Een lid van Veterans for Peace. Foto: Tim Pierce from Berlin, MA, USA, Creative Commons Attribution 2.0
Ralph Nader, In the Public Intrest,

Biden en Blinken verkiezen illegale internationale macht boven de internationale rechtsorde

Een van de lastige vragen die de media liever vermijden is de vraag aan hoge regeringsfunctionarissen waarom zij, misbruik makend van hun macht, de rechtsorde schenden die ze horen te gehoorzamen. Dat zou nochtans een zeer redelijke vraag zijn. Ralph Nader heeft het over de media in de VS, zijn eigen land, maar zijn analyse is net zo goed hier toepasbaar.

donderdag 14 maart 2024 12:56
Spread the love

 

Veterans for Peace (VFP) hebben de journalisten een comfortabele voorzet gegeven om vragen te stellen. Zij stuurden een open brief naar de inspecteur-generaal van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken en de minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken, waarin ze zich beriepen op verschillende Amerikaanse wetsbepalingen die eisen dat de “levering van militaire wapens en munitie aan Israël wordt stopgezet”.

Josh Paul, een voormalige hoge ambtenaar op het bureau in het ministerie van Buitenlandse Zaken dat belast is met het beoordelen van wapenoverdrachten naar het buitenland, zegt: “De minister en alle ambtenaren onder zijn bevoegdheid zouden deze brief van Veterans for Peace uiterst ernstig moeten nemen. Hij onderstreept rechttoe rechtaan het belang van het naleven van wetten en beleid die betrekking hebben op de wapenoverdracht.”

Welke wetten zijn het die dagelijks worden overtreden wanneer Buitenlandse Zaken hele scheeps- en vliegtuigladingen massavernietigingswapens naar Israël laat vertrekken, waar ze worden ingezet voor oorlogsmisdaden en genocide tegen honderdduizenden Gazanen, voornamelijk vrouwen en kinderen?

Dit zijn de wetten die de VFP-brief onder de aandacht brengt:

  • Foreign Assistance Act (wet op buitenlandse bijstand): verbiedt steun aan een regering die “zich schuldig maakt aan een consistent patroon van grove schendingen van internationaal erkende mensenrechten”.
  • Arms Export Control Act (wet op wapenexportcontrole): volgens deze wet mogen landen die militaire hulp van Amerika krijgen die alleen gebruiken voor wettige zelfverdediging en binnenlandse veiligheid. Met zijn genocidaire campagne in Gaza gaat Israël véél verder dan wettige zelfverdediging en binnenlandse veiligheid.
  • U.S. War Crimes Act (wet op oorlogsmisdaden): verbiedt ernstige schendingen van de Conventies van Genève. Daaronder vallen het opzettelijk doden, martelen of onmenselijk behandelen, opzettelijk veroorzaken van groot lijden of ernstig letsel aan lichaam of gezondheid, en de onwettige deportatie of verplaatsing gepleegd door de Israëlische bezettingstroepen.
  • Leahy Law: verbiedt de Amerikaanse regering om financiële hulp te bieden aan eenheden van een buitenlandse veiligheidsmacht, wanneer geloofwaardige informatie zo’n eenheid linkt aan zware mensenrechtenschendingen.
  • Genocide Convention Implementation Act (uitvoeringswet Genocideverdrag): uitgevaardigd om de verplichtingen van de VS onder het Genocideverdrag na te komen, voorziet in strafrechtelijke sancties voor personen die genocide plegen of anderen daartoe aanzetten.

Onder deze wetten heeft het Buitenlandministerie een Conventional Arms Transfer Policy (beleid voor de overdracht van conventionele wapens) dat, zo staat in de brief, “de overdracht van Amerikaanse wapens verbiedt als het aannemelijk is dat die door Israël zullen worden gebruikt voor het plegen van (…) genocide, misdaden tegen de menselijkheid, ernstige schendingen van de Verdragen van Genève van 1949 [waaronder moedwillige aanvallen op burgerdoelen of beschermde burgers] of andere ernstige schendingen van het internationaal humanitair recht of de mensenrechten”.

De brief van de VFP gaat verder: “Tientallen gezaghebbende klachten en meldingen van ziekenhuisbestuurders in Gaza, zowel als van Amnesty International, Human Rights Watch, de Palestijnse Autoriteit, Zuid-Afrika, Turkije, Artsen zonder Grenzen, UNRWA, UNICEF, de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, de Vluchtelingenraad van Noorwegen en het Wereldvoedselprogramma hebben bevestigd dat er een voortdurende mensenrechten- en humanitaire ramp is, veroorzaakt doordat Israël water en elektriciteit afsnijdt, opzettelijk het rioolnet vernielt en konvooien met hulpgoederen ophoudt.”

Waarom worden deze wetten dan niet afgedwongen? Omdat volgens het Amerikaanse hooggerechtshof individuele burgers of groepen burgers geen ‘juridische status’ hebben om minister Blinken aan te klagen. Alleen een commissie van het Congres, ondersteund door een resolutie van de Senaat of het Huis van Afgevaardigden, kan het ministerie van Buitenlandse Zaken voor de federale rechtbank dagen. Zo’n actie om door het Congres aangenomen en uitgevaardigde wetten af te dwingen zal waarschijnlijk niet gebeuren binnen dit wetteloze, door de Israëlische regering geïnfiltreerde Congres, dat zelfs weigert om een staakt-het-vuren te eisen.

Mike Ferner, nationaal directeur van VFP, merkte op: “Net zoals eender welke goede soldaat doorheeft wanneer hem een onwettelijk bevel gegeven wordt, geloven we dat er op Buitenlandse Zaken kabinetsmedewerkers zijn die gruwen bij de bevelen die ze krijgen en dat zij zullen besluiten de wet te handhaven en de moed zullen vinden om zich uit te spreken en te eisen dat het bloedbad stopt.”

Internationaal jurist Bruce Fein wees op een verwante ernstige zaak: “De Verenigde Staten zijn duidelijk een medestrijder geworden in Israëls oorlog tegen Hamas en de Palestijnen van Gaza. Ze leveren systematisch wapens en inlichtingen aan het IDF, zonder voorwaarden te stellen. Onder de Vierde Conventie van Genève worden de inwoners van een mede-oorlogvoerend land, dat gangbare diplomatieke betrekkingen onderhoudt met het oorlogvoerende land [in dit geval Israël], niet als beschermde personen beschouwd.”

Sinds tientallen jaren is er een onafhankelijk bureau van juridisch adviseur bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. De huidige bekleder van die functie, waarnemend juridisch adviseur Richard C. Visek, zwijgt in alle talen. Ik stuur hem de brief van de Veterans for Peace en vraag hem om een antwoord op die brief en aan de Amerikaanse bevolking, die betaalt voor zijn salaris.

 

Dit artikel verscheen op de blog van Ralph Nader, In the Oublic Interest vert.: Hilde Baccarne

steunen

Steun voor een nieuwe website

We hebben uw hulp nodig voor een essentiële opfrissing van de website. Om die interactiever, sneller en gebruiksvriendelijker te maken hebben we 30.000 euro nodig. Elke bijdrage, groot of klein, helpt. Met uw donatie ondersteunt u onafhankelijke journalistiek die de verhalen blijft brengen die er echt toe doen. Laat uw hart spreken.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!