AB'nin zirvesinden Netanyahu'ya: Hamas'ı kuran ve finanse eden İsrail'dir

AB Yüksek Temsilcisi Borrell "Hamas'ı kuran ve finanse eden İsrail'dir" sözlerini yineledi: İsrail'in Fetih hareketine karşı bir güç yaratarak Filistinlileri bölmeye çalıştığı tartışılmaz bir gerçek.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Avrupa Birliği'nde (AB) 'İsrail' anlaşmazlığı derinleşiyor.

'İsrail'e askeri yardımını yeniden düşünmesi' çağrısında bulunan ve AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen'i "İsrail yanlısı duruş sergilemekle" suçlayan AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell İsrail yönetimine bir tez daha tepki gösterdi.  

İspanya'nın başkenti Madrid'de Next Educacion Üniversitesinde katıldığı bir forumda konuşan Borrell, geçtiğimiz haftalarda dile getirdiği "Hamas'ı kuran ve finanse eden İsrail'dir" sözlerini yineledi.

NETANYAHU'NUN SÖZLERİNİ TEKRARLADI

"Ben, İsrail çek göndererek Hamas'ı finanse ediyor demiyorum ama Hamas'ın gelişmesini kolaylaştırdı" diyen Borrell şöyle konuştu: "İsrail'in, Fetih hareketine karşı bir güç yaratarak Filistinlileri bölmeye çalıştığı tartışılmaz bir gerçektir. (İsrail Başbakanı Binyamin) Netanyahu'nun parlamentosunda kendi grubu önünde kamuoyuna söylediği, çok iyi bilinen bir söz var; 'İki devletli çözüme karşı olanların Hamas'a katkıda bulunması ve finansmanını kolaylaştırması gerekir.' Ben bu sözü tekrarlamakla yetiniyorum." 

Diğer yandan konuşması sırasında Filistin devletinin tanındığı, iki devletli çözüm önerisini de yineleyen Josep Borrell, "İsrail'i buna karşı çıkmak ama aynı zamanda hiçbir çözüm ortaya koymamakla" eleştirdi.

'BUNUN YAHUDİ KARŞITLIĞIYLA HİÇBİR İLGİSİ YOK'

AB Yüksek Temsilcisi Borrell, "30 yıldır bu çözümün mümkün olmasını engelleyen Netanyahu hükümeti dışında herkes bu konuda hemfikir görünüyor. İsrail, ne istemediğini söylüyor ama ne istediğini söylemiyor. Çözümleri ne? Sadece askeri önlemlerle mi güvenliğini istiyor? Oysa çok daha iyi alternatifler var" dedi.

AB diplomasinin başındaki isim olan Borrell, "İsrail'in Gazze'deki askeri müdahalesinin orantısız olduğunu düşünüyorum. Aşırı sayıda sivil kaybına neden olunuyor ve bunun Yahudi karşıtlığıyla hiçbir ilgisi yok. Elbette ki ben de Yahudi karşıtı değilim" ifadelerini kullandı.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)