Gaza-oorlog

Dit blog is gesloten

In dit blog volgt NRC het laatste nieuws over de oorlog tussen Israël en Hamas in de Gazastrook en de spanningen in het Midden-Oosten die daarmee te maken hebben.

We sluiten dit blog

We sluiten dit blog over de oorlog in Gaza en de daarmee samenhangende spanningen in het Midden-Oosten nu af. U kunt verder lezen in ons nieuwe blog.

‘Israël valt voedseldistributiecentrum van VN in Gaza aan, zeker vijf doden’

Bij een Israëlische aanval op een voedseldistributiecentrum in het zuiden van Gaza zijn woensdag zeker vijf mensen gedood. Dat melden internationale persbureaus op basis van Palestijnse gezondheidsautoriteiten. Eén van de overledenen is een medewerker van de VN-hulporganisatie UNRWA. Volgens de organisatie, die zich ontfermt over Palestijnse vluchtelingen in de regio, zijn 22 andere medewerkers gewond geraakt.

Het aangevallen distributiecentrum ligt in Rafah, waar zich momenteel zo’n 1,5 miljoen Palestijnen bevinden, velen gevlucht voor Israëlisch geweld. Het was volgens de UNRWA een van de laatste centra die nog voedsel uitdeelden. Door de Israëlische blokkade van en aanvallen op Gaza heerst voedselschaarste in het gebied, met grootschalige hongersnood als potentiële volgende stap.

„De aanval van vandaag op een van de weinige overgebleven UNRWA-distributiecentra in de Gazastrook komt op een moment dat de voedselvoorraden opraken, de honger wijdverbreid is en in sommige gebieden in hongersnood verandert”, aldus UNRWA-hoofd Philippe Lazzarini. Ook zegt hij „elke dag” de locaties van de faciliteiten van UNRWA te delen met Hamas en het Israëlische leger. „Het Israëlische leger heeft gisteren de coördinaten van deze faciliteit ontvangen.”

Het distributiecentrum van de UNRWA dat is geraakt door een Israëlische aanval. Foto Mohammed Abed/AFP

Rutte had ‘zeer nuttig’ gesprek met Netanyahu om positie Israël beter te begrijpen

Demissionair premier Mark Rutte (VVD) heeft woensdag in Jeruzalem gesproken met premier Benjamin Netanyahu van Israël. Volgens Rutte was het gesprek „zeer nuttig” om de positie van Israël beter te begrijpen, meldt persbureau ANP. De twee bewindslieden spraken onder meer over de humanitaire situatie in Gaza en over kolonistengeweld op de Westelijke Jordaanoever, dat volgens Rutte „oogluikend lijkt te worden toegestaan”.

Wat precies tijdens het gesprek gezegd is, wilde Rutte niet zeggen. „Dat zijn dingen die heel vertrouwelijk zijn”, aldus de premier, die vanmiddag nog een ontmoeting heeft met de Egyptische president Abdel Fatah al-Sisi in Caïro. Rutte zegt uit het gesprek met Netanyahu „boodschappen” te halen die „wellicht kunnen helpen” bij het gesprek met Sisi.

Rutte ziet weinig beweging bij Netanyahu als het gaat om het aangekondigde grondoffensief in de stad Rafah in het zuiden van Gaza, waar 1,4 miljoen Palestijnen naartoe zijn gevlucht. „Hij blijft herhalen: we gaan het doen. Dat is echt een humanitaire ramp in the making”, aldus Rutte, die zegt samen met andere landen druk te blijven zetten op Israël om van een dergelijk offensief af te zien.

Demissionair premier Mark Rutte tijdens een ontmoeting met zijn Israëlische ambtgenoot Benjamin Netanyahu, eerder dit jaar. Foto Abir Sultan/EPA

Zeker vijf Palestijnen gedood bij Israëlische invallen in meerdere delen bezette Westelijke Jordaanoever

Het Israëlische leger heeft bij verschillende invallen op de bezette Westelijke Jordaanoever zeker vijf Palestijnen gedood. Dat melden nieuwszender Al Jazeera en persbureau Wafa. Israëlische militairen bestormden onder meer plaatsen nabij de steden Jenin, Ramallah Tulkarem en Nablus.

In het vluchtelingenkamp Shu’fat nabij bezet Oost-Jeruzalem werd een dertienjarig kind, die met vuurwerk aan het spelen zou zijn geweest, doodgeschoten door een Israëlische sluipschutter. Hoewel het Israëlische leger zegt dat de jongen het vuurwerk op zijn militairen afvuurde, meldt Al Jazeera op basis van ooggetuigen en door hen geverifieerde beelden dat hij het vuurwerk in de lucht schoot, en het niet op de militairen gemunt had.

Nabij de stad Al-Jib, ten noordwesten van Jeruzalem, schoot het Israëlische leger twee Palestijnen dood. Drie mensen raakten gewond bij de beschietingen. Volgens de Israëlische lezing zouden de mannen zijn neergeschoten vanwege het gooien van molotovcocktails. In Jenin werden twee Palestijnse mannen doodgeschoten en raakten zes anderen gewond toen Israëlische militairen het terrein van een lokaal ziekenhuis bestormden. In het nabijgelegen vluchtelingenkamp zorgden tientallen Israëlische militaire voertuigen en bulldozers, ondersteund door drones en een speciale undercover-eenheid, voor grote schade aan de lokale infrastructuur, zo meldt Wafa. Vervolgens zouden volgens Al Jazeera gewapende confrontaties zijn ontstaan tussen een lokale Palestijnse verzetsgroep en Israëlische militairen.

Lees ook: Meer dan ooit zet Israël Palestijnen vast - meestal zonder aanklacht of proces

Israël voert haast elke nacht arrestaties uit in steden, dorpen en vluchtelingenkampen op de Westelijke Jordaanoever die het net als de invallen plaatst binnen de context van zijn „anti-terreur”-activiteiten om Palestijnse militante groepen te bestrijden. Hoeveel Palestijnen vannacht werden aangehouden, is onduidelijk. Volgens mensenrechtenorganisaties is de zogenaamde ‘administratieve detentie’ op de bezette Westelijke Jordaanoever al langer genormaliseerd. Daardoor zitten talloze Palestijnen vaak zonder direct bewijs van schuld vast. Sinds 7 oktober voerde Israël het aantal arrestaties op en werden 7.530 Palestijnen gevangengenomen.

Israël voert haast elke nacht arrestaties uit in steden, dorpen en vluchtelingenkampen op de Westelijke Jordaanoever die het net als de invallen plaatst binnen de context van haar „anti-terreur”-activiteiten om Palestijnse militante groepen te bestrijden. H Foto Jaafar Ashtiyeh/AFP

Hulpkonvooi van VN levert met succes voedsel af in Gaza

De Verenigde Naties hebben dinsdag in het noorden van Gaza met een konvooi voedselhulp geleverd. Dat meldde het Wereldvoedselprogramma (WFP) op X. Het WFP leverde met succes voor voedsel 25.000 mensen af in het grotendeels verwoeste Gaza-Stad.

Het is de eerste succesvolle levering over land sinds de VN eind februari het voedseltransport stillegde omdat de situatie voor hulpverleners te gevaarlijk werd. In Gaza is er volgens hulporganisaties nog steeds een alarmerend tekort aan voedsel. De VN benadrukken dat dit soort voedselleveringen via land onmisbaar blijven, ondanks de voedselhulp via zee en recentelijke voedseldroppings op initiatief van enkele landen, waaronder Nederland.

„Iedere vorm van voedsel- en noodhulp die Gaza bereikt is, zoals we allemaal weten, dringend noodzakelijk”, schrijft Jens Laerke, woordvoerder van VN-hulporganisatie OCHA, in een door persbureaus aangehaalde verklaring. „Het wordt dus zeer op prijs gesteld. Maar het is geen vervanging voor het vervoer van voedsel en andere noodhulp naar Gaza over land, en zeker niet voor het noorden van Gaza. Dit is daarmee niet in te halen.”

Palestijnen rennen door een straat in Gaza-Stad waar op 6 maart 2024 humanitaire hulp arriveert. Foto AFP

Rutte brengt vierde bezoek aan Israël sinds begin oorlog

Demissionair premier Mark Rutte (VVD) brengt woensdag een bezoek aan Israël en Egypte. Het is de vierde keer dat hij in Israël komt sinds het begin van de oorlog tussen Israel en Hamas op 7 oktober.

De crisis in het Midden-Oosten staat centraal tijdens de bezoeken, meldt de Rijksoverheid. Het zal gaan over „de humanitaire situatie in Gaza en het belang van een onmiddellijke gevechtspauze en de vrijlating van alle gegijzelden”. Rutte spreekt eerst in Jeruzalem met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu, en later in Caïro met de Egyptisch president Abdel Fattah al-Sisi.

Ruttes laatste bezoek aan Israël was een maand geleden, op 12 februari. Toen zou hij Netanyahu hebben opgeroepen om geen grondoffensief in Rafah te beginnen, waar op dit moment 1,4 miljoen Palestijnen schuilen voor Israëlische aanvallen. Vooralsnog is er geen grondoffensief aan de gang in de stad aan de Egyptische grens, wel zijn de afgelopen maand tientallen Gazanen overleden bij luchtaanvallen op Rafah. Maandag dreigde Netanyahu opnieuw dat het grondoffensief nog zal komen.

Het bezoek van de demissionaire premier zal onder meer gaan over de humanitaire situatie in Gaza. Foto Remko de Waal/ANP

Hezbollah vuurt 100 raketten af op Israël, reactie op aanval in noordoosten van Libanon

De Libanese militante beweging Hezbollah heeft dinsdag meer dan honderd raketten afgeschoten op twee Israëlische militaire doelen op de bezette Golan, melden internationale persbureaus. Het gaat volgens persbureau AP om een van de hevigste aanvallen vanuit Libanon sinds het begin van de oorlog tussen Israël en Hamas op 7 oktober. Het was niet meteen bekend of er gewonden zijn gevallen.

Hezbollah zegt dat de raketten een reactie zijn op vier Israëlische aanvallen maandagnacht op de noordoostelijke regio Baalbek in Libanon, waarbij één persoon zou zijn gedood en een onbekend aantal anderen gewond raakte. In het zuiden van Libanon vinden vaak gevechten plaats tussen Israël en Hezbollah, maar het komt niet vaak voor dat Israël een aanval uitvoert zo ver van de eigen grens.

Commissievoorzitter Von der Leyen roept voor het eerst op tot staakt-het-vuren in Gaza

Ursula von der Leyen roept op tot een „duurzaam staakt-het-vuren” in Gaza. In een toespraak in het Europees Parlement deed de voorzitter van de Europese Commissie die oproep dinsdag voor het eerst, nadat ze eerder niet verder wilde gaan dan een pleidooi voor „humanitaire pauzes”.

Zo’n ‘pauze’ moet er volgens Von der Leyen nu „onmiddellijk” komen, maar die moet tevens leiden tot een „duurzaam staak-het-vuren”. Het is volgens de Commissievoorzitter de „enige manier om een ​​adequate stroom humanitaire hulp te herstellen”.

Tot nu toe wilde Von der Leyen zich nooit uitspreken voor een staakt-het-vuren. In de eerste weken na de terreurdaden van Hamas op 7 oktober kreeg de Commissievoorzitter kritiek omdat ze Israël louter onvoorwaardelijke steun toezegde en weigerde het land op te roepen zich aan het humanitair oorlogsrecht te houden.

Het pleidooi van Von der Leyen komt op het moment dat de roep om een staakt-het-vuren groeit: vorige week sprak ook de Amerikaanse vicepresident Kamala Harris zich daarvoor uit. Volgende week komen Europese regeringsleiders naar Brussel voor een topontmoeting waar ook de situatie in Gaza op de agenda staat. Of ook zij tot een staakt-het-vuren zullen oproepen is onzeker. Landen als Duitsland en Nederland hielden dat tot nu toe af.

Eerste schip met voedselhulp op weg naar Gaza vanuit Cyprus

Het eerste schip met zo’n 200 ton bloem, rijst en ander voedsel aan boord is dinsdag vertrokken naar Gaza. Op beelden van internationale persbureaus is te zien dat het schip de haven van Cyprus verlaat. Deze eerste lading maakt deel uit van een pilot voor het openen van een zeeroute voor humanitaire hulp aan Gaza, waar een fors gebrek is aan voedsel en een kwart van de bevolking het risico loopt te verhongeren.

Het schip lag sinds afgelopen weekend klaar om te vertrekken vanuit Cyprus. Waarom het niet eerder kon vertrekken, is niet duidelijk. De missie is georganiseerd door de Amerikaanse hulporganisatie World Central Kitchen, in samenwerking met de Spaanse organisatie Proactiva Open Arms. De reis vanuit Cyprus zal minstens 15 uur duren.

Via land is het erg lastig voor hulporganisaties om voedsel af te leveren. Israël houdt vrachtwagens tegen, en de wagens die wel worden doorgelaten kunnen vaak niet veilig hun bestemming bereiken door luchtaanvallen of plunderingen. Hulporganisaties hebben gezegd dat steun over land nog steeds nodig is, omdat die efficiënter is dan over zee.

Als dit schip in Gaza aankomt zou dat de eerste versoepeling betekenen van de Israëlische blokkade van de zee bij Gaza sinds 2007, toen Hamas de controle kreeg over de Palestijnse enclave. Het Amerikaanse leger zegt dat het ook een militair schip naar Gaza heeft gestuurd om daar een tijdelijke pier te bouwen voor humanitaire hulp.

Het Open Arms-schip vertrekt vanuit de haven van Cyprus. Foto Yiannis Kourtoglou/Reuters

Israël beschiet opnieuw Palestijnen wachtend op voedselhulp, zeker 9 doden en 20 gewonden

Het Israëlische leger heeft dinsdagochtend zeker negen mensen gedood bij een aanval op een op voedselhulp wachtende groep Palestijnen in Gaza-Stad. Dat schrijven nieuwszender Al Jazeera en het Palestijnse persbureau Wafa. Meer dan twintig mensen raakten gewond en werden overgebracht naar het nabijgelegen Al-Shifaziekenhuis. Ook in Deir al-Balah nam Israël een woonwijk onder vuur, waarbij acht mensen werden gedood. Meerdere mensen liggen onder het puin, aldus Al Jazeera.

Eerder deze maand werden ook al 115 Palestijnen gedood bij Israëlische beschietingen nabij een hulpkonvooi in Gaza-Stad, gelegen in het noorden van Gaza. De humanitaire situatie in het noorden is ernstiger dan in andere gebieden van Gaza vanwege gebrek aan voedsel, omdat de regio nagenoeg volledig is afgesneden van hulp. In het Kamal Adwan-ziekenhuis in het noordelijke Beit Lahia zijn inmiddels 27 kinderen omgekomen door ondervoeding en uitdroging. Verschillende mensenrechtenorganisaties en ook de Verenigde Naties houden Israël verantwoordelijk voor het bewust dwarsbomen van voedselhulp, waardoor honderdduizenden Palestijnen in Noord-Gaza op dit moment dreigen te verhongeren.

Ook in de bezette Westelijke Jordaanoever in de kleine stad Attil hebben Israëlische militairen twee Palestijnen doodgeschoten. De militairen zouden vanuit een burgervoertuig het vuur hebben geopend op een winkel waar de twee mannen zich in bevonden. Volgens de lezing van het Israëlische leger zouden de mannen op het punt hebben gestaan een aanval uit te voeren. Net als de dodentallen is dat voor NRC niet te verifiëren.

Het Israëlische leger zou dinsdagochtend in Gaza-Stad zeker negen mensen hebben gedood bij een aanval op een op voedselhulp wachtende groep Palestijnen. Foto Mahmoud Essa/AP

’11 doden in Jemen bij Brits-Amerikaanse aanval’

Bij een aanval op Jemen van de Brits-Amerikaanse coalitie die optreedt tegen de Houthi’s zijn elf mensen gedood. Dat heeft de internationaal erkende overheid van Jemen maandagavond aan persbureau Reuters laten weten. Veertien anderen raakten gewond.

Volgens de Houthi’s zou de westerse coalitie zeker zeventien aanvallen hebben uitgevoerd op havensteden en dorpen in het westen van Jemen. Het Amerikaanse commandocentrum CENTCOM zegt op X dat het zes aanvallen heeft uitgevoerd. De coalitie, waar onder andere de VS en het VK aan deelnemen, voert vaker aanvallen uit op Houthi-doelen in Jemen sinds de door Iran gesteunde rebellengroep in november begon met het aanvallen van schepen in de Rode Zee en de Golf van Aden. De groep zegt dat te doen uit solidariteit met Palestijnen in Gaza.

In de nacht van maandag op dinsdag voerden ook de Houthi’s een aanval uit. Twee raketten werden afgevuurd op het commerciële schip de Pinocchio, maar raakten het vaartuig niet, aldus CENTCOM. De Houthi’s zeggen dat het om een Amerikaans schip ging, maar volgens Centcom en persbureau Reuters gaat het om een Singaporaans schip met een Liberiaanse vlag.

VN-baas en Israëlische mensenrechtenorganisaties willen dat Israël veel meer noodhulp binnenlaat in Gaza

António Guterres, secretaris-generaal van de Verenigde Naties, heeft Israël maandag opnieuw opgeroepen er alles aan te doen om „de levering van noodhulp [aan Gaza] met de vereiste snelheid en op grote schaal” te garanderen. Dat schrijft persbureau Reuters. Guterres: „Het internationaal humanitair recht ligt aan flarden”. De VN-baas riep ook andermaal op tot een wapenstilstand tussen Israël en Hamas.

Ook twaalf Israëlische mensenrechtenorganisaties hebben zich zeer kritisch uitgelaten over Israël. Zij vinden net als Guterres dat Israël de toevoer van noodhulp naar Gaza veel te weinig faciliteert. Dat schrijven zij in een maandag gepubliceerde open brief, meldt The Guardian. De Israëlische autoriteiten negeren volgens de organisaties de tussentijdse uitspraak van het Internationaal Gerechtshof in Den Haag.

Het Hof oordeelde in januari onder meer dat Israël alles in het werk moet stellen om een humanitaire crisis in Gaza te beperken. De organisaties benadrukken nu dat Israël slechts een fractie van de benodigde noodhulp de Gazastrook binnenlaat. Het land is „wettelijk verplicht om de humanitaire catastrofe in Gaza te beëindigen”, aldus de organisaties.

Hulpgoederen worden vanuit een vliegtuig Gaza in gegooid. Foto AFP

Netanyahu na kritiek Biden: grondoffensief Rafah gaat door, nog 4 à 6 weken oorlogsvoering

Het Israëlische leger gaat door met het grondoffensief op de zuidelijke stad Rafah. Dat heeft premier Benjamin Netanyahu duidelijk gemaakt in een interview met een Duits mediaconcern, waar onder andere Politico en Bild toe behoren. Zijn uitspraken volgen op de kritiek die Joe Biden zondag aan zijn adres uitte een interview met MSNBC. Daarin sprak de Amerikaanse president van een „rode lijn” met betrekking tot de invasie van Rafah, al achtte hij een Amerikaanse wapenstop richting Israël ondenkbaar.

Netanyahu ziet ondanks internationale tegenstand niet af van de belegering van Rafah door zelf over „een rode lijn” te spreken. „Weet je wat de rode lijn is? Dat 7 oktober nooit meer gebeurt”, verwijzend naar de aanvallen van Hamas op Israël waarbij zo’n 1.200 mensen werden gedood. Vanwege het dreigende Israëlische offensief is het ingesloten Rafah, waar op dit moment 1,4 miljoen Palestijnen schuilen voor het Israëlische geweld elders in Gaza, op dit moment een grote humanitaire zorg voor zowel hulporganisaties als de Verenigde Naties.

Dodental
Zondag zei Biden ook dat het Israëlische leger niet „nog eens 30.000 Palestijnen mag doden”, verwijzend naar het Palestijnse dodental dat inmiddels de 31.000 is gepasseerd. Dat cijfer, bijgehouden door het gezondheidsministerie in Gaza, zou volgens Netanyahu niet kloppen. Volgens zijn informatie zou het Israëlische leger inmiddels 13.000 Palestijnse strijders hebben gedood in Gaza. „We hebben driekwart van de terreurbataljons van Hamas vernietigd.” Die cijfers zijn voor NRC niet onafhankelijk te verifiëren.

Volgens Netanyahu zit Israël in de laatste fase van hun oorlogsvoering. Naar eigen zeggen zou het offensief in Gaza — „misschien zes weken, misschien vier” — niet langer dan twee maanden duren. Voor Biden was met name de manier waarop het Israëlische oorlogskabinet de oorlog tegen Hamas in Gaza voert een reden om zich naar Amerikaanse maatstaven kritisch te uiten tegen Netanyahu. Die zou „meer kwaad dan goed” doen voor zijn land. Die kritiek wees Netanyahu af door te stellen dat het Israëlische volk hem steunt in zijn verweer tegen „pogingen om een Palestijnse staat door onze strot te rammen”.

Vanwege het dreigende Israëlische offensief is het ingesloten Rafah, waar op dit moment 1,4 miljoen Palestijnen schuilen voor het Israëlische geweld elders in Gaza, op dit moment een grote humanitaire zorg voor zowel hulporganisaties als de Verenigde Naties. Foto Ibraheem Abu Mustafa/Reuters

Meer dan tien doden in Gaza op eerste dag ramadan

Bij Israëlische aanvallen op Gaza-Stad zijn maandag op de eerste dag van de ramadan zeker tien doden gevallen. Bij een luchtaanval op het ingesloten Rafah vielen zeker drie doden. Dat meldt het Palestijnse persbureau Wafa, zo schrijft Al Jazeera maandag.

Het dodental in Gaza-Stad loopt vermoedelijk nog op, omdat de luchtaanvallen nog steeds voortduren. Het is niet bekend hoeveel gewonden er zijn gevallen. Israël viel ook de zuidelijk gelegen stad Khan Younis aan. Over eventuele slachtoffers en schade daar is nog niets bekend. De informatie is niet voor NRC te verifiëren.

Het zijn de eerste bombardementen van Israël na het begin van de ramadan. In bezet Oost-Jeruzalem werden honderden moslims niet toegelaten tot de Al-Aqsamoskee, die zij om het begin van de de islamitische vastenmaand te markeren wilden bezoeken. Alleen vrouwen ouder dan veertig jaar werden toegelaten tot het heiligdom, meldt Al Jazeera. Israël beperkt al maandenlang de toegang tot de Al-Aqsamoskee.

Een Palestijnse jongen kijkt naar een beschadigd gebouw in Rafah in de Gazastrook. Foto Mohammed Abed/ AFP

Welkom in dit blog

In dit blog volgt NRC de oorlog in Gaza en de spanningen in het Midden-Oosten die daarmee te maken hebben. Ons vorige blog kun je hier teruglezen.