Kristiinankaupunki tasoittaa tietä vetytehtaalle – selvittää radan rakentamista teollisuusalueelta satamaan

Kristiinankaupunkiin saattaa nousta Plug Powerin vetytehdas. Kaupunki varautuu hankkeeseen ympäristövaikutusten arvioinnilla, investointisuunnitelmilla ja koulutukseen panostamalla.

Två kvinnor med allvarliga miner står och pratar med varandra.
Mila Segervall ja Angelique Irjala toivovat, että Plug Powerin hanke toteutuu. Kuva: Juho Teir / Yle
Merja Siirilä,
Juho Teir

Yhdysvaltalainen Plug Power -yhtiö ilmoitti vajaa vuosi sitten investoivansa Suomessa kolmeen eri vetytehtaaseen, joista yksi olisi Kristiinankaupungissa.

Yhtiö suunnittelee tuottavansa Kristiinankaupungissa päästötöntä vetyä.

Lisää: Suomi on saamassa uuden miljardi-investoinnin: Amerikkalaisyhtiö suunnittelee Suomeen kolmea vedyntuotantolaitosta

Nyt Kristiinankaupungissa aloitellaan hankkeen ympäristövaikutusten arviointiprosessia ja selvitetään sataman ja hankepaikan välistä logistiikkaa.

Yksi mahdollisuus voisi olla rakentaa kahdeksan kilometriä pitkä rautatie Björnönin satamasta kaavaillulle tehtaalle.

– Nämä ovat suuria suunnitelmia ja on paljon selvitettävää. Kaikki alkaa ympäristövaikutusten arvioinnilla, kertoo Kristiinankaupungin kaupunginjohtaja Mila Segervall Yle Österbottenille.

Kun Metsä Boardin suunnitelmat Kaskisissa kariutuivat, olisi Segervallin mukaan koko alueelle entistä tärkeämpää, että tämä tehdas toteutuisi.

– On selvää, että tämä hanke, kuten monet muutkin käynnissä olevat investoinnit, ovat tärkeitä koko eteläisen Pohjanmaan elinvoiman vahvistamiseksi niin Kristiinankaupungissa kuin naapurikunnissakin.

Panostusta koulutukseen

Kristiinankaupunki on käynyt epävirallisia keskusteluja Plug Powerin ja GravitHyn kanssa siitä, miten osaavan työvoiman saatavuus voidaan varmistaa, jos investointi toteutuu.

Kaupungin yrityskeskus on myös aloittanut yhteistyön Vaasan ammattikorkeakoulun VAMKin kanssa.

– Olemme myös keskustelleet yhteistyön eri muodoista yläkoulujen ja lukioiden kanssa, Segervall sanoo.

Business Kristinestadin toimitusjohtajan Angelique Irjalan mukaan Kristiinankaupungissa saattaisi tulla kyseeseen jonkinlaisen esittelypilotin käynnistäminen, jossa näytettäisiin, mitä vetyteknologia on.

– Yritämme kertoa nuorille, mistä tässä alassa on kyse, jotta he osaisivat kouluttautua sopivasti ja siten mahdollisesti voisivat palata kotiseudulle takaisin töihin.

Havainnekuva, jossa näkyy teollisuusalue meren rannassa ja suuri joukko tuulivoimaloita meressä.
Tältä voisi Plug Powerin mukaan näyttää yksi Suomeen suunnitelluista vetylaitoksista. Kuva: Plug Power, Business Finland

Valtava teollisuusalue, jolla on synergiaetuja.

Plug Powerin odotetaan tekevän investointipäätökset aikaisintaan vuonna 2026. Itse laitos olisi toiminnassa mahdollisesti vuonna 2029.

Kristiinankaupunki jatkaa kuitenkin uusien teollisuusalueiden suunnittelua.

– Nyt suunnitteilla oleva alue on hyvin suuri, ja sen pohjoispuolella on toinen alue, jota myös suunnitellaan teollisuuslaitoksille. Kaupunki on ollut hyvin ennakoiva ja tarkastelee kaikkia mahdollisuuksia, Irjala sanoo.

Kaupunginjohtajan mukaan alueiden yleis- ja yksityiskohtainen suunnittelu oli aloitettu jo ennen Plug Powerin kanssa käytyjä keskusteluja.

Tavoite on luoda teollisuusalue, jossa yritykset elävät symbioosissa ja hyödyntävät toistensa prosesseissa syntyviä sivutuotteita.

– Etsimme synergioita. Kunhan pääsemme alkuun näiden investointien kanssa, ne synnyttävät uusia investointeja. Se tarkoittaisi, että meidän ei tarvitse lähettää pois kaikkea tuottamaamme, Irjala sanoo.

Artikkeli on mukailtu käännös Yle Österbottenin toimittaja Juho Teirin artikkelista: Vätgasprojekt i Kristinestad framskrider – ny järnväg och utbildningssatsningar planeras

Suosittelemme