Rotterdam blijft nep sociaal meetellen

11 March 2024, 12:03 uur
Columns
mainImage

Alle nep sociale huurwoningen - een term van minister voor volkshuisvesting Hugo de Jonge - in Rotterdam gaat wethouder Chantal Zeegers in haar nieuwe Woonvisie meetellen in de sociale voorraad. 

Nep sociale huur is ‘ontdekt’ in Rotterdam. De kippenhokken van de Startmotor, de Lee Towers en Our Domain kregen die kwalificatie een paar jaar geleden. Dat gebeurde nadat zij ten onrechte door het vorige college waren opgevoerd in de voorraad (gewone) sociale huurwoningen. 

Het zorgde voor veel rumoer. Mede daardoor riep de minister in het voorjaar van 2022 op tot een nader onderzoek naar het fenomeen van nep sociale huur. Ook wilde De Jonge dat Rotterdam een nieuw overleg startte over de aard en omvang van de sociale huurwoningvoorraad. 

Van beide is niks terechtgekomen. 

Anno 2024 krijgt Rotterdam een nieuwe Woonvisie waarin Zeegers nep sociale huurwoningen van particuliere huisbazen doodleuk blijft meetellen in de sociale voorraad. Ook die van Narsingh Balwantsingh zitten daarin. Of de schimmelflats van Frame in IJsselmonde. Als ze maar een lage WOZ-waarde hebben. 

Volgens een inschatting - iets concreters ontbreekt - van de wethouder verhuren particuliere huisbazen 30.000 sociale huurwoningen in Rotterdam. 

Het is onbegrijpelijk dat Zeegers doorgaat met haar gegoochel om de sociale voorraad groter te doen lijken dan hij in werkelijkheid is. 

Maar nog veel onbegrijpelijker is het dat de Rekenkamer, die het gedurende twee jaar nog stellig afraadde, vorige maand opeens toch instemde met het toevoegen van particuliere huurwoningen aan de sociale voorraad. Het is een smet op het blazoen van Rekenkamerdirecteur Marjolein van Asselt. 

Dat van De Jonges tweede plan - overleg over de omvang van de sociale voorraad - ook niks terecht is gekomen, is algemeen bekend in Rotterdam. Uit het eerste concept van haar Woonvisie schrapte Zeegers onlangs haar aanvankelijke rekensom van het aantal sociale huurwoningen van de corporaties. Die verlaagde de wethouder van 127.500 naar 124.500. De daling is echter nog niet genoeg. Want begin 2023 hadden de Rotterdamse corporaties nog maar 121.871 sociale huurwoningen volgens ABF Research. Hoewel Zeegers de ABF-cijfers betrouwbaar vindt, neemt zij die 121.871 niet over in haar Woonvisie. En blijft vasthouden aan 'haar' 124.500. Lekker betrouwbaar? Dacht van niet. 

Wie wil weten hoeveel het échte aantal sociale huurwoningen van corporaties is, kan hier terecht: http://kjonker.blogspot.com/2024/03/het-echte-aantal.html