Hlavní obsah

Saúdská Arábie bude v čele fóra o právech žen i přes „otřesnou“ pověst

Foto: Vicente Sargues, Shutterstock.com

Manifestace za ženská práva a na podporu rovnosti příležitostí ve Valencii. Na snímku tvoří účastnice akce dlaněmi univerzální feministický symbol.

Reklama

Organizace spojených národů vybrala Saúdskou Arábii do čela Komise pro postavení žen. Mezi souhlasícími byla i Česká republika. Proti žádosti Saudské Arábie se nikdo neohradil, což vyvolalo zděšení lidskoprávních skupin.

Článek

Saúdská Arábie byla vybrána, aby předsedala komisi OSN zaměřující se na podporu genderové rovnosti a posílení postavení žen na celém světě, informuje deník The Guardian. A to i poté co se neúspěšně ucházela o post vůdce, který odsoudily skupiny na ochranu lidských práv kvůli „otřesným“ výsledkům království v oblasti ženských práv.

Předsedou Komise pro postavení žen (CSW) byl ve středu „aklamací‘ zvolen saúdský velvyslanec při OSN Abdulaziz Alwasil, neboť se na výročním zasedání CSW v New Yorku neobjevil žádný konkurent a nikdo mu neoponoval.

Očekávalo se, že funkci převezme Bangladéš, ale na konci procesu se do věci vložila Saúdská Arábie. Když se odstupující předseda, filipínský velvyslanec při OSN Antonio Manuel Lagadameo, zeptal 45 členů komise, zda mají nějaké námitky, v sále zavládlo ticho. „Neslyším žádné námitky. Tak je rozhodnuto,“ řekl Lagadameo.

Kroky Saúdské Arábie jsou všeobecně považovány za pokus o vylepšení pověsti království. Skupiny pro lidská práva rychle poukázaly na ironii, že CSW vede země, v níž je rozdíl mezi právy mužů a žen i na papíře tak velký.

Sherine Tadrosová, vedoucí newyorské pobočky Amnesty International, poukázala na to, že Saúdská Arábie bude předsedat příští rok, v den 30. výročí Pekingské deklarace, přelomového plánu pro rozvoj práv žen na celém světě.

Pekingská deklarace

Pekingská deklarace a akční platforma z roku 1995 je vizionářským programem pro posílení postavení žen. Dodnes zůstává nejkomplexnějším globálním politickým rámcem a akčním plánem a je aktuálním zdrojem vodítek a inspirace pro realizaci rovnosti žen a mužů a lidských práv žen a dívek na celém světě. Zástupci 189 vlád se dohodli na závazcích, které svým rozsahem neměly obdoby.

Akční platforma zahrnuje 12 klíčových oblastí, které jsou dnes stejně aktuální jako před 20 lety: chudoba, vzdělávání a odborná příprava, zdraví, násilí, ozbrojené konflikty, ekonomika, moc a rozhodování, institucionální mechanismy, lidská práva, média, životní prostředí a dívky. Pro každou kritickou oblast jsou stanoveny strategické cíle a podrobný katalog souvisejících opatření, která mají vlády a další zúčastněné strany přijmout na národní, regionální a mezinárodní úrovni. Na dvacátém třetím zvláštním zasedání Valného shromáždění v červnu 2000, které se konalo za účelem přezkoumání provádění Pekingské deklarace a akční platformy, se vlády dohodly na dalších opatřeních k urychlení provádění akční platformy a k zajištění toho, aby byly plně realizovány závazky v oblasti rovnosti žen a mužů, rozvoje a míru.

Více zde:

„Ten, kdo bude předsedat, což je nyní Saúdská Arábie, má klíčovou pozici, aby ovlivnil plánování, rozhodování, bilancování a výhled do budoucna v kritickém roce pro komisi,“ řekla Tadrosová. „V čele je nyní Saúdská Arábie, ale její vlastní výsledky v oblasti práv žen jsou propastné a na hony vzdálené mandátu komise.“

Saúdská mise při OSN na žádost o komentář nereagovala, ale saúdští představitelé poukázali na zákon o „osobním statusu“ zavedený v roce 2022 jako na důkaz pokroku v oblasti práv žen.

Zákon o osobním statusu muže a ženy v Saúdské Arábii

Zákon o osobním statusu v Saúdské Arábii upravuje záležitosti týkající se manželství, rozvodu, péče o děti, dědictví a dalších rodinných záležitostí.

Dle něj je manželství obvykle sjednáno a je považováno za smlouvu mezi mužem a ženou se souhlasem opatrovníka ženy. Muž může mít za určitých podmínek až čtyři manželky.

V Saúdské Arábii se na ženy vztahují zákony o mužském poručnictví, které vyžadují, aby měly mužského poručníka (obvykle otce, manžela nebo jiného mužského příbuzného), který musí dát povolení k určitým činnostem, jako je cestování, vzdělávání nebo zaměstnání.

Podle zákona musí žena svého manžela „přiměřeným způsobem“ poslouchat, přičemž finanční podpora manžela je závislá na „poslušnosti“ ženy. Odmítnutí sexu s manželem, bydlení v manželském domě nebo cestování s ním bez „oprávněné záminky“ může být podle zákona rovněž důvodem k odnětí finanční podpory. Amnesty International uvedla, že „nechrání ženy a dívky před všemi formami genderově podmíněného násilí“.

„Zvolení Saúdské Arábie předsedkyní Komise OSN pro postavení žen je šokujícím příkladem nerespektování práv žen na celém světě,“ uvedl Louis Charbonneau, ředitel OSN v organizaci Human Rights Watch (HRW).

„Země, která vězní ženy jen proto, že se zasazují o svá práva, nemá být tváří nejvyššího fóra OSN pro práva žen a rovnost pohlaví. Saúdské úřady by měly ukázat, že tato pocta nebyla zcela nezasloužená, a okamžitě propustit všechny zadržované obhájkyně ženských práv, ukončit poručnictví mužů a zajistit ženám plná práva na rovnost s muži,“ dodává Charbonneau.

„Kdyby všichni vzbudili dostatečně velký rozruch, pak by se to nestalo,“ řekl. „Ale všichni jsou prostě potichu. Někdo by mohl vyvolat hlasování, ale zdá se, že ani to nikdo nechce udělat, což mi připadá směšné,“ vysvětluje. Mezi členy CSW byly státy s dobrými výsledky v oblasti ženských práv, jako Nizozemsko, Japonsko, Portugalsko, Švýcarsko a Česká republika.

Reklama

Doporučované