Jampan tilalle Jomppe – nouseeko ovela taktikointi huippukisan keskiöön?

Valmentaja vihjailee, että Hierro Bokon vauhdikas tallikaveri voi olla isossa roolissa Teivon päälähdössä.

Jorma Kontio on Hierro Bokon kuski lauantaina.

1. Pohjoismaiden voitokkain ravikuski Jorma ”Jomppe” Kontio piipahtaa viikonloppuna kilpailemassa synnyinmaassaan. Lähes 12 000 ykkössijan virtuoosi osallistuu entisen kotikaupunkinsa Tampereen Toto75-divisioonafinaaliraveihin lauantaina.

Ruotsiin vuosituhannen alussa muuttanut Kontio ajoi edellisen kerran kilpaa Suomessa viime elokuussa Jyväskylässä.

Suomen ykkösravuri Hierro Boko on pääsyy, minkä takia 70-vuotias ohjastajalegenda saapuu Teivoon. Hän ajaa Hannu Korven tallin lippulaivaa, jonka kevään tärkeimmät tähtäimet ovat kansainvälisissä huippulähdöissä.

Ruunan talven startit on ajanut hurjassa iskussa oleva Jarmo ”Jamppa” Saarela, joka saavutti uransa 2000. voiton Seinäjoen raveissa perjantaina.

– Ei kuskin vaihtumiseen mitään sen kummempaa liity. On vain yksi Jomppe, ja hän on ajanut ruunalla aikaisemminkin. Hierro on minun ja Jampankin luomusta, ja Jamppa palaa hevosen rattaille taas seuraavaan starttiin, Korpi kertoo.

– Kun Jompella sattui olemaan vapaa lauantai Ruotsin raveista, kysyin häntä ajamaan tänne. Joku voi tietysti ajatella, että tässä pohjustetaan vähän mahdollisia ulkomaan lähtöjen kuskikuvioita, mutta niistä ei ole vielä päätetty mitään.

Kontio ohjasti Hierro Bokoa kahdesti Ruotsissa viime syksynä. Menestystä ei niillä kerroilla irronnut, sillä ruuna sijoittui ensimmäisessä juoksussaan lähtölaukan jälkeen yhdeksänneksi ja jälkimmäisessä viidenneksi.

Hierro Boko on ollut väkevässä kunnossa tänä talvenakin.

– Ne eivät olleet mitään iltaravilähtöjä, vaan kovia kisoja. Hierrolla oli vähän huonoa tuuriakin, sillä ensimmäisellä kerralla sillä ei ollut sekkiä, mikä aiheutti laukan. Samasta syystä se hyppäsi lähdössä viime juoksussa Kuopiossa.

– Kun ruuna on kuntoutunut, sille on tullut myös paljon intoa. Tämän takia sen on hyvä saada vähän tukea sekistä.

Hierro Boko ei antanut alkulaukan häiritä Kuopiossa kaksi viikkoa sitten, vaan eteni sen jälkeen helppoon voittoon.

Lue lisää: Suomen superravuri ei anna armoa – valmentaja paljasti hurjan tavoitteensa

Valmentaja on kertonut, että hänen tavoitteenaan on päästä osallistumaan Hierro Bokolla toukokuun lopussa ravattavaan Tukholman Elitloppetiin. Se on Euroopan arvostetuin lyhyiden matkojen kisa.

– Elitloppet siintää kieltämättä mielessä, ja sinne yritetään, jos ruunan jalat ovat kunnossa. Vaikka se on kovajalkainen, sen alakerta vaatii enemmän hyvää huolenpitoa kuin yleisesti luullaan. Se on ollut kyllä nyt terveempi kuin vuosi takaperin.

Hierro Bokon seuraavat kilpailut ovat selvillä. Jos ruunalla on kaikki mallillaan, se juoksee lauantain jälkeen Helsinki-ajoissa, Porin Kultaloimessa ja kansainvälisessä Seinäjoki Racessa, jonne se on saanut jo kutsun.

Teivon lähdöstä valmentaja odottaa voittoa.

– Hierrolla on ollut kaikki hyvin tämän viikon treeneissä. Kun lähtöpaikkakin on hyvä, uskon hevoseen paljon.

Samassa lähdössä kilpailee myös Hierro Bokon tallikaveri Upper Face, jota ajaa Tuomas Pakkanen. Korpi odottaa siltäkin hyvää suoritusta. Se voi olla juoksun värittäjä.

– Ruuna ei ollut viime lauantaina Kouvolassa parhaimmillaan, koska se oli rauhaton kuljetuksessa, ja lisäksi surkeakuntoinen rata verotti sen juoksua. Nyt se pääsee kilpailemaan lähellä kotiradallaan.

– Upper Face on varmasti kiihdytyksessä nopein, minkä jälkeen sillä tuskin annetaan keulapaikkaa muille kuin Hierro Bokolle, Korpi vihjaa.

2. Mitä tekee Bridge Commander? Tätä kysyy varmasti moni pelaaja lauantaina.

Ruunan viikon takainen juoksu Kouvolassa oli pelureille pettymys. Ravin jättisuosikki taipui keulasta kolmanneksi.

Olosuhteisiin nähden Bridge Commanderin suoritus ei ollut välttämättä heikko. Se saattoi olla jopa oikein hyvä.

Ruuna kärsi valmentaja Juho Ihamuotilan mukaan suunnattomasti surkeakuntoisesta kaviourasta, joka lohkeili hevosten alla.

Ihamuotila olisi jättänyt suojattinsa pois, jos se olisi ollut mahdollista ilman useamman päivän ilmoittamiskieltoa. Lupaa tähän ei järjestäjiltä herunut.

Bridge Commanderin poisjäänti olisi tiennyt sitä, ettei sitä olisi voinut sanktion takia ilmoittaa Teivon huippupalkintoiseen divisioonafinaaliin.

– Kavioura oli täysin kelvoton. Bridge Commanderin liiketekniikka on sellainen, ettei se pysty juoksemaan kunnolla, jos rata pettää sen alta eikä ole tasainen. Kouvolassa se oli vaihtelevasti neljää eri sorttia, sekulia.

Bridge Commanderin kenraaliharjoitus Teivon finaalilähtöön ei sujunut parhaalla mahdollisella tavalla.

– Koska ruuna joutui varomaan askeliaan, se ei kyennyt parhaimpaansa. Äärimmäisen rehellinen Bridge Commander taisteli silti kolmanneksi. Tuolla tavalla juoksemista jännittäessään hevosten kropat menevät jumiin, ja niiden loukkaantumisriski kasvaa.

Ihamuotila ei ollut suinkaan ainoa ammattivalmentaja, joka moitti Kouvolan kaviouraa IS:lle. Muun muassa Hannu Korven ja Timo Korvenheimon mielestä se oli kilpailemiselle katastrofaalisen heikossa kunnossa.

Korpi sanoi, että hänkin olisi jättänyt hevosensa pois, jos siihen olisi annettu lupa.

Ihamuotila ei ole varma, minkälaiseen juoksuun Bridge Commander kykenee lauantaina.

– Eihän valmistautuminen finaalilähtöön sujunut hevoselta optimaaliselta. Sitä on lähinnä palauteltu viikolla, ja näyttäisi siltä, että kaikista pahin skenaario ei ainakaan toteutunut ja ruuna pystyy jatkamaan kilpailemista. Mikäli Kouvolan startista olisi tullut isompaa takapakkia, en olisi tietenkään ilmoittanut Bridge Commanderia Teivoon.

– Ruuna on ollut todella hyvässä kunnossa viime aikoina. Normaalisti se pystyy varmasti kärkisijoille, mutten ole 100-prosenttisen varma, kuinka sen kroppa toimi lauantaina. Se selviää ikävä kyllä vasta juoksun aikana.

Ihamuotila povailee toista valmennettavaansa Leemark’s Icya yllättäjäksi Teivossa.

– Hevonen on tosi hyvällä mallilla ja kiri Kouvolassakin takaa hienosti. Se ei kärsinyt olosuhteista läheskään yhtä paljon kuin Bridge Commander, koska sen lähdön aikoihin rata oli vielä edes jollain tavalla siedettävässä kunnossa ennen vesisadetta.

– Jos Leemark’s Icy saa tarvitsemansa tarkan juoksun ja suosikeilta vähän apuja, en pidä mahdottomana, vaikka se voittasi, Ihamuotila sanoo.

3. Teivossa kilpailevan Lars de Veluwen isä Brad de Veluwe on yksi Suomen ravihistorian parhaimmista hevosista. Ori voitti 2010-luvulla 38 kilpailustaan 23 ja tienasi yli 1,1 miljoonaa euroa.

Tiedotusvälineet kiinnostuivat Brad de Veluwesta ja seurasivat sen juoksuja tavallisia ravureita paljon tarkemmin.

Jos hevosella olisi käynyt hiukan parempi tuuri vuoden 2013 Elitloppetissa ja se olisi onnistunut voittamaan superkisan ensimmäisenä Suomessa syntyneenä ravurina, sen arvo lajin suosiolle olisi ollut luultavasti massiivinen.

Koska oriin juoksu ei mennyt finaalissa parhain päin, sen sijoitus oli neljäs.

Uutta mahdollisuutta Brad de Veluwe ei enää saanut, sillä sen ura päättyi seuraavana keväänä loukkaantumiseen 6-vuotiaana.

Brad de Veluwe on ollut melko suosittu myös siitosoriina. Sille on Sukuposti-sivuston mukaan syntynyt liki 300 jälkeläistä Suomeen ja Ruotsiin.

Brad de Veluwe nousi Tuomas Korvenojan valmennuksessa huipulle.

Hevosta valmensi Tuomas Korvenoja ja sen omistaa Lars Ingman Oy Ab. Omistajaperheen tytär Melanie Ingman on oriin 6-vuotiaan pojan Lars de Veluwen valmentaja.

Ingmanin mukaan hänen suojattinsa isäpapalle kuuluu hyvää.

– Brad de Veluwe voi hyvin ja paksusti kotonamme, Ingman kuvailee.

– Tammoja sillä on vain ollut liian vähän viime vuosina.

Brad de Veluwesta syntyi viime vuonna 17 varsaa ja sillä astutettiin 16 tammaa.

Ingman kertoo, että Ruotsissa syntynyt Lars de Veluwe on niin sanottu mittatilausvarsa omistajaperheelleen.

– Kun isäni ja äiti kävivät vuosia sitten katsomassa Brad de Veluwea ruotsalaisessa siittolassa, he saivat sovittua, että voivat teettää siitä ja yhdestä paikallisesta siitostammasta meille varsan. Se kannattikin.

Lars de Veluwe on lahjakas hevonen, mutta sen ensimmäiset vuodet olivat vaikeita.

– Sen kanssa oli 4-vuotiaaksi asti hyvin hankalaa. Lars de Veluwe on ollut hyvin eloisa ja kolhinut itseään. Sillä on ollut vähän kaikenlaisia vaivoja maan ja taivaan väliltä, valmentaja kertoo.

Ingman sanoo, että Lars de Veluwe on yhä vilkas, mutta että viime vuoden pitkä kilpailutauko teki sille hyvää. Kun ruuna palasi joulukuussa tositoimiin, se on ollut joka startissaan mainio.

– Hevonen pystyy varmasti vieläkin kehittymään. En kuitenkaan tiedä, voiko siltä enää kovin suuria odotella tulevaisuudessa, kun se on jo 6-vuotias. Koska ongelmia on ollut, olen oppinut kulkemaan ruunan kanssa jalat maassa päivän kerrallaan.

Lauantain isopalkintoisesta Toto75-divisioonafinaalista valmentaja on joka tapauksessa toiveikas.

– Jos ruunan juoksu onnistuu, sen pitäisi kyllä pärjätä.

IS:n T75-vihjerivi, Tampere 2.3.

T75-1: 4,7,2

T75-2: 12,3,1,10,4,6,8,5

T75-3: 1,4,5,3,10

T75-4: 3,15,2,6

T75-5: 8 Sublime Soa

T75-6: 1,4,2,6,10

T75-7: 2 Hierro Boko

Pelin hinta 0,05 euron panoksella 120 euroa.

Potissa 70 000 euroa ekstraa

Tiedätkö kiinnostavia uutisia, ihmisiä tai tarinoita raviurheilun parista? Vinkkaa niistä meille: ravit@iltasanomat.fi

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?