FC Groningen gaat voor bekerstunt: in de voetsporen van Martin Drent

Foto: FC Groningen gaat voor bekerstunt: in de voetsporen van Martin Drent

FC Groningen hoopt donderdagavond in De Kuip op een megastunt tegen Feyenoord. De Rotterdammers zijn torenhoog favoriet voor het halen van de finale van de beker en tevens voor de eindzege, maar Groningen hoopt stiekem op een wonder. De vraag is dan ook, wie wordt de nieuwe Martin Drent van FC Groningen?

Voorbeschouwing: FC Groningen hoopt op bekerstunt tegen Feyenoord

Groningen wist in het verleden niet vaak met een goed resultaat De Kuip te verlaten, maar sporadisch werd er toch een enkele keer gewonnen. In 2004 gebeurde dat voor het eerst onder de clubnaam FC Groningen dankzij cultheld Martin Drent. De spits zorgde met twee doelpunten voor een 1-2 overwinning.

Gouden wissel Drent

Daar leek het in eerste instantie destijds niet op, want Feyenoord herbergde spelers van klasse met onder andere Dirk Kuijt en Robin van Persie en was in die wedstrijd sterker. De Rotterdammers namen dan ook de leiding via een doelpunt van Kuijt in de tweede helft. Drent zat toen nog op de bank en mocht pas negen minuten voor tijd invallen van toenmalig trainer Ron Jans. Het bleek uiteindelijk een gouden wissel te zijn. Eerste knikte Drent, die te boek stond als een uitstekend kopper, raak uit een vrije trap van Mile Krstev. Groningen kreeg vervolgens rood na twee gele kaarten voor Melchior Schoenmakers, maar ging via Drent alsnog met de overwinning aan de haal. Uit een counter kwam Drent alleen voor de uitkomende Feyenoord-doelman Edwin Zoetebier te staan. De aanvaller schepte de bal handig over de doelman heen en Groningen won daardoor met 1-2. Het betekende de eerste overwinning in De Kuip.

Eerste overwinning voor FC Groningen in De Kuip

De aanvaller wordt er nog jaarlijks aan herinnerd als Feyenoord tegen Groningen speelt. Ook RTV Noord vroeg de oud-spits deze week ernaar. “Een geweldig moment natuurlijk. De eerste overwinning ooit voor FC Groningen op Feyenoord in De Kuip. En wij waren zeker van handhaving, dat was natuurlijk ook heel belangrijk. Dit was zo mooi, zo uniek. Ieder jaar als Groningen tegen Feyenoord speelt word ik wel weer aan die wedstrijd herinnerd.”

Drent weet dat het donderdag lastig wordt voor Groningen, maar vindt een scenario als in 2004 niet ondenkbaar. “Absoluut, al wordt het heel lastig. Het is David tegen Goliath, maar David heeft wel eens gewonnen. Ik denk dat Groningen heel compact moet gaan spelen en dan moet loeren op de ruimte achter de verdediging. Dan hebben ze kans.”

FC Groningen hoopt op wonder tegen Feyenoord

Ook trainer Dick Lukkien vertelde op het persmoment in een wonder te geloven. “Het gezegde is dat de wonderen de wereld nog niet uit zijn. En op dat wonder moeten wij spelen. Het is niet onmogelijk, maar het wordt wel een hell of a job.” Groningen zal inderdaad op een wonder moeten hopen, want individueel gezien heeft Feyenoord op alle posities veel meer kwaliteit in huis. Onderschatting, een slechte dag van de Rotterdammers, het zou de Trots van het Noorden aan een stunt kunnen helpen.

FC Groningen aast op snelle terugkeer in Eredivisie

De ploeg van trainer Lukkien heeft zich ten doel gesteld om binnen een jaar weer terug te promoveren naar de Eredivisie, maar begon uitermate slecht aan deze missie. Het begin van het seizoen was stroef, de resultaten bleven achter en dus leek Groningen nog in de crisis van voorgaand seizoen te zitten toen men degradeerde uit de Eredivisie. Symboliek daarvoor was de haperende doelpuntenproductie van zomeraanwinst Kevin van Veen. Met veel bombarie haalde Groningen topschutter Van Veen binnen, maar de doelpuntenmaker leverde niet in de eerste seizoenshelft. Van Veen verdween dan ook uit het elftal en speelt inmiddels op huurbasis voor Kilmarnock FC.

Groningen wist zich naarmate het seizoen vorderde steeds beter te herstellen en is inmiddels geklommen op de ranglijst in de Keuken Kampioen Divisie naar plek zes en staat slechts op vijf verliespunten van nummer twee Roda JC. Al zal het puntenverlies van afgelopen vrijdag tegen Helmond Sport wel even zuur hebben gesmaakt, terwijl de Limburgers wonnen van koploper Willem II. Desondanks heeft Groningen rechtstreekse promotie in zicht en heeft Lukkien zijn formatie en opstelling meer en meer gevonden. Voorop is Romano Postema helemaal weer tot bloei gekomen onder Lukkien en op het middenveld heeft Groningen met Laros Duarte een speler die het niveau van de Eredivisie absoluut aankan. Met Hidde Jurjus heeft het ook een betrouwbare sluitpost tussen de palen, die zich in de kwartfinale van de beker onderscheidde in de penaltyreeks tegen Fortuna Sittard.

Heldenrol voor Jurjus of Postema?

Ongetwijfeld zal de doelman weer een nieuwe heldenrol op zich willen nemen, al zou het voor Groningen mooi zijn als een kind van de club dat morgenavond in De Kuip kan doen. Postema is daarvoor dan ook de aangewezen man. De spits doorliep de jeugdopleiding van Groningen en is een kind van de club. Enige verschil met Drent is dat Lukkien zijn doelpuntenmaker morgenavond wel in de basis zal zetten. Met Postema heeft het echter wel een speler in huis die kan profiteren van de ruimtes die Feyenoord in de rug laat. Een jongensboek staat klaar om geschreven te worden, Postema moet het alleen nog in de praktijk brengen. Maakt de aanvaller net als Drent ook het beslissende schepje, of zal de droom van Groningen donderdagavond roemloos uiteen spatten? Drent zal twintig jaar na dato ongetwijfeld hopen op een opvolger.

Vermoedelijke opstelling FC Groningen tegen Feyenoord

Jurjus; Bacuna, Rente, Peersman, Määta; Schreuders, Hove, Duarte, Valente; Van Bergen, Postema.

Wie haalt de finale?

  • Feyenoord
  • FC Groningen
213+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

17:50
7+
Domper bij afscheidswedstrijd Slot in De Kuip
17:30
30+
‘Daarom gaat Kroes tóch weer samenwerken met Van Praag’
17:11
120+
‘Vreemde Slot-actie van Geertruida’
17:00
90+
Waarom Ajax ‘gewoon’ vijfde wordt in de Eredivisie
16:45
11+
Lex Immers maakt opvallende move: “Wilden al langer de stap zetten”
16:30
341+
Kaapt Feyenoord Ajax-deal?
16:15
34+
KNVB strikt Adil Ramzi: “Trots om met grootste talenten aan de slag te gaan”
16:14
0+
Voorspelling: Borussia Dortmund gaat in eigen huis voor goede uitgangspositie tegen Paris Saint-Germain
15:58
232+
‘Schandalig Oranje-besluit Ronald Koeman’
15:43
118+
Driessen wuift ‘dertien in een dozijn-transfer’ weg voor Slot
15:28
460+
Henk Spaan doet boekje open over ‘transferleugenaar’ Slot
15:13
548+
‘Van ‘t Schip-wending op komst bij Ajax’
15:00
15+
Real Madrid wint de Champions League | Vraag van Aad
14:45
405+
‘PSV mikt op drietal versterkingen’
14:30
166+
‘Dreun voor Matthijs de Ligt’
14:14
96+
Van ‘t Schip kritisch op Rensch: “Inherent aan zijn leeftijd”
13:59
229+
”Nieuwe’ Tadic voor Ajax’
13:40
318+
MARCA: ‘Schreuder topkandidaat bij Feyenoord’
13:25
309+
Financiële miljoenenimpuls voor Feyenoord
13:10
545+
‘Ajax-uitstel voor Ten Hag’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie