieľať
6517af8d6749b136720265 676x410 21.3.2024 (SITA.sk) - O polnoci začalo platiť volebné moratórium pred prvým kolom prezidentských volieb, ktoré sa uskutoční v sobotu 23. marca. Volebné moratórium za začína 48 hodín pred voľbami a platí aj v deň volieb, až do zatvorenia volebných miestností.


Počas moratória je zakázaná akákoľvek kampaň. Platí zákaz šírenia informácií v prospech alebo neprospech kandidátov, ako aj zverejňovania prieskumov. Rovnako sa zakazuje aj politická reklama a sponzorované príspevky na sociálnych sieťach.

Viac o téme: Prezidentské voľby na Slovensku 2024


Moratórium sa nevzťahuje na volebné plagáty vylepené počas volebnej kampane. Volebná kampaň pred prezidentskými voľbami sa začala oficiálne v utorok 9. januára zverejnením vyhlásenia volieb v Zbierke zákonov SR. V prípade konania druhého kola volieb 6. apríla sa volebná kampaň končí 3. apríla o 23:59.

Ak kandidát na prezidenta SR poruší volebné moratórium, štátna komisia mu môže uložiť pokutu od 5 000 eur až do 50-tisíc eur. V prípade, že zákaz poruší politická strana, štátna komisia jej uloží pokutu od 30-tisíc eur do 300-tisíc eur.

Moratórium platí aj pre médiá, teda vysielateľov, vydavateľov, ako aj pre tlačové agentúry, za porušenie im hrozí pokuta od tisíc do 10-tisíc eur.


Zdroj: SITA.sk - Začalo platiť volebné moratórium, za jeho porušenie môže dostať kandidát pokutu až 50-tisíc eur © SITA Všetky práva vyhradené.

   Tlač    Pošli



nasledujúci článok >>
Rusi odsúdili voličku za napísanie „nie vojne“ na hlasovací lístok, podľa súdu poškodila štátny majetok
<< predchádzajúci článok
Švec sa vzdal kandidatúry na prezidenta, podporil Harabina