Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

FBC Kalmarsund

Kalmarsunds passning till Växjö: ”De vet vad som har hänt”

I kväll är det dags för första derbydrabbningen.

Derbyhetsen har redan börjat.

– Jag tror inte de jublade när de fick oss. Hade de de haft chansen tror jag inte de hade valt oss, säger Kalmarsunds Albin Hedstål.

– Vi hade också jublat om vi var i deras sits, säger Växjös Ludwig Persson.


Se den uppgraderingen sändningen hos Expressen med start 18.15 

Albin Hedstål.
Foto: PER WIKLUND / BILDBYRÅN
Ludwig Persson,.
Foto: MATS JAVERUD / BILDBYRÅN

SM-slutspelet i innebandy drar i gång i kväll.

De flestas blickar riktas mot Fortnox Arena i Växjö där det är bäddat för heta känslor mellan ärkerivalerna i Småland, Växjö och Kalmarsund, som ska göra upp i en sjumatchersserie.

SAMMANFATTNING

• I kväll är det dags för den första derbydrabbningen.

• Kalmarsunds Albin Hedstål tror inte att Växjö hade valt dem om de hade haft chansen.

• Växjös Ludwig Persson säger att de hade jublat om de var i samma sits som Kalmarsund. 

– Det är en annorlunda stämning nu. Det har man känt sedan i måndags. Det är en glädje, något som alla har väntat på, säger Albin Hedstål vars Kalmarsund kommer in till slutspelet som tabellfemma med tre raka segrar i bagaget.

– Det känns annorlunda jämfört med förra året. Vi har fått göra mycket mål i slutet och blandar det nu med att vi får tillbaka spelare som är spelsugna. Vi är förberedda på ett helt annat sätt. Vi är bättre än vi varit någonsin denna säsong.

”Tror de har det i bakhuvudet”

När tränaren Christian Guntsch uttalade sig i Expressens direktsändning i samband med slutspelsvalen i lördags var han nöjd med Växjö som kvartsfinalmotståndare.

Han meddelade också att spelarna jublade över motståndet.

– Så var det, absolut. Vi gillar att möta dem och har en bra historik mot dem i slutspel och cupen, säger Albin Hedstål.

Han minns semifinalrysaren för två år sedan då Kalmarsund vann match sju efter förlängning.

Han minns semifinalen i svenska cupen i fjol då Kalmarsund också drog det längsta strået.

Man brukar ju annars säga att slutspelet lever sitt eget liv, att det som hänt tidigare inte spelar någon roll där?

– Man kan säga så. Det är framför allt för vår del som vi tar med det. Vi vet vad som krävs för att slå dem. Jag tror absolut att de har med det i bakhuvudet. De vet vad som har hänt och det är nog en jobbig känsla.

Tror du de jublade över att de fick möta er igen?

– Nej, det tror jag inte. Hade de haft chansen tror jag inte de hade valt oss. Vi är ett lag som spelar på lite olika sätt i olika formationer så jag tror många tycker det är jobbigt att möta oss. Även sett till hur det har sett ut i matcherna, där de har slutat oavgjort, och hur jobbigt det skulle vara för dem att åka ur mot oss. Därför tror jag inte att de jublade.

Skulle det inte vara jobbigt för er också att åka ut mot dem?

– Risken finns, men vi känner att vi har mer att vinna. Vi kan luta oss tillbaka och känna att vi älskar att spela mot Växjö. Det ska vara så. När det bränner till får vi se det bästa av vårt lag.

Kalmarsund går in som underdog

Albin Hedstål känner att rivaliteten mellan lagen är större än någonsin. Att den byggts på genom åren som de båda lagen tampats i högsta serien. 

– Det är grinigt och tufft och alltid jämna matcher mellan lagen. Det stärker rivaliteten också.

Växjö har haft en stark grundserie. Kalmarsund har haft det jobbigare med ofrivilligt tränarbyte, skador, sjukdomar och ett spel som hackat.

Det skilde bara en placering mellan lagen – men hela 14 poäng.

Kalmarsund får gå in som lite av en underdog i denna serie.

– Utifrån tipsen ska det vara 4-1 till Växjö. Jag tror det blir betydligt jämnare där det kan gå till sju matcher. Vi har presterat bra mot topplagen i år och på vår hemmaplan ska vi alltid vara favoriter, säger Albin Hedstål.

Växjös lagkapten Ludwig Persson tycker inte att rivaliteten mellan Smålandsrivalerna är starkare än någonsin. Han menar att den var som störst i samband med den där semifinalserien våren 2022.

– Sedan har vi varit mer topplag än de har varit, men det kvittar ju när vi inte har vunnit någon titel. Det är mycket snack från deras sida om att vi är lillebror. Jag vet inte vad det baseras på, säger Persson.

– Men det är roligt med rivaliteten. Det utvecklar intresset. Det är skitkul att möta Kalmarsund. Det är helt perfekt skulle jag säga. Den ideala motståndaren. Det lär ju bli heta känslor direkt. 

Jublade ni när ni fick Kalmarsund?

– Vi följde inte lottningen utan var i duschen då. Vi fick reda på det på bussen sen. Vi la inte så stor vikt vid det. De får jubla om de vill. Det hade vi också gjort om vi var i deras sits. De jublade nog mer för att de fick slippa Storvreta, Falun och Pixbo.

Hade ni hellre velat ha ett annat lag?

– Det vet jag inte. Vi hade lite snack inför och då var det 50 procent som ville ha Kalmarsund och 50 procent Linköping. Så hälften kanske jublade, hälften inte.

Hur påverkas ni av att ni har två förluster i viktiga möten med Kalmarsund?

– Cupförlusten har jag aldrig grämt mig över. Den andra, när de gick till final, är ganska längesen, säger Ludwig Persson.

Se den uppgraderingen sändningen hos Expressen med start 18.15.



Alla matcher i SSL sänds på Expressen med abonnemanget +Allt. Teckna +Allt här!

Utöver SSL ingår bland annat högstaligor i bandy och basket samt längdskidåkning i toppklass.

Dessutom kan du ta del av all journalistik på Expressen Premium, till exempel Anders Borgströms initierade SSL-bevakning.

I +Allt ingår alla artiklar på Expressen.se, DN.se och över 40 lokala nyhetssajter inom Bonnier. Du använder samma inlogg överallt.

Här hittar du matcherna i SSL den här säsongen!

Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.