Actueel

NK Tegelwippen 2024 vandaag van start

Het is weer zover, vanaf vandaag tot en met 31 oktober vindt het NK tegelwippen plaats ofwel tegels uit de tuin en groen erin. Over waarom dit zo belangrijk is om te doen lees je in deze blog.

Waarom tegelwippen

Het klimaat in Nederland zal steeds extremer worden, ook in de zomer, met hevigere regenbuien, waarbij veel neerslag valt in korte tijd en soms lange droge en warme periodes. De kans op hittestress en wateroverlast wordt groter omdat onze leefomgeving sterk “versteend” is. In Nederland is ruim de helft van de tuinen betegeld. Al die tegels en stenen verkoelen niet op een bloedhete dag en tijdens een hoosbui kan het water niet weg. Als je een groene tuin creëert dan ga je dit tegen. Een groene tuin geeft verkoeling en de regen kan beter weglopen. Daarnaast is een groen tuin ook goed voor de psychische gezondheid. Tijd dus om de tegels eruit de wippen en de tuin te vergroenen.

tegelwippenErica van Leeuwen.jpeg

Bij een stevige hoosbui kan het water niet weg i.g.v. een tegeltuin. Foto: Erica van Leeuwen

Groene tuin

Veel tuinen zijn tegenwoordig tegeltuinen met kunstgras wat nou niet echt klimaatproof is. Uit onderzoek is gebleken dat het verstandig is om tenminste 70% van de tuin uit groen te laten bestaan en 30% door tegels. Van die 70% is het belangrijk dat de bodem beschermt wordt tegen uitdroging dus bodembedekkers zijn daar prima geschikt voor. Ook schors of een ander organisch bodembedekkingsmateriaal zorgt ervoor dat er minder water verdampt en geeft als bijkomend voordeel dat hieronder het bodemleven floreert. De keuze van de 30% aan bestrating heeft ook invloed op de waterhuishouding in de tuin. Schelpen, kiezelstenen en grind laten meer water door en voorkomen uitdroging. Grote tegels kunnen het water tijdens hoosbuien slecht afvoeren en zo komt het water in het riool terecht en niet in de tuin. Verder zorgt een tegeltuin ook voor hittestress want de tuin warmt veel verder op. Een groene tuin is niet alleen klimaatbestendiger maar is ook nog eens een walhalla voor vogels, vlinders en bijen. Verder is een groene tuin veel leuker om naar te kijken.

tegelwippenvlinderElly van Niekerk.jpg

Een groene tuin trekt veel insecten aan. Foto: Elly van Niekerk

Welke plantensoorten erin?

Voor iedere tegel die eruit wordt gewipt is het de bedoeling dat er een plant voor terugkomt. Zo gedijt een vlinderstruik, zonnehoed, vrouwenmantel en kattenkruid in een tuin met veel zon en in schaduwtuinen zijn varens, dikkemanskruid, smeerwortel en het vergeet-mij-nietje uitermate geschikt. Ook kruidenplanten zoals rozemarijn doen het goed en daar kun je ook nog lekker mee koken. Als je nou ook nog iets wil doen voor het milieu haal dan je planten bij een biologische kweker of tuinderij.

tegelwippenVrouwenmantel_Alchemillamollis_Robustica_720x.jpg

Vrouwenmantel is een ideale plant voor het creëren van een groene tuin

Wat leverde voorgaande jaren op?

Inmiddels is dit het vierde jaar van de Tegelwipwedstrijd. Afgelopen jaren werden er bijna 9 miljoen tegels gewipt door vele gemeenten verspreid over het land. Inmiddels staat de teller voor dit jaar op al ruim 1200 terwijl het evenement pas vandaag is gestart. De gemeente die op het eind per 1000 inwoners de meeste tegels heeft gewipt wint de gouden tegel. Ook wordt er iedere maand een wipper van de maand gekozen. Op de website van het NK tegelwippen vind je alle info om mee te doen en hoe je kans kunt maken om publiekswipper te worden.

tegelwippenfoto1.jpg

Tegels eruit, planten erin (bron: NK Tegelwippen)

Tegelwipweer?

Afgelopen dagen was het heerlijk lenteweer op veel plaatsen om tegels te wippen maar komende dagen is het weerbeeld iets minder om in de tuin aan de gang te gaan. Morgen regent het en in het weekend maken maartse buien hun opwachting en is het ronduit guur met maar 9 graden. Begin volgende week knapt het weer op en wordt het ook weer iets zachter dus dan is het prima weer om tegels te wippen en ben je beter voorbereid op de zomer als er een hittegolf aankomt of als er stevige buien vallen.

meerdaagse.jpg


21-03-2024 om 13:45 door Marjon de Hond

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...