Industrie

Er is perspectief: bedrijven polsen al naar Van Hool-werknemers, 7.000 vacatures in de regio

© Sebastian Steveniers

Het zwaar getroffen busbedrijf Van Hool bevindt zich gelukkig niet in een economisch braakland. In de regio Mechelen-Kempen zijn er 7.000 openstaande vacatures, waarvan 500 in de sector van voertuigen. “Er is perspectief”, zegt de plaatselijke Kamer van Voka.

Lieven Sioen

Op maandag 11 maart is het aantal werkzoekenden in Lier nagenoeg verdubbeld. Waren dat er tot voor het weekend 1.460, dan komen er door de sanering bij busbouwer Van Hool op slag 1.100 bij. Dat is een klap, in de eerste plaats voor de betrokken werknemers. Maar als de eerste schok eenmaal verwerkt is, hoeven hun vooruitzichten niet noodzakelijk somber te zijn.

In de brede regio Mechelen-Kempen staan er 7.000 vacatures open. Vele daarvan raken al lange tijd niet ingevuld, wat de productiviteit en de economische groei in de regio drukt. Volgens de conjunctuurbarometer van de plaatselijke Kamer van Koophandel van werkgeversorganisatie Voka loopt het aantal openstaande vacatures tegen de zomer zelfs op tot 7.500. Zeker vijfhonderd van die jobs zijn specifiek bestemd voor technici en mecaniciens in de sector van voertuigen. Het gaat daarbij om grote bedrijven, zoals als DAF Trucks in Westerlo, maar ook om kmo’s.

Nu al wordt Voka Mechelen-Kempen gecontacteerd door ondernemingen op zoek naar geschikte profielen die bij Van Hool te vinden zijn. “Er is dus perspectief voor de werknemers van Van Hool”, zegt woordvoerder Wim Brillouet. “Een lasser bij Van Hool heeft de vaardigheden om elders aan de slag te gaan.”

Herscholing

Nu zijn vraag en aanbod op de arbeidsmarkt natuurlijk niet een-op-een op elkaar afgestemd. Er zal nood zijn aan herscholing en heroriëntering om de ontslagen werknemers bij Van Hool naar een nieuwe job te loodsen. Traditioneel kan leeftijd daarbij een obstakel zijn: hoe hoger de anciënniteit, hoe lastiger de aanpassing. Komt daarbij dat ook in de toeleveringsketen van Van Hool onherroepelijk banen zullen sneuvelen. Hoeveel dat er zullen worden, is nog onbekend, maar ze zullen de druk op de plaatselijke arbeidsmarkt vergroten.

Voka Mechelen-Kempen vraagt daarom om snel een tewerkstellingscel op te richten. Daarbij is een centrale rol weggelegd voor de VDAB. Voorlopig wacht die nog even af, tot het sociaal overleg is afgerond en de dienst de formele bekendmaking van Van Hool heeft ontvangen. “Maar we zullen er alles aan doen om voor deze mensen een andere job te vinden”, zegt Bjorn Cuyt, directeur van VDAB Antwerpen.