Veri vetää Toni Niemistä vanhan tutun lajin pariin – ”Intoa täynnä”

Olympiasankarin polte kilvanajoon on kova.

Toni Nieminen on aina viihtynyt hevosten parissa. Perjantaina ex-mäkikotka nähdään ohjastajana Lappeenrannan raveissa.

1. Toni Nieminen nähdään pitkästä aikaa ohjastustehtävissä Lappeenrannan perjantairaveissa.

Illan kolmannessa lähdössä ex-mäkikotkan työparina toimii kuusivuotias ruuna Rocktown Judge. Hevosta valmentaa kouvolalainen Kimmo Kuusisto.

2100 metrin matkalla ajettavan kilpailun voittajaa odottaa maalissa 1500 euron voittopotti.

Nieminen kertoo, että mieltä kutkuttaa totisempi paluu raviurheilun pariin, jota hän harjoitti useamman vuoden ammattimaisesti 2010-luvun taitteessa.

– Hevoskärpänen ja vieroitusoireet lajia kohtaan eivät ole koskaan mihinkään kadonneet, mutta tässä on ollut muita työkiireitä ja vaihtelevia elämäntilanteita. Kova ajatus olisi alkaa taas aktivoitumaan ravirintamalla.

Hippoksen tilastoista Niemiseltä löytyy 710 ohjastettua ravilähtöä, joista voittoja on kertynyt 38 ja palkintorahaa karttunut noin 92 000 euroa.

Edellisen kerran mies veti ajohaalarit niskaansa viime kesänä, jolloin hän ohjasti kahdessa virallisessa lähdössä ja Haminan Cityraveissa kesäkuun alussa. Jälkimmäisissä hän pääsi tuulettamaan voittoa 250 metrin sprinttimatkalla, joita ei normaalisti raveissa ajeta.

Tänä vuonna Nieminen harkitsee ottavansa osaa amatööriohjastajien SM-sarjaan, jonka kautta voisi avautua parempia näytön paikkoja kotimaan kuskimarkkinoilla.

Tuntuma hevosiin on pysynyt yllä muun muassa yhteistyössä Vermon ravikoulun kanssa.

– Viimeksi keskiviikkona olin ajeluttamassa ihmisiä tandem-kärryissä ja auttelemassa tallilla. Siinä kun pääsi kiertämään rataa, niin vimma vain kasvoi entisestään ja olen taas jopa vähän huolestunut sen määrästä.

– On tässä jo vähän silmäilty jos löytyisi joku tallinpätkä vuokralle, Nieminen naurahtaa.

Perjantain kilpailuun Nieminen valmistautuu entisen huippu-urheilijan tarkkuudella.

– Katsoin hevosen viimeisimmät startit ja täytyy vielä jutella taustajoukkojen kanssa ja punoa suunnitelmia.

Kirkkaimmat kärkisijoitukset ovat kiertäneet Rocktown Judgea viime toukokuun jälkeen, jolloin se voitti Mikkelissä. Uran 31 starttia ovat poikineet yhteensä kuusi täysosumaa ja tilipussista löytyy noin 14 000 euroa tienattua riihikuivaa.

Mitään uhkarohkeita peliliikkeitä Nieminen ei myönnä suunnittelevansa eturivin toiseksi ulommalta lähtöpaikalta 7.

– Ainakaan tällä tietoa ei lähdetä ajamaan keulaan ja kukat -taktiikalla. Varmaan haetaan ehjää starttia vähän maltillisemmalla ajolla ja käännellään sitten tarpeen mukaan oikeasta ohjasta, jos siihen on tarvetta.

Niemisen palo takaisin kilpatouhuun ei jää epäselväksi.

– Olen intoa täynnä kuin ilmapallo.

2. Taipalsaarelaisen Ilkka Pyysalon valmentama Birger keräsi kaksi vuotta lähinnä kokemusta raviradoilta, kunnes homman juju avautui viime kaudella.

Ruuna voitti 19 startistaan seitsemän ja sijoittui palkintokorokkeelle yhteensä 17 kertaa. Kausiansiot hipoivat 35 000 euron lukemia.

Etenkin marraskuussa hevonen oli aivan pitelemätön, kun se voitti 75-finaalin Vermossa ja heti perään tasokkaan lähdön Mikkelissä.

Tässä vaiheessa valmentaja Pyysalo teki kylmäpäisen ratkaisun ja jätti huippukuntoisen suojattinsa talvitauolle.

Voittajaesittelyt tulivat viime kaudella Birgerille tutuiksi. Rattailla luottokuski Mikko Valtonen.

– Se oli ihan suunniteltu homma. Hevonen teki yllättävänkin hyvän kauden ja halusin jättää sen tauolle siinä vaiheessa kun kaikki oli vielä hyvin. Joulukuun hevonen sai kokonaan huilata ja sitten on aloitettu taas treenaamaan. Talvi on mennyt pitkälti suunnitellusti, treenari taustoittaa.

Birgerin edesottamuksiin kaviourilla on kohdistunut aina hieman normaalia enemmän mielenkiintoa, onhan sen sisko kolminkertainen ravikuningatar Saaga S.

Pyysalon mukaan sisarusparvelle tyypillinen kova luonne on alkanut Birgerilläkin näkymään iän myötä paremmin myös kilpailutilanteissa.

– Kovapäisyys tulee täysin emän puolelta, se on sama kaikilla näillä sen jälkeläisillä. Eivät ole kotona aina ihan helpoimpia käsitellä, mutta siinä on puolensa, kun keskittyminen alkaa suuntautua oikeisiin asioihin.

8-vuotiaan kausi käynnistyy perjantaina Lappeenrannassa 1609 metrin matkalla. Rata-arvonnassa kävi ohraisesti ja lähtöasemat ovat eturivin ulommaisella paikalla.

Valmentajan odotukset ovat avausstartin alla vielä maltillisia.

– Lähdetään kokeilemaan missä mennään. Päästään aloittamaan tästä läheltä ja suhteellisen sopivasta sarjasta.

– Mailin matka ei ole varmasti optimaalinen suoraan tauolta ja lähtöpaikka on aika synkkä. Selkäreissun näkisin mieluusti tässä kohtaa.

Jatkossa Pyysalo toivoo, että Birgerin rahkeet riittävät tälläkin kaudella lauantairaveissa.

3. Länsinaapurissa Ruotsissa perjantai-illan toiset pääravit kilpaillaan Bodenissa, jonka valmentajaliiga on ollut vuosikaudet suomalaisen Petri Salmelan hallintaa.

Ruotsin raviurheilun keskusjärjestön Svensk Travsportin tilastot ulottuvat vuosille 2010-2023 ja näissä Salmelan nimi komeilee jatkuvasti ylivoimaisena ykkösenä.

Petri Salmelan tallissa on riittänyt huippuhevosia. Kuvassa nyt jo eläköitynyt miljonääriori Makethemark.

Perjantain Xpress T64-raveissa Salmela odottaa menestystä ainakin Djang Limitiltä ja Leave Your Sox Onilta.

– Djang Limit osaa olla välillä itse itsensä pahin vihollinen. Toivottavasti hevonen pysyy rauhallisena ja matkalla pidetään tasaisen reipasta tempoa, niin se sopii parhaiten tälle.

Leave Your Sox Onilla valmentaja näkee kovaa parannuspotentiaalia. Helmikuun lopun nelossija oli lupaava paluu vuoden ja neljän kuukauden mittaiselta tauolta.

– Koelähdön vauhti oli kovinta mitä hevosella oli ajettu ennen sitä, joten sen pitäisi kyllä mennä kovasti eteenpäin. 40 metrin takamatka ei ole koskaan helppo tehtävä, mutta onneksi siinä on vain yksi hevonen paalulla. Leave Your Sox Onin pitäisi nousta jo aika lähelle voittoa, huipputreenari uskoo.

Pientä lisämuuttujaa illan kisoihin tuovat olosuhteet, jotka ovat olleet viime aikoina vaihtelevia Pohjois-Ruotsissa.

– Tänne ajettiin hiekkapintainen rata, mutta viime päivinä on satanut 10 senttiä lunta ja pakastanut. Saa nähdä minkälainen keli ja rata lopulta on.

– Esimerkiksi Djang Limitin ilmoitin ilman kenkiä, mutta voi olla, että olosuhteiden takia joudutaan ajamaan kengillä ja ehkä laittamaan jotain hokkiakin alle, Salmela pohtii.

IS:n vihjesysteemi, Toto5 Lappee 15.3.

T5-1: 2,11,1,7,8,3

T5-2: 6 Lotta Leg

T5-3: 10 Call It Hayden

T5-4: 6,3,8,10,4

T5-5: 1,10,2,3,6

Pelin hinta 0,10 euron panoksella 15 euroa.

Tiedätkö kiinnostavia uutisia, ihmisiä tai tarinoita raviurheilun parista? Vinkkaa niistä meille: ravit@iltasanomat.fi

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?