Esitys: Pirkanmaan hyvinvointialue lakkauttaa 13 vanhusten hoitoyksikköä

Pirha kertoi suunnitelmistaan sulkea 13 vanhusten hoitoyksikköä Pirkanmaalla sekä lisätä yhteisöllisen asumisen määrää moninkerroin.

Pirkanmaan hyvinvointialue - kyltti
Pirha kertoi sunnitelmistaan tänään keskiviikkona. Kuva: Marjut Suomi / Yle
Oskari Räisänen

Pirkanmaan hyvinvointialue uudistaa ikäihmisten asumisverkostoa suurin suunnitelmin.

Pirha esitteli tänään keskiviikkona suunnitelmansa ikäihmisten palveluverkon uudistamisesta. Esityksen mukaan 13 vanhusten laitoshoitoyksikköä lakkautetaan tänä vuonna Pirkanmaalla.

Laitoshoito lakkautetaan kokonaan Pirkanmaalla vuoteen 2028 mennessä. Pitkäaikaista laitoshoitoa on tällä hetkellä Pirkanmaalla vielä yli 300 paikkaa.

Kaikkiaan ympärivuorokautisen palveluasumisen ja laitoshoidon yksiköitä on nykyisellään 141 kappaletta.

Suljettavien yksiköiden perusteluna on, että tilat ovat toiminnallisesti huonoja, alueella ei ole pitkäaikaista palvelutarvetta tai tarpeisiin pystytään vastaamaan muilla tavoin.

Myös 12 yksikköä vaatii jatkoselvityksiä. Pirhan mukaan lisäselvitystä vaativissa tiloissa tekninen tai toiminnallinen kunto ei ole riittävä, käyttötarkoituksen muutos vaatii lisää selvitystä tai alueella on ylikapasiteettia.

Pirha aikoo lopettaa nyt myös kolme kuntouttavan päivätoiminnan yksikköä, joista kaksi sijaitsee Sastamalassa ja yksi Valkeakoskella.​

Hyvinvointialueen aluehallitus käsittelee esitystä kokouksessaan 25. maaliskuuta.

Pirha panostaa yhteisölliseen asumiseen

Pirha pyrkii siirtämään palvelujen painopistettä varhaisemman vaiheen tukeen ja apuun. Laitosasumisen sijaan hyvinvointialue keskittyy yhteisöllisen asumisen lisäämiseen.

Nyt yhteisöllisen asumisen paikkamäärä on 295, mutta vuoteen 2030 mennessä tavoitteena on, että niitä olisi 1 228, eli määrä moninkertaistuisi.

Yhteisöllisellä asumisella tarkoitetaan kotihoidon piirissä olevaksi palvelua, jossa asiakas saa kotihoidon palvelut tukipalveluineen yhteisöllisen asumisen yksikköön tuotuina.

Myös osa ympärivuorokautisen asumisen paikoista tulee Pirhan mukaan muuttumaan yhteisölliseksi asumiseksi. Ympärivuorokautisessa palveluasumisessa nykyisin paikkoja on 4 434, mutta Pirhan tavoite vuoteen 2030 mennessä on 3 530 paikkaa.

Ympärivuorokautinen palveluasuminen tarkoittaa palvelua ikäihmiselle, joilla on jatkuva merkittävä hoivan tarve. Asiakkaalla on kuitenkin ryhmäkotityyppisessä yksikössä oleva oma asunto.

Esitys perustuu Pirkanmaan aluehallituksen viime syksynä tekemiin linjauksiin vanhusten asumisen palveluverkon uudistamisesta sekä IKI2035-ohjelmaan.

Professori Marja Jylhä kritisoi viime syyskuussa Ylen haastattelussa Pirhan suunnitelmia siirtyä ikäihmisten ympärivuorokautisesta hoidosta yhteisölliseen asumiseen.

Video: toimittaja Juha Kokkala / Yle, editointi Sanni Isomäki / Yle

Juttua muokattu 21.3. kello 10.10: Jutujn loppuun lisätty Marja Jylhän haastatteluvideo.

Suosittelemme