Praktijkervaring Seat Ibiza: bekijken gebruikers het van de zonnige kant?

'150 pk wekt verwachtingen natuurlijk'

Seat Ibiza

De afgelopen tijd hebben we maar weinig hoopgevende berichten over Seat gepubliceerd. Het lijkt erop dat die soep steeds meer als gazpacho wordt gegeten en in dit artikel bekijken we het helemaal van de zonnige kant. We ontdekken wat eigenaren en gebruikers vinden van hun Ibiza, waarmee de wereld in 2017 kennismaakte. 

Het is geen verrassing dat de Seat Ibiza volgens een vertrouwd recept is gebouwd. Oneerbiedig gezegd is het vooral een Volkswagen Polo, overgoten met een flinke lepel Spaanse pepersaus. Geen smakeloos sausje uit de onderste schappen, want het geeft de Ibiza een duidelijk eigen gezicht dat met een facelift in 2021 wat werd aangescherpt. In 2025 staat een rigoureuzere update gepland, waarvan Seat de eerste foto’s al heeft vrijgegeven. 

Seat Ibiza 4.OH! Limited Edition

Zo rijdt de Ibiza volgens gebruikers 

De Seat-saus moet zorgen voor een sportievere beleving, maar zet dat zich ook voort in het weggedrag?  “Wegligging prima!”, schrijft de berijder van een Ibiza 1.0 TSI FR Business Intense. “Al had het van mij persoonlijk nog iets strakker mogen zijn, niet stugger. Maar voor een standaard onderstel echt prima, zeker in combinatie met de standaard 17-inch velgen.” De eigenaar van een FR met 95 pk en een maatje grotere wielen schrijft: “Het comfort vind ik persoonlijk ruim voldoende. Het onderstel is wat straffer geveerd, maar laat voldoende ruimte voor veercomfort over. Wanneer je over korte oneffenheden rijdt merk je wel dat de auto af en toe wat stoterig is, maar dat is denk ik meer de oorzaak van de platte banden om de 18-inch lichtmetalen velgen (215/40/18).” Hoe het weggedrag verder bevalt? “Verder een lekker comfortabel onderstel dat ook niet teleurstelt als je een bocht eens wat harder neemt. Het geeft het vertrouwen altijd alles onder controle te hebben en doet voor een B-segment auto erg volwassen aan.” 

Dat meent ook de berijder die voorheen een Ford Focus reed. “De auto rijdt volwassen. Wegligging, vering, windgeluid zijn wellicht iets minder dan de Ford maar verschil is kleiner dan verwacht.” Een andere berijder tempert juist de verwachtingen over zijn Ibiza 1.5 TSI EVO FR. “150 pk wekt verwachtingen natuurlijk. Als je denkt een soort Cupra te krijgen, dan heb je inderdaad verkeerde verwachtingen. Daarvoor zijn de versnellingen te lang. Hij is lekker vlot, laat daarover geen misverstand bestaan, maar mist het gevoel van een GTI-achtige. Als je daarnaar op zoek bent kun je beter naar wat anders kijken.” Dat betekent overigens niet dat deze berijder ontevreden is. “De auto rijdt erg fijn en de kilometers gaan lekker door”, stelt hij vast. 

Minder positief zijn enkele berijders over de rijgeluiden. “Windgeruis en bijgeluid van banden boven de 120 km/h is erg hoorbaar”, vindt de berijder van een 1.0 TSI 95 pk. “Op snelheid merk ik veel windgeruis en afrolgeluiden van de banden”, ervaart de bestuurder van een 110 pk 1.0 TSI. 

Seat Ibiza 4.OH! Limited Edition

Motor en transmissie 

Over de gebruikte motoren lezen we behoorlijk enthousiaste reacties. Over de 1,0-liter driecilinder met 95 pk schrijft een berijder: “Eerlijk gezegd had ik liever de 115-pk versie gehad, maar zoals altijd houdt het budget een keer op. De TSI pakt prettig op en heeft op Nederlands vlakke wegen vermogen genoeg om goed met het verkeer mee te kunnen komen.” 

Een bestuurder die zijn Ibi ook in het buitenland op de proef stelt komt tot een andere conclusie. “Ik vond de 95 pk TSI prima en zuinig”, schrijft hij. “Ook op vakantie, op de autobahn en in de bergen was het vermogen met terugschakelen prima en krijg je er zelfs een beetje lol in!” Ook de volgende bestuurder is overwegend tevreden: “De vijfversnellingsbak is goed ingedeeld. Ik mis de zesde versnelling niet, ook niet qua geluidsniveau. Het vermogen (95 pk/175 Nm) is voldoende voor het gewicht van de auto. Als je normaal rijdt is hij soepel en vlot zat.” Wanneer dan niet? “Ga je 'echt' gasgeven, dan zie je dat er niet ontzettend veel meer in zit.” 

 

Ruimte en zitcomfort 

Een B-segmenter moet niet alleen fijn rijden, ze worden immers meer dan eens gebruikt als eerste (gezins)auto. Op dat gebied slaagt deze Seat met verve, als we tenminste de volgende bestuurder mogen geloven. “De binnenruimte is voor ons gebruik prijzenswaardig”, meldt hij. “De kinderwagen past en er is genoeg plek voor bestuurder en één of twee passagiers.” Tenminste … “Een combinatie van passagiers op de achterbank en een kinderwagen is niet erg succesvol. Je moet dan wat beter passen en meten zodat de bak en het onderstel van de kinderwagen in de kofferbak passen.”

Kinderwagen achter in een Ibiza? Hoedenplank eruit

Dat ervaart ook een andere Ibizarijder die zo nu en dan een piepjonge passagier vervoert. “De kinderwagen past achterin”, schrijft hij, al betaal je daarvoor wel een prijs. “Je moet de hoedenplank uitnemen en dat zorgt voor veel ruis in de auto, vooral bij snelheden boven de 130 km/h.” Op de achterbank blijkt de ruimte net voldoende. “De Maxi-Cosi met base zorgt ervoor dat de bijrijdersstoel best ver naar voren moet, hier lever je wel wat ruimte in.” Het is al met al een kwestie van wat je gewend bent. “De ruimte is zeker voorin prima te noemen”, bericht een derde berijder, maar achterin wordt dat anders ervaren. “Volwassen achterpassagiers hoor ik nog wel eens klagen, zeker als ze achter mij (1,93 meter) moeten zitten.” 

Maar weinig gebruikers laten zich uit over de stoelen. Een vrij lange bestuurder doet dat wel. “Ik kan oké zitten met mijn lengte van 190 cm”, schrijft hij over zijn Ibiza 1.0 EcoTSI in Style-trim, “langer moet je in mijn ogen niet zijn!” De toelichting: “Ik heb geen heel lange benen, heb je dat wel en wil je graag je stoel ver naar achteren kan dat. Echter, bij het naar links kijken zit je dan ter hoogte van de B-stijl en wordt het zicht beperkt.” Over de stoel zelf: “De zittingen zijn kort. Dit is helaas in (bijna) al mijn vorige auto's het geval geweest.” 

Onderhoud, storingen en ergernissen

Het infotainmentsysteem, waar onze reviewers verder weinig aandacht aan besteden, heeft wel een onhebbelijkheid. “Het mediasysteem niet erg stabiel en loopt regelmatig vast als CarPlay wordt gebruikt”, schrijft de berijder van een Ibiza uit 2018. “Niet direct de telefoon aansluiten bij starten auto lijkt wel wat te helpen.” De bestuurder van een exemplaar uit 2020 deelt deze ervaring. “Ik heb vreselijk veel ergernissen van Apple CarPlay gehad. Het bijzonderste hieraan is dat de problemen op de raarste momenten terugkwamen qua interval, ook nadat ik twee keer naar de dealer ben geweest en de boodschap kreeg dat het nou eenmaal een bekend issue was. Soms drie maanden zonder crashen, dan vier keer per half uur.” Een derde berijder meldt een vergelijkbaar probleem. “Apple CarPlay lijkt steeds vaker lijkt uit te vallen, zodat je het infotainment moet resetten.”  

Een andere vaker gemelde ergernis betreft piepende remmen, al lijkt dit euvel met het verstrijken van de tijd te verdwijnen. “De remmen piepen nog steeds”, schrijft een eigenaar die hiermee te maken kreeg na zo’n 6.000 km rijden, “maar de frequentie is wel afgenomen.” Ook bij een andere bestuurder was voor de oplossing geen werkplaatsbezoek nodig. “Remmen begonnen erg te piepen, maar is inmiddels na vele kilometers vanzelf opgelost.” Het betekent niet dat de auto nu volledig stil is. “Kraken bij remmen, rubbers draagarmen en dergelijke is nog steeds aanwezig”, meldt hij bij 50.000 kilometer. Uitgesproken positieve geluiden zijn er eveneens. “Omdat de Ibiza ons zo goed bevalt kopen we hem van de leasemaatschappij.” 

Seat Ibiza 4.OH! Limited Edition

Seat Ibiza zoals hij nu vanbinnen is.

Andere problemen lijken niet structureel van aard, maar het probleem van de volgende gebruiker is wel vervelend. “Helaas af en toe stroomstoring, gelukkig niet tijdens het rijden”, schrijft hij. “Dagtrip en gemiddeld verbruik staan dan op nul. De radio moet je dan opnieuw aanzetten, de tijd klopt niet en de contacten van mijn telefoon worden opnieuw geïmporteerd. Aan de tijd op de klok is af te lezen wanneer de storing ontstond en wanneer die voorbij was.” Of dit probleem inmiddels is verholpen?  “Seat heeft hier al twee keer welwillend naar gekeken, maar geen storing kunnen vinden.”  

Ondanks deze irritaties kunnen voorzichtig concluderen dat de vijfde generatie Seat Ibiza zijn bestuurders prima bevalt. Niet door uitgesproken sportief te zijn, zoals zijn uiterlijk misschien doet vermoeden, maar door van alles een beetje te bieden. En dat is maar goed ook, want het lijkt erop dat de basis van deze auto nog een tijdje mee moet. 

Seat Ibiza Reference

Lezersreacties (10) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.

Praat verder op het forum