Kunnen Nederland en Belgisch Limburg niet veel meer samen?

AvondGasten Europa met Fabienne Hendricks, Hilde Vautmans, Thijs Reuten en Clara van de Wiel © L1
In Heerlen werd het Europees Centrum voor Circulaire Bouw en Transformatie gelanceerd. Begin april opende in het Europees Parlement een tentoonstelling over de Einstein Telescoop. Grote projecten waarin Nederlands en Belgisch Limburg elkaar vinden.
Toch stokt de samenwerking nog vaak, recentelijk nog met een escalatie richting de rechter. Maastricht en de Provincie Limburg eisen bij de rechtbank miljoenen van Vlaanderen voor het schrappen van een verbindende tramlijn. En deze maand liet de Vlaamse minister van Omgeving weten naar de rechter te stappen voor lozingen in de Maas door Chemelot in Sittard-Geleen, waarvoor ook het Waterschap Limburg wordt aangeklaagd. Daarover hebben we het in deze aflevering van AvondGasten.

Fabiènne Hendricks

Op 6 juni kan er gestemd worden over juist dit soort Europese dilemma's. De Maastrichtse Fabiènne Hendricks debuteert op de Europese verkiezingslijst van de VVD. Wat wil de 40-jarige Maastrichtse in Brussel, met haar achtergrond bij Tata Steel en onderwijskoepel Innovo en Gilde Opleidingen?

Hilde Vautmans

Hilde Vautmans is Europarlementariër voor de Open VLD, waarvoor ze ook de verkiezingslijst aanvoert. De politica uit het Belgisch-Limburgse Sint Truiden pleit voor meer samenwerking tussen Oost- en West-Limburg. Ze vraagt vooral aandacht voor de aanhoudende stapeling van maatregelen vanuit Brussel.

Thijs Reuten

Vautmans zit in de commisie Buitenlandse Zaken van het Europees Parlement, samen met Thijs Reuten. De politicus van GroenLinks-PvdA, met een Italiaanse moeder en een Limburgse vader, staat voor komende verkiezingen als nummer zes op de progressieve lijst. Hij maakt zich grote zorgen over de machtspositie van de Hongaarse premier Orban en de tanende Europese steun aan Oekraïne.

Clara van de Wiel

Clara van de Wiel is correspondent voor NRC in Brussel en ziet dat de verkiezingen al doorwerken in de huidige Europese wetsvoorstellen. Komt er ruimte voor de Limburgse boeren uit Brussel in het stikstofdossier? En kan Nederland Belgisch Limburg achterna, waar de grootste munitiefabrieken in Europa staan?

Uitzendtijden

Zaterdag 13 april 09:55 | 11:55 | 13:30 | 15:00 | 18:00 | 22:00 uur
Zondag 14 april 22:00 uur
Maandag 15 april 15:40 uur
Woensdag 17 april 15:40 | 21:00 uur
Vrijdag 19 april 15:40 uur