CVO RoadGlide 2023

Assistentiesystemen zijn in de motorfiets gearriveerd

Veiligheidsupdate voor tweewielers

  • Ongevallenonderzoekers: groot potentieel om levens te redden
  • Assistentiesystemen zorgen voor meer veiligheid – de rijervaring blijft behouden
  • Met ABS in bochten kunt u zelfs op steile hellingshoeken remmen

De motorfiets ondergaat momenteel een grote veiligheidsupdate. Na hun triomf in auto's zijn elektronisch gestuurde veiligheidssystemen nu ook in de tweewielsector gearriveerd: ABS in bochten en tractiecontrole, rijmodi en actief chassis, cruise control, bochtenverlichting en rijstrookassistent zijn bedoeld om het leven van motorrijders niet te vertroebelen. alleen maar comfortabeler, maar vooral veiliger. De motorexperts van DEKRA raden aan om je goed vertrouwd te maken met de soms complexe systemen om ook onder de nieuwe omstandigheden de grenzen van je eigen machine duidelijk te kunnen inschatten.

“Elektronische veiligheidssystemen hebben ook een groot potentieel in motorfietsen om levens te redden, de gevolgen van ongevallen te verminderen en ongevallen volledig te voorkomen. “Het is belangrijk om hiervan te profiteren”, zegt Luigi Ancona, ongevallenonderzoeker bij DEKRA. “Motorrijden is nog steeds gevaarlijk. Volgens de ongevallenstatistieken voor 2021 is het risico om te overlijden op een motorfiets in Duitsland vijf keer hoger dan in een auto in Duitsland.

CVO Roadglide
Harley-Davidson CVO Roadglide uit 2023

ABS is een belangrijke redder in nood
Het beproefde ABS belooft al meer veiligheid. Het systeem stabiliseert de motorfiets bij hard remmen en kan voor de meeste rijders de remweg verkorten; Het voorkomt ook dat het voorwiel overmatig remt en daardoor gevaarlijke valpartijen veroorzaakt. Zelfs op natte wegen kunnen met het antiblokkeersysteem uitstekende vertragingswaarden tot 8 m/s² worden bereikt. Normale bestuurders kunnen dergelijke waarden doorgaans niet bereiken zonder ABS. Volgens onderzoeken zouden er jaarlijks ongeveer 100 levens kunnen worden gered als ABS in alle motorfietsen zou worden geïnstalleerd. Gevolg van de wet: ABS is sinds 2017 verplichte uitrusting voor nieuwe machines met een cilinderinhoud van meer dan 125 cc in de EU.

In de hogere klasse van motorfietsen is er tegenwoordig een breed scala aan assistentiesystemen om uit te kiezen. Het varieert van ABS in bochten tot tractiecontrole, verschillende rijmodi en elektronisch geregelde vering tot cruise control met afstandsregeling en bochtenverlichting, tot rijstrook- en schakelassistent. “Praten over individuele systemen heeft hier eigenlijk geen zin, omdat alles met al het andere is verbonden en de verschillende systemen voortdurend nauw samenwerken”, legt Ancona uit.

Met behulp van het bochten-ABS is het mogelijk om zelfs in steile hellingshoeken te remmen en de rijlijn aan te houden. Dit maakt het makkelijker om kritieke situaties onschadelijk te maken waarin je onverwachts moet remmen in een bocht. Integrale remsystemen zorgen voor een optimale verdeling van de remkrachten tussen de voor- en achterwielen en verhogen zo de stabiliteit tijdens het remmen. Bovendien kan een speciale tractiecontrole het motorvermogen zelfs in bochten regelen om de grip op de weg te behouden.

Meer veiligheid onder wisselende omstandigheden
Wheelie control voorkomt dat het voorwiel omhoog komt als je te hard accelereert. Met rijmodi als ‘Touring, ‘Urban’ of ‘Rain’ kunnen de eigenschappen van de machine worden afgestemd op de rijsituatie, het weer of de staat van de weg. “Dit betekent meer veiligheid en geeft chauffeurs een betere rijervaring bij veranderende weg- en weersomstandigheden”, zegt de ongevallenonderzoeker.

De angst dat automobilisten te veel bewegingsvrijheid verliezen aan de assistentiesystemen deelt hij niet. “De systemen opereren vaak op de achtergrond en grijpen pas in als er risico’s zichtbaar worden. De ervaring van het motorrijden en de autonomie van de bestuurder blijven behouden”, zegt Ancona.

Normaal gesproken is Ancona ervan overtuigd dat de bijna vijf miljoen motorrijders in Duitsland veel baat zouden hebben bij de nieuwe veiligheidssystemen. “Bij het kopen van een gebruikte machine is het de moeite waard om naast een goede technische staat ook te letten op redelijke veiligheidsuitrusting. ABS is voor mij vandaag bijvoorbeeld een van de absolute basisprincipes.”

Je mag in geen geval een groter risico nemen,
maar de nieuwe technologie mag bestuurders er niet toe verleiden de veiligheidswinst die de assistentiesystemen met zich meebrengen door te krachtig te rijden teniet te doen. “Zelfs de beste systemen zijn niet in staat de wetten van de rijfysica terzijde te schuiven”, zegt de DEKRA-expert.

De ongevalsonderzoeker raadt u ook aan om u intensief vertrouwd te maken met de functies, werking en beperkingen van de ingebouwde assistentiesystemen op moderne machines. Wij raden u aan regelmatig een motorveiligheidstraining onder professionele begeleiding te volgen.

Tekst: DEKRA


Harley-Davidson Münsterland

laatste nieuws

Customz & Cruiserz 2024

Customz & Cruiserz 2024 – Bad Salzuflen

Customz & Cruiserz 2024 - Foto Dirk Behlau ...
Harleysite politierapporten 2023

Rheurdt – Harley-Davidson gestolen

Rheurdt - Harley-Davidson gestolen. Onderzoek gestart en getuigen gezocht...
Harley-Davidson Weekend Willingen 2024

KOM NU HET HARLEY-DAVIDSON WEEKEND WILLINGEN 2024?

Komt het Harley-Davidson Weekend Willingen 2024 er nu aan? ...
Harley-Davidson Münsterland Grand Opening 2024

GRAND OPENING HARLEY-DAVIDSON MÜNSTERLAND

GRAND OPENING BIJ HARLEY-DAVIDSON MÜNSTERLAND ...
HD Factory Racing-team

HARLEY-DAVIDSON-RACING 2024

HARLEY-DAVIDSON RACEN IN HET TWEEDE SEIZOEN VAN PUSH THE LIMIT...
GEANNULEERD | FIETSWEEK WILLINGEN 2024

GEANNULEERD | FIETSWEEK WILLINGEN 2024

FIETSWEEK WILLINGEN 2024 | BELANGRIJKE INFORMATIE OVER HET EVENEMENT BIJGEWERKT: ...
Voorjaarsbijeenkomst Augustfehn 2024

Voorjaarsbijeenkomst 2024 in Augustfehn!

Op 6 en 7 april 2024 zal het weer zo zijn...

170K Harleysite
21k volgers
18,7k YouTube
1,4k Twitter
263Volgers
6k Tumblr
 Volgers
817Houdt van
 Abonnees
7k TikTok
0Spotify