Alvar Aallon suunnittelema Muuratsalon koetalo vaatii uuden suojelupäätöksen, jotta Unesco voi ottaa sen listoilleen

Jyväskylässä Muuratsalon saaressa sijaitseva kesähuvila halutaan suojella rakennusperintölailla.

Muuratsalon koetalo.
Muuratsalon koetalolle järjestetään kesäaikaan opastettuja kierroksia ja se on yhä Elissa Aallon testamenttitoiveen mukaisesti Aallon jälkeläisten käytössä. Kuvassa talo kevättalvella 2021. Kuva: Niko Mannonen / Yle
Annika Rantanen

Keski-Suomen ely-keskus laatii parhaillaan uutta rakennusperintölain mukaista suojelupäätöstä Alvar Aallon suunnittelemalle Muuratsalon koetalolle. Taustalla on halu saada koetalo ja 11 muuta Aalto-kohdetta Unescon maailmanperintöluetteloon vuonna 2026.

Arkkitehtipariskunta Elissa ja Alvar Aalto suunnittelivat koetalon kesäpaikakseen ja ateljeekseen Päijänteen saaren rantakallioille. Talo ja hirsisauna rakennettiin Muuratsalon saareen vuosina 1952–1954.

Jyväskylän kaupungin omistama ja ylläpitämä koetalo on nykyisellään suojeltu asemakaavassa.

– Maailmanperintökomitea edellyttää, että kohteet on suojeltu kansallisella lainsäädännöllä ennen niiden hyväksymistä maailmanperinnöksi, kertoo Jyväskylän kaupungin kaavoitusarkkitehti Virva Hannula.

Muuratsalon lisäksi rakennusperintölain mukaista suojelupäätöstä odottaa Kelan päätoimitalo Helsingin Taka-Töölössä. Myös Jyväskylän Seminaarinmäen kampusalueen asetustasoista suojelua päivitetään jatkossa suojeluksi nykyisen rakennusperintölain nojalla.

Hannulan mukaan Aallon arkkitehtuurin saaminen maailmanperintökohteeksi on Jyväskylälle positiivinen asia.

– Kohteen hoito ei päätöksen jälkeen merkittävästi muutu. Tähänkin asti taloa on kohdeltu kotimuseona, Hannula kertoo.

Päätöksen suojelusta tekee ely-keskus.

Muuratsalon koetalo.
Jyväskylän kaupunki käynnistää koetalolla myös puutarhaselvityksen, joka ohjaa pihapiirin ja ympäristön hoitoa tulevaisuudessa. Kuva on vuodelta 2021. Kuva: Niko Mannonen / Yle

Unesco-päätös voisi tulla 2026

Museovirasto on valmistellut ehdotusta Arkkitehtitoimisto Alvar Aallon kohteista muodostuvan kokonaisuuden nimeämiseksi Unescon maailmanperintökohteiden luetteloon vuodesta 2022. Maailmanperintöhankkeen otsikkona on ”Humaani, moderni Aalto-arkkitehtuuri”.

Ehdotus on määrä jättää ensi vuonna, jolloin päätös hyväksymisestä voisi tulla aikaisintaan vuonna 2026.

Kohteet valittiin osaksi sarjaa vaikuttavan arkkitehtuurin, säilyneisyyden ja huolellisen hoidon perusteella, kertoo projektipäällikkö Nina Svartström Museovirastosta.

– Kuluvan vuoden aikana kaikkien kohteiden kanssa käydään läpi, miten niiden hallinta ja hoito järjestetään jatkossa. Lisäksi varmistetaan, että esitys täyttää maailmanperintökomitean päivitetyt vaatimukset, Svartström kertoo.

Suosittelemme