A németek fele attól tart, hogy összeomlik a gazdaságuk

Drámai képet mutat a németek hangulata a legfrissebb felmérés szerint.

Magyar Nemzet
2023. 09. 01. 17:28
HABECK, Robert; SCHOLZ, Olaf; LINDNER, Christian
Meseberg, 2023. augusztus 29. Christian Lindner német pénzügyminiszter (b), Olaf Scholz német kancellár (k) és Robert Habeck német alkancellár, gazdasági és klímavédelmi miniszter sajtóértekezletet tart a német kormány zárt ülése után a mesebergi kastélyban 2023. augusztus 29-én. MTI/EPA/Clemens Bilan Fotó: Clemens Bilan
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy új felmérés szerint a németek országukba vetett bizalma drámaian csökkent. Az allensbachi tanulmány arra világít rá, hogy a lakosság 50 százaléka úgy gondolja, 10-15 év múlva már nem lesznek a gazdasági vezetők között. A másik oldalon már csak 31 százalékuk gondolja úgy, hogy a jövőben is vezető szerepet fog játszani az ország.

A felmérés szerint masszívan romlott a hangulat a lakosság körében a gazdasággal kapcsolatban. 

Az üzleti életben dolgozó vezetők 58 százaléka nyilatkozott úgy, hogy Németország már túljutott a csúcson. 

A lakosság 68 százaléka látja az ipar tartós gyengülését, és ugyanennyien tekintik ezt komoly problémának. A vezetők 76 százaléka pedig jogosnak tartja azt az aggodalmat is, hogy a magas energiaköltségek az ipar leépítéséhez vezetnek.

A német gazdaság tavasszal nem tudott újra növekedni, a GDP áprilistól júniusig stagnált az első negyedévhez képest. Ezt megelőzően két egymást követő negyedévben is zsugorodott. A szövetségi kabinet szerdán döntött a gazdaság fellendítését célzó intézkedéscsomagról.

A megkérdezettek 41 százaléka gondolja úgy, hogy Németország nagyon jó üzleti helyszín. Ez drámai visszaesés a 2022-es felméréshez képest, amikor a megkérdezettek 71 százaléka mondta ezt. Tavaly még csak 15 százalék kételkedett ebben, míg ez a szám most már 50 százalékra emelkedett. 

83 százalékuk különösen fontosnak tartja a bürokrácia csökkentését, ezt követi az adminisztráció korszerűsítése, a digitalizálás és az iskolai tanítás és egyetemi oktatás javítása.

A kutatás azt is megmutatta, hogy a németek 76 százalékának kétségei vannak afelől, hogy a kormány előre tudja vinni az országot.

Borítókép: Christian Lindner német pénzügyminiszter (b), Olaf Scholz német kancellár (k) és Robert Habeck német alkancellár, gazdasági és klímavédelmi miniszter sajtóértekezletet tart a német kormány zárt ülése után a mesebergi kastélyban 2023. augusztus 29-én. (Fotó: MTI/EPA/Clemens Bilan)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.