De grootste fouten bij het plaatsen van keramische tegels

Vandaag zijn er honderden producten op de markt voor het plaatsen van vloer- en wandtegels. Op bijna iedere verpakking staat hoe je te werk moet gaan om tot een goed resultaat te komen. Zelden staat erop wat je niét moet doen. John Coorevits van Top Tegel 04 legt uit welke de meest voorkomende fouten zijn bij het plaatsen van tegels.

Fout 1: keramische tegels plaatsen op verse chape

Iedere doe-het-zelver kan met een beetje handigheid zelf tegels verlijmen op een chape. Bij een nieuwbouw starten de meesten vaak veel te vroeg met het plaatsen van tegels, wat tot gevolg heeft dat deze loskomen. Laat de verse chape minstens 4 weken drogen. Let wel, dit is een regel voor water- en winddichte ruimtes. In niet-afgesloten ruimtes is de droogtijd veel langer.

Fout 2: tegels verlijmen op oneffen chape

Begin nooit te plaatsen vooraleer je de chape getest hebt op vlakheid. Eenmaal begonnen, is het moeilijk om nog vakkundig werk te leveren. De vlakheid kan je gemakkelijk controleren door met een paslat of rechte plank de lat vanuit de hoeken naar het midden te leggen.

De meeste hoogteverschillen zitten in de hoeken of aan de deuren. Oneffenheden werk je uit met een egalisatiemortel. Daarna verlijm je de tegels met gewone tegellijm.

Fout 3: tegels plaatsen op niet ontvette tegels

Het uitbreken van een bestaande vloer is een ingrijpend werk én niet altijd mogelijk. Daarom wordt vaak gekozen om de vloeren te verlijmen op een bestaande ondergrond, zonder de oude vloer uit te breken.

Een veel gemaakte fout: de ondergrond niet of nauwelijks ontvetten. Bij absorberende vloeren - zoals cementtegels of natuursteen - moet je de bestaande vloer zeer goed ontvetten, omdat deze onderhouden wordt met zeep. Werk hier ook nooit met een gewone tegellijm, maar met een flexlijm.

Het is ook aan te raden om een voorstrijkmiddel te plaatsen 24 uur voor de start van de werken. Kijk de ondergrond altijd na op stabiliteit. Op een oneffen of losliggende bevloering kan je géén tegels lijmen.

Fout 4: tegels te snel voegen

Na het plaatsen van de vloer willen de meesten zo vlug mogelijk de vloer opvoegen. Aangezien je op een andere niet-zuigende ondergrond tegels geplaatst hebt, moet al het vocht dat in de lijm zit via de voeg uitdrogen.

Bij een normale verlijming op droge chape kan je al na 36 uur opvoegen. Bij verlijming van vloer op vloer moet je zeker 48 uur wachten. Te vroeg opvoegen, staat gelijk met te vroeg belopen. In sommige gevallen zal je de tegels loslopen of zullen deze niet vlak meer zijn.

Fout 5: slecht onderhoud van tegels

Tijdens het plaatsen blijft steeds een cementlaag achter op de tegels. Meestal ga je daarna de vloer dweilen, wat op zich zeker geen kwaad kan.

Om de vloer na de plaatsing en het opvoegen optimaal te reinigen, moet je de vloer steeds poetsen met een cementsluierverwijderaar. Deze neemt het resterende voegsel en cementresten weg. Meestal krijg je deze niet weg door gewoon te dweilen. Resterende cementresten en voegsel trekken gemakkelijk ander vuil aan. Bovendien ziet de vloer er dan dof en mat uit.

Let ook op met zeep en dergelijke bij het onderhoud van de vloer. Een keramische tegel mag je niet onderhouden met vette producten. Deze leggen alleen maar een vette film op de tegels. Eenmaal er een vette laag op de keramische vloer ligt, krijg je deze er niet meer af door gewoon te dweilen.

Fout 6: verkeerde keuze van tegel

Kies steeds een volkeramische tegel voor plaatsen met een zeer druk beloop, bijvoorbeeld voor winkels en openbare ruimtes. Bij twijfel over de kwaliteit kan je steeds van iedere vloertegel de technische fiche opvragen. Een volkeramische vloer hoeft daarom niet duurder te zijn dan een verglaasde.

Fout 7: geen halfsteensverband bij keramisch parket

Nog een laatste tip van Coorevits. De laatste jaren komt keramisch parket sterk op. Dat is een keramische tegel met de afmetingen en look van parketplanken. "Let hier wel op bij de plaatsing. Doe dit nooit in halfsteensverband. Best zorg je ervoor dat er een derde of een vierde verschil is met de andere tegel."

Waarom? "Parkettegels zijn nooit volledig vlak doordat ze lichtjes krommen wanneer ze gebakken worden. Dit komt door hun grotere lengte. Komt de zijkant van je tegel exact langs het midden van de tegel ernaast te liggen, dan zit je met een niveauverschil. Probeer dit dus zeker te vermijden."

Minder energie verbruiken en genieten van duurzaam wooncomfort? Kies voor zonwerende screens!
Wilms

Minder energie verbruiken en genieten van duurzaam wooncomfort? Kies voor zonwerende screens!

Screens zijn niet meer weg te denken uit moderne woningen.

Lees meer!

Op welke premies heb je recht?

Geef je gemeente in, selecteer een activiteit en vind de premies/subsidies waar je recht op hebt!

Vind je premies

Dit moet je zeker lezen

Vloer renoveren: de aandachtspunten

Lees meer

Dekvloer (chapelaag)

Lees meer

De 17 beste vloerklussen verzameld

Lees meer

Vloerplinten: alle mogelijkheden op een rij

Lees meer

Lees ook

Tegelvloer renoveren: hoe pak je het aan? Enkele tips & tricks

Tegelvloer renoveren: hoe pak je het aan? Enkele tips & tricks

Hoe renoveer je een bestaande tegelvloer? Kan je de bestaande vloer gewoon behouden of komt er breekwerk aan te pas? Hier zijn enkele tips & tricks.

Lees meer

Welke parketmotieven zijn er en kan je ze zelf leggen? Expert geeft advies

Welke parketmotieven zijn er en kan je ze zelf leggen? Expert geeft advies

Doorgaans wordt parket in stroken gelegd, maar er zijn nog veel meer motieven mogelijk. Expert Robbe De Waele legt uit welke dat zijn.

Lees meer

Richtprijzen vloeren

Richtprijzen vloeren

Wat is een correcte prijs voor je vloer? Van keramische tegels tot parket. Alle prijzen in een handig overzicht.

Lees meer

Partnerartikels

Bekijk alle partners
De vloer als blikvanger: hoe een sprekend design de minimalistische architectuur versterkt
De vloer als blikvanger: hoe een sprekend design de minimalistische architectuur versterkt

In een glooiend, natuurlijk landschap in Meise ligt een prachtige woning, ontworpen om de natuur en architectuur van buiten naar binnen te halen....

Lees meer
Acoustic Sense WOOD: wandvormgeving met geluidseffect!
Acoustic Sense WOOD: wandvormgeving met geluidseffect!

Akoestische wandpanelen dienen niet alleen als geluidsabsorberend element. Ze zijn ook een decoratief interieurelement bij de vormgeving van de wand. Wie...

Lees meer
De ideale vloeropbouw: waar moet je rekening mee houden?
De ideale vloeropbouw: waar moet je rekening mee houden?

Niets zo fijn als een warm aanvoelende, comfortabele vloer in je woning. Een optimale vloeropbouw is hierbij cruciaal. Voorzie voldoende ruimte voor je...

Lees meer
Stookolieketel aan vervanging toe en geen aardgasaansluiting? Ontdek alternatieven in de simulator
Stookolieketel aan vervanging toe en geen aardgasaansluiting? Ontdek alternatieven in de simulator

Sinds 2022 is het in Vlaanderen niet meer toegestaan een stookolieketel te plaatsen of te vervangen als je je woning kan aansluiten op het...

Lees meer

Onze toolbox
Premies en subsidies

Met premies en subsidies kan je flink besparen. Kijk waar jij recht op hebt.

Zoeken
Magazines

Bouwen of verbouwen? Bestel je gratis magazine!

Aanvragen
Tuinklussen

Je tuin onderhouden? De Tuinklussentool gidst je elke maand door de belangrijkste taken.

Aan de slag
Zoek een partner

Ben je op zoek naar informatie van een van onze partners?

Zoeken
Forum

Zit je met een vraag? Stel ze aan andere bouwers en verbouwers.

Stel je vraag