Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Hur ska Finland undvika en ny fiaskostart? Kanerva har vänt på alla stenar: ”De måste begripa när vi inte ska ta risker”

Uppdaterad 21.03.2024 18:40.
Markku Kanerva under pressträff.
Bildtext Markku Kanerva har ritat upp skisser för det mesta. Även en straffläggning.
Bild: Emmi Korhonen / Lehtikuva

I fem månader har Markku Kanerva fått ladda för de här dagarna. Förbundskaptenen intygar att landslaget är förberett på precis allt.

Teemu Pukkis kommentar var inte förvånande, snarare en ren bekräftelse.

– Vi har tillbringat rätt mycket tid i mötesrummet både i går och i dag. Det borde vara solklart vad som väntar.

Det är vida känt att Markku Kanerva inte tummar på sina principer och långa lagmöten är en del av uppladdningen. Tiden inför EM-playoffet mot Wales är knapp och då måste timmarna användas effektivt.

Å andra sidan, Finland har vetat om i månader att det blir playoffsemifinal mot Wales i Cardiff. Och då Kanerva mötte den finska pressen i Bristol inför torsdagens ödesmatch kunde man bocka av påståendet ”Finland har vänt på alla stenar för att känna sig förberedda” från bingobrickan.

Bland annat ringade Kanerva in hur Finland ska undvika att sjunka som Vasaskeppet likt fallet var i Ljubljana då det senast var hett läge i EM-kvalet.

– Man blir straffad då man gör misstag. Vi måste spela smart och spelarna måste begripa när det lönar sig att undvika risker. Vi har gått igenom hur vi ska spela om trycket ökar markant på oss i uppspelsfasen. Då behöver vi spela rakare.

”De har större press på sig”

I oktober svepte Slovenien fram som en slåttermaskin med hög, aggressiv press. I intervju efter intervju har landslaget nu fått svara på frågor om att Wales är mer restriktiva i presspelet och att det ska passa bättre.

Markku Kanerva håller sig för huvudet.
Bildtext Markku Kanerva har skrapat sig i huvudet och letat efter metoderna för att knäcka Wales.
Bild: EPA-EFE/ANTONIO BAT

Rob Page har matchat ett tydligt spelsystem med tre mittbackar, wingbackar, två sittande mittfältare och en offensiv trio. Enligt Kanerva vill Wales styra motståndarna mot kanterna.

– Nyckelfråga: Hur kan vi skapa ytor i mitten? Om man ser på våra styrkor är det just de ytorna som vi vill åt för att skapa lägen. De är också starka i omställningsspelet och vi måste vara noggranna med balansen. De påminner lite om Nordirland som vi spelade mot i november, men nivån på spelarna är högre. Dessutom spelar vi borta, men vi kommer att njuta av det här.

– Jag understryker: vi är en knapp utmanare. Det är ett utgångsläge som passar oss. De har större press på sig: först städa undan Finland och sedan spela final mot troligen Polen.

Avslappnat och målmedvetet

I slutändan kommer Kanerva ändå tillbaka till faktum: om Finland faller ihop i grunderna är det kört.

– Wales har visat att de kan såra motståndare framåt. Samtidigt finns det svagheter. Armenien var här och gjorde fyra mål förra året i EM-kvalet. Förhoppningsvis gör vi första målet och ökar trycket på dem.

Armenien var här och gjorde fyra mål förra året i EM-kvalet. Förhoppningsvis gör vi första målet och ökar trycket på dem.

Markku Kanerva

Enligt förbundskaptenen har spelarna känts lagom avslappnade och målmedvetna.

– Det bubblar här. Man kan knappt vänta på att det ska bli torsdag kväll.

”Överraskad och besviken”

Förbundskaptenen gav också sin syn på Robert Taylors beslut att stanna i USA och prioritera klubblaget Inter Miami.

– Jag pratade med honom förra helgen och jag blev överraskad och besviken, men jag kan också förstå honom. Spelarna väljer själva och det här var hans val. Det här kom som en överraskning då vi redan hade tagit ut truppen.

– Jag har inte funderat på hur det blir i framtiden. Mitt fokus ligger på spelarna som är här och på matchen mot Wales.

Taylor tajmning har fått en hel del kritik.

– Det hela förvånade mig, men läget i klubblaget lever också. Jag vill inte gå in på detaljer.

Yle direktsänder Wales–Finland i TV2 och på Arenan. Matchstart klockan 21.45 på torsdag.

Diskussion om artikeln