Dossier

Wat als je met een cruiseschip op vakantie gaat?

12 maart 2024
koppels vertrekken op vakantie met een cruiseschip

Overweeg je een cruisevakantie? Lees in ons artikel alles over jouw rechten als passagier op een cruiseschip en wat te doen bij problemen. Ontdek alles over je recht op informatie, annulaties en prijswijzigingen, zodat je met een gerust hart aan boord kunt gaan en van je reis kunt genieten.
Glass.Mapper.Sc.Fields.Image
Laurens Deforce
Juridisch expert
Als je je cruise voor het begin van je vakantie wilt annuleren, houd er dan rekening mee dat er kosten van toepassing kunnen zijn. Deze kosten stijgen veelal naarmate de vertrekdatum dichterbij komt.

Wat is een cruise?

Een cruise is veel meer dan zomaar een boottocht. Een cruise is een reis per schip over zee of op binnenwateren, die bedoeld is als recreatie, en waarbij je voor minstens twee overnachtingen aan boord blijft. Tijdens deze reis worden het vervoer en de accommodatie voor minstens twee nachten gecombineerd.

Welke wetten gelden er voor een cruise?

Een cruise valt onder de regels van de wet op pakketreizen (georganiseerde reizen), maar valt ook gedeeltelijk onder de Europese wetgeving inzake passagiersrechten, tenminste als je inscheept in een haven van een lidstaat. 

Niet alle boottochten zijn een cruise. Een overtocht per veerboot valt bijvoorbeeld niet binnen deze categorie, zelfs als je er overnacht. In dit geval val je volledig onder de Europese wetgeving inzake passagiersrechten.

Het is belangrijk om de juridische nuances rond cruisereizen te begrijpen.

croisieres

Terug naar boven

Wat zijn je rechten op een cruise?

Je recht op informatie tijdens een cruise

Omdat cruises vallen onder de wet op pakketreizen (georganiseerde reizen), heb je recht op uitgebreide informatie over je reis van de organisator. Dit omvat gegevens zoals:

  • De bestemming,
  • De duur,
  • De route,
  • De accomodatie,
  • De maaltijden,
  • Welke bezichtigingen inbegrepen zijn,
  • Welke vaccinaties verplicht zijn,
  • De verzekering, enz. 

Zorg ervoor dat je ook op de hoogte bent van de betalings- en annulatievoorwaarden en de paspoort- en visumvereisten (inclusief deadlines voor het indienen van een visumaanvraag).

Het belang van informatie rond je paspoort en visum

Opgelet, de informatie over paspoort- en visumvereisten is erg belangrijk als je een cruise maakt. Je moet namelijk niet alleen voldoen aan de eisen die gelden in het land van inscheping, maar ook in alle landen die je onderweg bezoekt.

Kun je een cruise annuleren en je geld terugkrijgen?

annulation croisiere

Als je jouw cruise vóór het begin van je vakantie wilt annuleren, houd er dan rekening mee dat hiervoor kosten in rekening kunnen worden gebracht. De exacte kosten staan meestal vermeld in de algemene voorwaarden van het contract.

Let op, de annulatiekosten kunnen toenemen naarmate jouw vertrekdatum nadert.

In uitzonderlijke omstandigheden, zoals een pandemie of een natuurramp, kun je mogelijk kosteloos annuleren.

Jouw rechten als de prijs van je cruisevakantie verandert

Prijswijzigingen zijn alleen mogelijk onder bepaalde strikte en cumulatieve voorwaarden:

  • Ze zijn het gevolg van schommelingen in de brandstofprijs, belastingen of de wisselkoers.
  • De wijzigingen moeten duidelijk gecommuniceerd worden, ten minste 20 dagen vóór je vertrekdatum. Deze mededeling moet duidelijk zijn, met uitleg en berekeningen gebaseerd op de in het contract vermelde methode.
  • De mogelijkheid tot prijswijzigingen moet expliciet vermeld staan in het contract en geldt in beide richtingen (verhoging en verlaging).

Weet dat bij een prijsstijging van meer dan 8 % van de totale kosten van je pakketreis, je het recht hebt om kosteloos te annuleren.

Jouw rechten als passagier

Als cruisepassagier heb je recht op bijstand in geval van een vertraging. Bij vertragingen van meer dan 90 minuten heb je recht op snacks, maaltijden en (fris)dranken die in redelijke verhouding staan tot de wachttijd. 

Als een overnachting noodzakelijk is, heb je ook recht op gepaste accommodatie (aan boord of aan wal) en, indien nodig, vervoer van en naar de haventerminal.

De transporteur kan de kosten van deze accommodatie echter beperken tot 80 euro per nacht, voor maximaal drie nachten. 

Mensen met beperkte mobiliteit hebben ook recht op gratis bijstand in de haven en aan boord. Maar dit moet wel minstens 48 uur van tevoren worden gemeld, bijvoorbeeld per e-mail of sms. Het is best om de touroperator hiervan op de hoogte te stellen op het moment van boeken.

Jouw rechten bij problemen op een cruise

Als je problemen ondervindt tijdens je cruise, meld dit dan onmiddellijk aan de touroperator. Deze is immers verantwoordelijk voor het goede verloop van jouw reis en voor het snel oplossen van eventuele problemen.

Bij een cruise kan de touroperator zowel de cruisemaatschappij zelf zijn als het reisbureau waarmee je hebt geboekt.

croisiere

Weet dat de touroperator niet noodzakelijkerwijs de persoon is bij wie je de reis hebt geboekt. Vaak bieden reisbureaus pakketreizen aan die door een ander bedrijf worden georganiseerd en treden ze op als tussenpersonen. In je contract moet staan wie de eigenlijke organisator is en hoe je contact met hem of haar kunt opnemen.

Als het probleem niet kan worden opgelost of hoge kosten met zich zou meebrengen, heb je recht op een prijsvermindering of een vergoeding (tenzij je het probleem zelf hebt veroorzaakt of er sprake is van overmacht). Terug naar boven

Wat moet je doen als je een probleem hebt tijdens je cruise?

Als je een geschil niet in der minne kunt regelen met de reisorganisator, heb je twee opties:

Deze procedure kan bestaan uit verzoening of arbitrage, afhankelijk van de wensen van de betrokken partijen.

Om optimaal te genieten van je cruisevakantie op zee of rivier, is het essentieel om je rechten goed te kennen. Zo kun je eventuele problemen efficiënt oplossen en ben je zeker van een aangename cruise-ervaring.

Terug naar boven

Voorbeelden van problemen die reizigers tegenkomen op een cruise

  • Passagiers wisten niet dat ze een paspoort nodig hadden voor de cruise. Het ging om een cruise op de Noordzee, die in een aantal havens halt hield, waaronder Southampton in het Verenigd Koninkrijk. Alle passagiers hadden dus een paspoort nodig en het was hun verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat ze aan het begin van de reis alle nodige documenten bij zich hadden. Het enige wat de reisorganisator moest doen, was de passagiers voorzien van de juiste informatie. En dat was gebeurd, aangezien de informatie over de paspoortvereisten in het Verenigd Koninkrijk vermeld stond in de reisfolder. In dit geval zijn de reizigers zonder paspoort dus verantwoordelijk.
  • Een reiziger ondervond problemen bij het bereiken van het vertrekpunt van zijn cruise door vertragingen met zijn vlucht. Hij had een cruise geboekt die vanuit de haven van Miami zou vertrekken, maar door oponthoud op de luchthaven tijdens de controle was hij te laat om aan boord te gaan van het cruiseschip. Aangezien zijn vlucht niet was inbegrepen in zijn pakketreis, was de touroperator niet verantwoordelijk. Helaas had de reiziger daardoor geen recht op terugbetaling of compensatie. Als je zelf een vlucht boekt en deze dus geen deel uitmaakt van je pakketreis, dan draag je de volledige verantwoordelijkheid om op tijd in de haven aan te komen. Voorzie dus steeds voldoende tijd om eventuele vertragingen op te vangen.

Heb je nog andere vragen over het organiseren van je reis?

Of je nu je reis aan het voorbereiden bent, of je wilt onderweg een probleem oplossen, je kunt altijd het advies inwinnen en tips raadplegen van onze experts.

Alle antwoorden op je vragen over reizen

 

Terug naar boven