Kansainvälisen hiihtoliiton kevätkongressi 2023 pidettiin toukokuussa Kroatiassa. Linnoituksesta kuuluisaksi tulleessa aurinkoisessa Dubrovnikin kaupungissa nuijittiin muun muassa maastohiihdon maailmancupin kilpailukalenteri 2023–24.

Suomalaiset voivat kalenterinikkari Hannu Koivusalon johdolla onnitella itseään, sillä Rukalle ja Lahteen saatiin sinivalkoisia urheilijoita parhaalla mahdollisella tavalla palvelevat startit.

Rukalla hiihdettiin kauden alussa perinteisen sprintit ja perinteisen 10 kilometrin väliaikalähdöt. ”Pakollisena lisähöysteenä” tuli 20 kilometrin vapaan massalähtö.

Lahteen saatiin perinteisen pariviesti sekä perinteisen 20 kilometrin väliaikalähdöt. Vapaan sprintti on Lahden pakollinen lisähöyste.

Suomalaiseen pirtaan parempia kilpailuja tuskin olisi voinut saada. Salpausselän kisojen ohjelmaa voisi kutsua kaappaukseksi, sillä 20 kilometrin perinteisen väliaikalähdöt olivat viimeksi mc-ohjelmassa 1980-luvulla ja perinteisen pariviestit viime vuosikymmenellä.

Suomi saavutti Rukalla yhden palkintopallipaikan ja Lahdessa peräti viisi.

Kun edetään latua pitkin väliaikalähtönä, suomalaiset ovat parhaimmillaan. Samaa voi sanoa pariviestistä. Laji on ollut olympiaohjelmassa vuosien 2006, 2014 ja 2022 talviolympiakisoissa ja joka kerta vähintään yksi suomalaispari on tuulettanut pallilla metallia kaulassa.

Kun venäläiset ovat Vladimir Putinin aloittaman mielivaltaisen hyökkäyssodan vuoksi jäähyllä, miesten perinteisen tyylin normaalimatkojen mittelöistä on tullut pohjoismaiset mestaruuskilpailut.

Maailmancupissa on ollut tällä kaudella kahdeksan perinteisen normaalimatkan kilpailua. Norjalaisilla on 19 palkintopallipaikkaa, suomalaisilla kolme ja ruotsalaisilla yksi. Ainoa Skandinavian ulkopuolelta tullut palkintopallimies on Sveitsin Cyril Fähndrich. Jättiyllättäjä oli kolmas Tour de Skillä Val di Fiemmessä erikoisolosuhteissa hiihdetyssä ja massakiriin ratkenneessa 15 kilometrin yhteislähdössä.

Suomi palasi pallille – Tässä ovat superpäivän puheenaiheet IL-TV
TV-ohjelmat tänään, TV-opas