Warming-up: Feyenoord - FC Groningen

De beker in De Kuip
© ANP
Voorafgaand aan elke wedstrijd van FC Groningen blikt RTV Noord vooruit. Deze keer op de halve finale van de KNVB-beker in De Kuip tegen Feyenoord.
Na negen jaar speelt FC Groningen weer in de halve finale van de beker. Weer stuiten de Groningers op een tegenstander uit Rotterdam. Toen werd Excelsior met 3-0 aan de kant gezet in de Euroborg; donderdagavond wacht FC Groningen een veel lastiger karwei in De Kuip tegen regerend landskampioen en dertienvoudig bekerwinnaar Feyenoord. De winnaar speelt de bekerfinale op zondag 21 april tegen NEC Nijmegen.
De sfeer zit er donderdag bij supporters al goed in:
Supporters vol vertrouwen op weg naar de Kuip

De vorm: FC Groningen

Afgelopen vrijdag kwam FC Groningen niet verder dan een teleurstellend doelpuntloos gelijkspel tegen Helmond Sport. De Brabanders hadden de betere kansen, maar stuitten meermaals op Hidde Jurjus. De doelman verkeert in goede vorm en hield de afgelopen vier duels de nul. Door het gelijkspel staat de ploeg van trainer Dick Lukkien zesde in de eerste divisie, op vijf verliespunten van nummer twee Roda JC.
Lukkien is niet van plan om de bus te gaan parkeren vanwege het kwaliteitsverschil. 'We zullen proberen om ons eigen spel te spelen. Almere heeft zondag ook gedurfd gespeeld. Als je op eigen helft gaat staan, ga je jezelf verzuipen. We zullen af en toe achteruit worden gespeeld, maar we zullen ook moeten durven voetballen om er echt een wedstrijd van te maken. Er wordt lef gevraagd, er wordt kwaliteit gevraagd voor wat wij gaan doen.'
Dick Lukkien: 'Hartstikke veel zin om die wedstrijd te spelen'
FC Groningen bereikte de halve finale van de beker na uitzeges bij Rijnsburgse Boys (0-1), Willem II (1-3) en Excelsior (0-2). Na een 0-0 tegen Fortuna Sittard in de kwartfinale nam FC Groningen de strafschoppen beter. De laatste keer dat FC Groningen de halve finale van de beker bereikte was dus in 2015, het jaar waarin de FC de beker won.

De vorm: Feyenoord

Feyenoord heeft een druk programma achter de rug vanwege midweekse wedstrijden in de beker en Europa League. Vorige week donderdagavond werd de ploeg van trainer Arne Slot uitgeschakeld door AS Roma, na strafschoppen. Een paar dagen later won Feyenoord de lastige uitwedstrijd in Almere met 2-0. Feyenoord staat tweede in de competitie, op tien punten achterstand van PSV. Die clubs treffen elkaar zondagmiddag in Eindhoven. De voorsprong op nummer drie FC Twente bedraagt acht punten.
Daarom is de beker waarschijnlijk de enige prijs die Feyenoord dit seizoen kan winnen. In 2018 won Feyenoord de beker voor het laatst.
De Rotterdammers missen vanavond topscorer Santiago Giménez vanwege een schorsing. Hij maakte negentien doelpunten in de competitie, maar staat al een tijdje droog in de eredivisie. In de beker heeft hij dit seizoen überhaupt nog niet gescoord. Giménez wordt waarschijnlijk vervangen door de Japanse spits Ayase Ueda.
Daar waar Jurjus vier keer zijn doel schoon hield bij de FC, heeft Feyenoord de laatste vijf competitieduels geen tegentreffer geïncasseerd. Na de blessure van Justin Bijlow, maakt zijn vervanger Timon Wellenreuther een uitstekende indruk. Trainer Slot keerde woensdag terug van zijn griep en zit vanavond wel weer op de bank.
Feyenoord won dit seizoen in de beker achtereenvolgens van FC Utrecht (2-1), PSV (1-0) en AZ (2-0), allemaal thuiswedstrijden. Vanavond speelt Feyenoord voor de vierde keer in de eigen Kuip. Vorig seizoen speelde Feyenoord eveneens de halve finale van de beker in De Kuip. De Rotterdammers werden toen uitgeschakeld door aartsrivaal Ajax (2-1). De laatste keer dat Feyenoord door een andere club dan Ajax werd uitgeschakeld, in eigen stadion, was op 22 september 2010: toen won Roda JC na strafschoppen.

Waar moeten we op letten?

Het merendeel van de selectie speelde niet vaker dan één keer, of zelfs helemaal niet, in De Kuip. Uitzondering is Leandro Bacuna. De 32-jarige aanvoerder van FC Groningen gaat al een tijdje mee en heeft de nodige bekerervaring in zowel binnen- als buitenland.
In 2015 bereikte hij met Aston Villa de finale. In de halve finale schakelde Villa het sterker geachte Liverpool uit (2-1). In de finale was Arsenal een maatje te groot voor Bacuna en zijn teamgenoten (4-0). Zijn jongere broertje Juninho (26) won dat jaar de beker overigens wél, met FC Groningen.
Ik probeer er voor te zorgen dat iedereen in het hoofd rustig is
Leandro Bacuna
'Liverpool was toen ook een hele grote club en groter dan Aston Villa, dus waarom kan FC Groningen dan niet van Feyenoord winnen?', zegt Bacuna.
'Ik probeer er vooral voor te zorgen dat iedereen in het hoofd rustig is. We hebben niks te verliezen en alles kan gebeuren. De spelers van Feyenoord zijn net zo geboren als wij, ze zijn precies hetzelfde. Aan de bal hebben ze misschien iets meer kwaliteit, maar het is een wedstrijd die man tegen man wordt gespeeld. We moeten proberen te zorgen dat we beter zijn dan onze tegenstander en dat we onze duels winnen. Dat begint voorin en eindigt achterin.'
Leandro Bacuna: 'We hebben niks te verliezen'

Historie

FC Groningen speelde vier keer eerder in de beker tegen Feyenoord. De twee uitduels werden verloren, waaronder de meest recente bekerontmoeting op 1 november 2007. Feyenoord stond toen in de tweede ronde van de beker bij rust al met 3-0 voor. Een eigen doelpunt van Serginho Greene bepaalde de einstand op 3-1. De enige zege werd behaald in het Oosterparkstadion: 2-0 in het seizoen 1982/1983 door doelpunten van Jan de Jonge en Ron Jans.
Los van de negatieve bekeruitslagen tegen Feyenoord heeft FC Groningen in het verleden zeven heroïsche wedstrijden gespeeld in Rotterdam-Zuid.

Volg Feyenoord - FC Groningen live

De halve finale van de beker is donderdagavond live te volgen via Radio Noord en de app en website van RTV Noord. Feyenoord - FC Groningen begint om 20.00 uur. De radio-uitzending van FC Groningen Live start om 19.00 uur. Hans Waalkens presenteert, Stefan Bleeker en Emiel Venema doen verslag vanuit De Kuip en Wim Masker doet de analyse. De wedstrijd is ook te volgen via een liveblog op de app en website.

Blessures/schorsingen

Tika de Jonge en Wouter Prins zijn geblesseerd.

Vermoedelijke opstelling:

Vermoedelijke opstelling FC Groningen tegen Feyenoord
© RTV Noord

Lees hier alles over Feyenoord - FC Groningen: