HERBELEEF. Truiense gemeenteraad zet eigendommen in de etalage en wat met erostaks?

© Kristof Vadino

Sint-Truiden -

Maandagavond zullen de raadsleden in het stadhuis debatteren over de door de meerderheid opgerichte autonome gemeentebedrijven (de AGB’s). Zo vraagt de bestuurscoalitie om de continuïteit van AGOST niet in gevaar te brengen door problemen met de cashflow inzake aangegane financiële verbintenissen. “We vragen een financiële versterking van 1.158.756 euro”, zegt het bestuurscollege.

Rudi De Cock

Verder ligt er een volgende lijst op de tafel met te verkopen eigendommen van de stad, waaronder een reeks gronden en gebouwen, zoals de pastoriewoningen van Aalst-Dorp en Gorsem-Dorp. Voor het geplande nieuwe kunstgrasveld voor KVV Zepperen-Brustem zal er een nieuwe procedure worden opgestart omdat de ontvangen offerte financieel te hoog lag.

Schepen Pascy Monette (Open VLD) geeft tekst en uitleg bij ‘Rap op Stap’, dat op een zeer laagdrempelige manier advies en financiële ondersteuning geeft aan personen met een beperkt budget voor hobby’s, daguitstappen, vakanties en deelname aan culturele evenementen.

De fractie Vooruit vraagt om op de grondschotel van de wasserij en het voormalige kantoor van Shop & the City in de Stapelstraat een hondenlosloopweide voor kleine honden te creëren. “In de hele binnenstad is er geen enkele plek om je hond los te laten lopen en een plekje te geven waar ze kunnen spelen”, klinkt het bij de oppositie.

Maandag om 20 uur is de Truiense gemeenteraad hier te volgen.

Rudi De Cock
HONDENWEIDE in STADSCENTRUM - De fractie Vooruit vraagt bij monde van raadslid Marleen Thijs om op de grondschotel van de wasserij en het voormalige kantoor van Shop & the City Sint- Truiden in de Stapelstraat een hondenlosloopweide voor kleine honden te creëren. "In de hele binnenstad is er geen enkele plek om de hond los te Iaten lopen, enkel buiten de stadskern. We willen honden in het centrum een plekje te geven waar ze vrijuit kunnen spelen", aldus Thijs. "Zolang het niet verkocht is kan daar toch een hondenspeelweide komen."
N-VA schepen Mieke Claes zegt dat de meerderheid tegen het voorstel zal tegenstemmen. "Maar we gaan er over nadenken om het elders te organiseren." 
Het punt van Vooruit wordt weggestemd met 23 TEGEN en 10 VOOR. 

Rudi De Cock
RAP OP STAP - Schepen Pascy Monette (Open VLD) legt een agendapunt op tafel. "Rap op Stap geeft elke dinsdag op een zeer laagdrempelige manier advies en financiële ondersteuning aan personen met een beperkt budget voor hobby's, daguitstappen, vakanties, deelname aan culturele evenementen,... Via een samenwerkingsovereenkomst wordt vzw Horizont vergoed en krijgen zij de nodige middelen om hun opdracht uit te voeren. De samenwerkingsovereenkomst en het bijbehorend reglement moeten aangepast worden." 
Groen-fractieleider Peter van Dam vraagt om klaarheid omdat hier veel kleine vzw's bij betrokken zijn. "Ik kan hier niet meer aan uit." De schepen geeft een uitleg over de constructie. 
Het punt wordt goedgekeurd. 

Rudi De Cock
VERKOOP GRONDEN - Er volgt nu een lijst van percelen grond die de stad wil verkopen of heeft verkocht.
De raadsleden keuren de akten goed met 19 VOOR en 11 TEGEN. 
Rudi De Cock
VERKOOP PASTORIE GORSEM-DORP - De stad zegt dat het is verkocht. Opnieuw betreurt de Vooruit-fractie de verkoop van de pastorie die voor sociale doeleinden had kunnen dienen. 
Stemming: 22 JA - 10 NEEN. Punt goedgekeurd. 
Rudi De Cock
PASTORIE AALST-DORP - Het stadsbestuur gaat dit perceel verkopen. Gert Stas betreurt dat hierdoor het sociale verenigingsleven ter plaatse fel wordt beknot. Hij spreekt van een gemiste kans voor de verenigingen in het dorp. 
Stemming - 23 JA 10 NEEN. Punt goedgekeurd. 
Rudi De Cock
SUBSIDIES - Schepen Dauw vraagt de goedkeuring van de lijst van de exploitatie- en investeringssubsidies. 
Raadslid Vandenhove reageert: "Jarenlang heeft men één onderwijsnet alles gegeven, en het andere net niets. Ik vind dat elk kind evenveel waard is, ongeacht in welk onderwijsnet hij of zij onderwijs volgt. We gaan dit moeten rechtzetten in de volgende legislatuur."
Het punt wordt unaniem goedgekeurd. 
Rudi De Cock
AGB AGOST - Een ander gemeentebdrijf zit in financieel moeilijke papieren. Schepen Günther Dauw (N-VA): "Om de continuïteit van AGOST niet in gevaar te brengen door problemen met de cashflow inzake aangegane financiële verbintenissen, dient de financiële positie van AGOST bijgestuurd te worden. Ik stel voor om de structuur te versterken door een overdracht van 1.158.756 euro."
Voor Vooruit vallen de lijken uit de kast. "Wij dragen hier de ballast mee van jullie beleid. We gaan tegenstemmen."
22 JA 12 NEEN - punt goedgekeurd. 

Rudi De Cock
AGB TRUPARK - Het stadsbestuur riep dit autonoom gemeentebdrijf in het leven om het parkeerbeleid uit te bouwen. Het wordt nu terug ingekanteld in het schepencollege en de gemeenteraad.  
Onafhankelijk raadslid Luc Withofs herhaalt zijn kritiek op de Gazo-site, met name over de parkeerregeling voor de personeesleden van de Sint-Rita school. "Maak een financieel plan voor de Gazo-site want er klopt vanalles niet. De mensen van de muziekschool moeten niets betalen."
De burgemeester bevestigt dat er verschillende flex-tarieven bestaan. "Maar gratis parkeert daar niemand."
Het punt wordt unaniem goedgekeurd. 
Rudi De Cock
KUNSTGRAS KVV Zepperen-Brustem - Het stadsbestuur wil een nieuw bestek in de markt zetten. Er werden 3 offertes ontvangen. De enige regelmatige offerte is deze van Sportinfrabouw voor de som van 532.047,04 euro inclusief btw. Dit bedrag ligt ruimschoots boven de raming. het stadsbestuur wil af zien van de gunning van deze opdracht en de procedure opnieuw opstarten met een nieuw bestek. De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op 451.762,79 euro inclusief 21% btw.
Raadslid Gert Stas vraagt zich af of de stad ook denkt aan andere verenigingen en clubs. En hij herinnert de meerderheid eraan dat exact hetzelfde scenario zich heeft afgespeeld met de voetbalclub Velm in 2017.  
Schepen Vanoirbeeck (CD&V) zegt dat het zijn verantwoordelijkheid niet is. Opnieuw Stas: "Jullie worden betaald met een wedde voor schepen, en nu zegt u niet verantwoordelijk te zijn. Komaan!" De Vooruit-fractie houdt zijn hart vast omdat het huidige bedrijf het hier niet gaat bij laten. "We vrezen dat er net als in 2017 een dading zal komen."
Het punt wordt goedgekeurd. 

Rudi De Cock
SOFTWARE - Het stadsbestuur wil verder samenwerken met de stad Brugge inzake de  opdrachtencentrale voor de aankoop van ICT producten en diensten. Voor de vervanging van de servers wil de stad de toegang tot de opdrachtencentrale stad Brugge uitbreiden ten koste van 130.000 euro per jaar voor de aankoop van overige hard- en software.  

Rudi De Cock
EROSTAKS - De burgemeester stelt voor om te werken met GAS-boetes te werken in plaats van politieboetes. "Vanwaar is hier de noodzaak want er is geen tippelgedrag meer. Waarom pakt u daar de grote criminaliteit daar niet aan?" Maar voor de burgemeester gaat het vooral over het vergunningenbeleid. 
Het punt wordt met 24 stemmen goedgekeurd. Vooruit stemt tegen. 
Rudi De Cock
Repliek burgemeester Kempeneers - "De financiële diensten doen inderdaad de betalingen. En u hebt mee de jaarrekeningen goedgekeurd. Dus kom niet af met deze flauwekul. Wij zijn samen met de financieel directeur aan het uitzoeken hoe het zit."
Er wordt wat gepingpongd tussen burgemeester Kempeneers en fractieleider Gert Stas.
Raadslid Vandenhove daagt opnieuw Veerle Heeren uit. "Ze zit hier, dat ze antwoordt! 500.000 euro aan gefoefel door dezelfde partij!" Even later heeft hij het over "een organisatie binnen het stadsbestuur". 
Schepen Pascy Monette (Open VLD) geeft mee dat het punt vrijdag op het schepencollege is geweest. "De financieel directeur is de zaak verder aan het onderzoeken."
Gert Stas verwijt de burgemeester dat ze "weeral van niets weet". "U krijgt een wedde van schepen!" Opnieuw de burgemeester: "We gaan de oorzaak opsporen en het rechtzetten." Schepen van Financiën Günther Dauw (N-VA) vult aan: "We gaan dat geld via de reguliere weg terugvorderen."
Rudi De Cock
Raadslid Ludwig Vandenhove (Vooruit) valt CD&V frontaal aan. "Elke keer opnieuw een schandaal met deze CD&V, al jarenlang." Hij daagt raadslid Veerle Heeren (CD&V) uit om te antwoorden.
Heeren reageert: "Dan moet ik puur op mijn geheugen voortgaan. Wat ik weet is dat die doorgeeflening goedgekeurd is. Het was de kerkfabriek die bouwheer was, en niet de stad."
Raadslid Gert Stas (Vooruit) is het doorschuiven van de zwarte piet beu. "Mevrouw Kempeneers is wél betrokken. De jaarrekeningen zijn door u gecontroleerd in 2016 en 2017, en dan heb je dat dus blijkbaar niet gedaan. Ik heb het dan maar gedaan. De bank heeft in één keer 350.000 euro uitgeleend. Wat is met dat geld gebeurt?" Stas verwijt Kempeneers dat ze destijds als schepen van Financiën geen controle op heeft uitgevoerd. "En ineens is die lening 'verdwenen'. Hoe kan dat? Jullie hebben gewoon voor 1,3 miljoen euro van de kerkfabrieken overgenomen, zonder nazicht. Dit kan niet!"
 
Rudi De Cock
ILLEGALE TRANSACTIES - Fractieleider Gert Stas (Vooruit) krijgt hetwoord: "Voorbije week bleek dat de scouts van Velm ongerust zijn over de staat van hun lokaal (vocht, elektriciteit, keuken niet in orde). Nochtans werd het lokaal in 2015/2016 voor 350.000 euro gerenoveerd. Nu blijkt dat de renovatie van het scoutslokaal gepaard ging met financiële onregelmatigheden en schimmige transacties. Ook het huidige bestuur werd hiervan op de hoogte gebracht." Verder heeft hij het over een lening aan de kerkfabriek Sint-Martinus. "De stad heeft zelf illegaal facturen betaald." Hij bevraagt schepen Peter Deltour (N-VA) en burgemeester Ingrid Kempeneers (CD&V). 
Repliek van de burgemeester: "Ik was destijds geen schepen", zegt Ingrid Kempeneers. "Waar u naar verwijst speelt zich af in 2015 en wij zijn de zaak gaan uitspitten. Het lokaal van de scouts is bezocht. Het is nog vrij goed in orde. Wij hebben met de financieel beheerder het verleden geanalyseerd. Wij hebben vandaag de verantwoordelijken van het CKB (opvolger kerkfabriek Velm, red.) gesproken. Wij hebben alles doorgenomen. Er is geen borgstelling teruggevonden. Er is door de kerkfabrieken een groot deel van het bedrag betaald, en een deel door de stad. Wij zijn zeker in onderzoek op dit moment", besluit de burgemeester. 
Rudi De Cock
VRAAG bij HOOGDRINGENDHEID - Oppositiepartij Vooruit vraagt om een punt te mogen toevoegen. Er zouden veel vraagtekens geplaatst zijn bij de financiële transacties in verband met de scoutslokalen te Velm. Fractieleider Gert Stas (Vooruit) vraagt om dit nu te kunnen behandelen. De gemeenteraadsvoorzitter schorst heel even de zitting. Het punt wordt met unanimiteit toegevoegd. 
Rudi De Cock
Goedenavond. Om 20 uur starten de raadsleden met een - meestal korte - Raad voor Maatschappelijk Welzijn. Daarna volgt de gemeenteraad zelf.
Zetelverdeling:
Meerderheid: CD&V (9), N-VA (7), Open VLD (6)
Oppositie: Vooruit (10), Groen (1), Onafhankelijken (2)
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus