Její jméno si necháme na konec, i když ji asi většina z vás poznala na první pohled. Její život byl velmi zajímavý a je toho o něm hodně známo, proto se zaměříme spíše na zajímavosti a detaily. Pojďme společně poznat, kdo se skrývá za nevinnou dětskou tvářičkou.

Baletka? Později tam vůbec nevypadala

Všichni ji známe jako nepřehlédnutelnou a prostorově velmi výraznou, skvělou herečku, proto je překvapující, že se věnovala baletu. A měla v něm pěkně našlápnuto.

Narodila se do rodiny legionáře a srbské úřednice, pod jménem Málková v červnu roku 1936, a i když ji zajímal tanec a zejména balet, vystudovala zubní laborantku. Táhlo ji to ale k divadlu. Vyzkoušela si choreografii i jevištní techniku, ale skončila tam, kde měla – na pódiu jako herečka.

Herectví ale nikdy nevystudovala. Nebyla přijata, ale na zkouškách na DAMU potkala svého pozdějšího manžela Jiřího. Za svěda jí šla její nerozlučná kamarádka, také slavná herečka. Vlastně legenda hereček. Její jméno si ale také ještě necháme pro sebe.

Další zajímavosti

Tato velká herečka údajně měla po vzoru své matky věštecké schopnosti. Dokázala vidět budoucnost nejen lidí (vyděsila i několik blízkých hereckých kamarádů), ale také uměla předpovědět události. Říká se, že většina z jejích předpovědí se skutečně splnila. Vykládala karty, četla z kávové sedliny i z ruky a ovládala numerologii.

Dokonce se říkalo, že věděla, že zemře. Měla se totiž podruhé vdát za svého blízkého přítele, ale tušila, že data svatby se už nedočká. Chtěli ji o pár dní posunout, ale nepodařilo se. A skutečně zemřela…

V jejich rodině vůbec vládla velmi liberální atmosféra, tato herečka mohla dokonce jako malá holka i kouřit. Možná i výchova byla na vině toho, že si tato herečka rozhodně nebrala servítky. Říká se, že se objevila na představení opilá a kritizovala politickou situaci.

Jako trest se jí zavřela všechna divadla, ale naštěstí se uplatnila v televizi a ve filmu. Spojena je tak jen s divadly Na zábradlí a s Činoherním klubem. O to více si to ale vynahradila na plátně a na obrazovce.

Role, v kterých zazářila a rozesmávala celý národ

Přestože je tato herečka spojená navždy s komediálními rolemi, zvládla i role jiné. Její největší divadelní rolí byla HejtmankaGogolově Revizorovi, s níž se jí dostalo i velmi pozitovní kritiky v Británii. „Herečka hraje Hejtmanku jako neukojenou rozkošnici. Je jí všude plno. Září v růžovém a zeleném, dokáže se ponořit do hlubin zklamání. Groteskní, komická, se schopností vyjádřit přesně všechny tóny herecké kreativity,“ psaly londýnské deníky. 

Než se dostaneme k těm nejslavnějším rolím, za zmínku nepochybně stojí i role, v níž pronášela onu památnou větu: „Na tragickej život jsem já pes.“ Bylo to v seriálu Vlak dětství a naděje. S Ivanou Chýlkovou měla velkou roli v sérii Přítelkyně z domu smutku. A když prozradíme, že v Saxaně čekala na Kryštofa Kolumba, budete doma.

Tato role šílené pacientky byla jen zlomkem ze všech komediálních rolí, jimiž se nesmazatelně zaspala do české filmografie. Nejširší publikum oslovila v trilogii Slunce, seno… jako neoblomná tvrdá vesničanka Škopková, před kterou se třásl každý. Její repliky i herecké provedení udělalo z této role evergreen, stejně jako její role Heduš v daleko starší trilogii Homolkových.

Všechny její role nelze jmenovat

Výčet rolí této herečky, jejíž jméno už jistě znáte, je téměř nekonečný. Byla skutečně jednou z nejobsazovanějších hereček, protože dokázala excelovat v tragických i komediálních rolích. Připomeňme si kromě výše zmíněných ještě její první roli v černobílé Babičce Boženy Němcové, v komedii Příště budeme chytřejší, staroušku!, excelovala jako zlá čarodějnice v pohádce O princezně Jasněnce a létajícím ševci či jako Droběna ve Třech oříšcích pro Popelku. A v nespočtu dalších rolí.

Tragické životní momenty

Její soukromý život ale veselou komedií nebyl, přestože rozdávala radost doslova plnou náručí. Onemocněla rakovinou, o čemž napsala i knihu, ale hlavně přežila svého jediného syna Jiřího.

Společně spolu vystupovali v estrádním programu Duo Kix a hráli společně v mnoha filmech. To už v sobě tato herečka neměla ani stopy po baletní minulosti. Oba trpěli obrovskou nadváhou, Jiří dokonce dosáhl 300 kilogramů. To byl i důvod jeho předčasné smrti, když se k obezitě přidalo i několik srdečních selhání.

Dokonce se učil znovu mluvit a byl zcela odkázán na pomoc blízkých. Zemřel ve věku pouhých 43 let, ale stihl být třikrát ženatý. Jeho maminka ho přežila o pět let, zemřela v roce 2004.

Na zajímavý rozhovor se podívejte zde:

Zdroj: Youtube

Samozřejmě se jedná o nezapomenutelnou Helenu Růžičkovou, jednu z nejslavnějších hereček a velkou kamarádku Jiřiny Bohdalové, která byla právě onou zmíněnou svědkyní na její svatbě.

Tak co, poznali jste holčičku na úvodní fotce?

Zdroje: medium.seznam.cz, www.kafe.cz, www.novinky.cz, Instagram